Now Reading
Diferențe dintre băieți și fete: Fetele ruminează emoțiile negative mai mult decât băieții, și fac mai ușor depresie

Diferențe dintre băieți și fete: Fetele ruminează emoțiile negative mai mult decât băieții, și fac mai ușor depresie

Avatar photo

Fetele sunt de pe Venus și băieții de pe Marte. Cam așa e, chiar dacă nu ne place. Dar din ce punct de vedere și cum influențează părinții aceste diferențe dintre băieți și fete? Iată ce spune Lise Eliot, în cartea Creier roz, creier bleu.

 

Empatia

Fetele sunt, din naștere, mai empatice decât băieții. Femeile îi întrec pe bărbați la descifrarea sentimentelor altei persoane. Fie că e vorba de furie, teamă, interes sau alte emoții.

Citește și:

Cum putem crește copii deștepți și fericiți

Simptomele depresiei la copii

Diferența dintre sexe, în ceea ce privește empatia, se potrivește cu diferențele de expresivitate emoțională: sexul care are arată mai multă emoție este mai capabil să o interpreteze la alți oameni și să relaționeze cu ei.

Fetițele nou-născute plâng mai des, ca răspuns la plânsul altui nou-născut, de pildă. Empatia se găsește la polul opus agresivității, care e mai mare la bărbați. Nu poți doborî un adversar dacă ești distras de ceea ce el ar putea să simtă.

 

Creăm stereotipuri imediat ce se nasc

Puțini sunt conștienți de acest lucru și le este greu să îl evite, chiar dacă sunt conștienți de el. Într-un studiu clasic, li s-a cerut părinților să clasifice diverse trăsături ale copiilor nou-născuți.

Părinții de fete aveau tendința de a le descrie ca fiind mai drăguțe, mai catifelate, mai delicate, cu trăsături mai fine decât băieții. Tații au făcut caracterizări un pic spre extreme, prin comparațiile cu descrierile făcute de mame.

Firește că băieții sunt mai mari decât fetele, așa că există o bază pentru aceste diferențe. Totuși, o altă serie de experimente a arătat că diferențele nu sunt așa de mari pe cât le văd părinții.

Cercetătorii au abordat această problemă în două feluri: au deghizat sexul bebelușilor îmbrăcându-i în haine neutre și au indus în eroare, deliberat, subiecții adulți, strigându-le pe fetițe pe nume de băieți și viceversa.

Într-un astfel de studiu, fetele au fost descrise drept „supărate“ sau „furioase“  de adulții care le credeau băieți, mai des decât de adulții care știau că sunt fete.

În mod similar, băieții care, etichetați drept fete, au fost catalogați mai des ca fiind veseli sau interesați decât atunci când li s-a dezvăluit sexul.

Zeci de alte studii de deghizare a adevăratului sex al copilului confirmă că oamenii judecă diferit copiii pe baza sexului pe care cred că aceștia îl au, indiferent de sexul real, din scutec.

Pe lângă faptul că evaluează diferit expresiile și înfățișarea lor, adulții tind să aleagă jucăriile diferit, în funcție de sexul copilului (mingi de fotbal și mașinuțe pentru băieți, păpuși pentru fete), dar și să se raporteze diferit – interacționând expansiv, mai fizic, cu băieții și mai nuanțat și mai verbal cu fetele.

Așadar, în pofida interesului de a crește fete puternice și băieți sensibili, părinții forțează deosebirile dintre aceștia de la o vârstă fragedă.

 

Orientarea sexuală

Comportamentul care depășește genul propriu în perioada copilăriei este un indicator solid al orientării sexuale ulterioare, cel puțin în cazul băieților.

În ceea ce le privește pe fete, nu există studii comparabile pe termen lung, deși este clar că majoritatea femeilor care se credeau băiețoase în copilărie, au rămas heterosexuale.

