Now Reading
Este bine sa dormim in pat cu bebelusul?

Este bine sa dormim in pat cu bebelusul?

Revista Psychologies

„Co-sleeping” sau „bed-sharing” este fenomenul dormitului in pat cu copilul, ponderea parintilor care il practica fiind destul de mare. Beneficii? Dezavantaje? Specialistii ne sfatuiesc…

 

Copiii se nasc cu un temperament bine definit, 40% dintre acestia sunt linistiti, sociabili, autonomi si adaptabili, in vreme ce 10-20% sunt catalogati drept „dificili”: plang frecvent, se tem de persoanele straine si nu suporta izolarea completa.

In cazul celei de-a doua categorii de copii, parintii vor fi nevoiti sa doarma cu acestia in aceeasi camera, cel putin pana la varsta de sase luni.

Prezenta copilului in camera parintilor prezinta avantaje si dezavantaje. De exemplu, un avantaj este acela ca va creste numarul alaptarilor pe durata noptii, fata de cel al hranirii cu biberonul, data fiind proximitatea copilului fata de mama.

De asemenea, dormitul bebelusului langa mama va ajuta la reducerea perioadei necesare adaptarii acestuia la lumea exterioara, deoarece el se va simti protejat de prezenta ei odata cu parasirea mediului intrauterin.

In ceea ce priveste siguranta micutului, probabil ca multi ar fi tentati sa spuna ca aceasta este mai mare daca acesta va dormi in acelasi pat cu parintii.

Realitatea este cu totul alta, intrucat se pare ca dormitul nou-nascutului sub trei luni in pat cu parintii implica o crestere de cinci ori a riscului de aparitie a Sindromului de Moarte Subita (SMSS). De exemplu, in Statele Unite ale Americii, SMSS este principala cauza de mortalitate post-neonatala.

Copilul mai poate cadea din pat, isi poate prinde mana sau capul intre pat si saltea, sau se poate supraincalzi. Pe durata noptii, starea de veghe a parintilor isi pierde din intensitate, odata cu instalarea somnului, iar buna intentie de a avea grija de cel mic este inlocuita de reflexe, miscari necontrolate care il pot pune in pericol.

„Recomandarea mea este sa nu culcam copilul intr-o alta camera si in niciun caz sa nu il fortam sa doarma. Desi au instinctul matern, mamele pot fi foarte obosite, iar tatii nu au in primele luni de viata ale copilului reflexul ingrijirii unui nou-nascut. De aceea, pentru a nu dormi in acelasi pat cu bebelusul, dar pentru a-l avea aproape in primele lui luni de viata, se poate opta pentru un patut anexa.

Mama il va putea atinge, ii va putea auzi respiratia si il va putea alapta cu usurinta. Totodata este bine ca micutul sa aiba un pat de dimensiuni mici care va simula spatiul intrauterin”, spune Urania Cremene, expert parenting.

 

 

www.modeleazacopilaria.ro.

Foto: Newborn baby sleeping with mother

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top