Pe cât se pare, comportamentul atipic pentru gen este determinat la începutul vieții. Dar, în timp ce părinții pot atenua parțial un asemenea tip de  comportament, nu sunt dovezi care să ateste că un astfel de tratament reduce tendința unui copil de a deveni homosexual.

Băieții care au primit tratament psihologic pentru „tulburarea“ lor, aveau aceleași șanse să ajungă homosexuali precum cei lăsați în pace.

 

Depresie și anxietate

La nivelul întregii populații, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să sufere de depresie și de tulburări de anxietate.

Cel puțin o femeie din zece va avea un episod depresiv major la un moment dat în viață, ceea ce se adaugă la sute de milioane de femei care suferă constant de această boală.

Cercetătorii încearcă să afle diferențele dintre bărbați și femei din neurochimie, gene sau anatomia creierului, diferențe care ar putea explica această diferență în ceea ce privește depresia și anxietatea.

Un factor ar putea fi respectul de sine. Băieții și fetele sunt, deopotrivă, vulnerabili în fața depresiei atunci când au o părere proastă despre ei înșiși, dar stima de sine a fetelor are un impact mai mare decât cea a băieților în adolescență, în mare parte din cauza concentrării lor mai mari pe aparențe la acea vârstă.

Stima de sine e mai puternic prognozată de calități asociate cu masculinitatea, decât cu cele asociate cu feminitatea.

Asta înseamnă că oamenii se simt bine cu propria lor persoană atunci când se simt puternici, independenți sau încrezători, dar nu neapărat când se simt calzi, expresivi sau supuși.

Asta înseamnă că atunci când fetele intră în adolescență și își lasă sinele mai androgin în urmă, calitățile discrete feminine, pe care se străduiesc să le prezinte acum, sunt aceleași care cresc riscul depresiei…

Alt factor care determină amplificarea depresiei la fete, pe măsură ce acestea ajung adolescente, este stresul interpersonal – războaiele fetelor sau agresivitatea relațională care izbucnește la gimnaziu și le poate face pe unele fete să se simtă cumplit de izolate.

Încă o dată: băieții experimentează același lucru, dar nu în aceeași măsură. Cercetătorii au descoperit că asemenea experiențe sociale negative, alături de problemele legate de imaginea corporală și de stima de sine, joacă un rol important în declanșarea depresiei în loc de orice aspect hormonal sau pur biologic.

 

Cum ne exprimăm emoțiile pe sexe

Stilul de coping al fiecăruia dintre sexe contează, precum și felul cum își gestionează emoțiile negative. Aceasta este zona în care accentul pe care îl punem pe expresia emoțională ni se poate întoarce împotrivă, cel puțin pentru fete.

Se știe că adolescentele și femeile adulte admit și ruminează emoțiile negative mai mult decât bărbații, ceea ce prelungește simptomele depresiei.

Bărbații reușesc mai bine să alunge asemenea sentimente, adoptând o abordare mai activă și mai asertivă pentru a-și menține stima de sine. Ei fac față situației făcând sport, uitându-se la televizor sau jucând jocuri video.

Și în timp ce această abordare poate avea dezavantajele sale – inclusiv negarea, învinovățirea altora și acte de violență și asumare de riscuri –, se pare că ea protejează totuși mai bine psihicul bărbatului de pericolul unei vieți a depresiilor periodice (coping înseamnă felul cum fiecare își gestionează stresul, ce faci, efectiv, când ai o problemă).

 

Agresivitatea…

… este una dintre cele mai mari și mai sigure diferențe dintre bărbați și femei. În lume și la toate vârstele, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să lovească, să tragă cu arma sau fie doar să înjure și să țipe la alții, cunoscuți sau nu.

Statisticile referitoare la omucideri, din 31 de țări, indică faptul că aproape 90% dintre persoanele arestate pentru crimă sunt bărbați.

Războiul este o întreprindere exclusiv masculină în multe culturi și, chiar și în armatele moderne, femeile nu sunt aproape niciodată prezente în linia întâi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top