Now Reading
Libidoul si chimia in cuplu

Libidoul si chimia in cuplu

Cititoarele noastre ne-au povestit cu umor cum si cat functioneaza chimia in cuplu, cand dispare atractia si ce fac atunci cand libidoul pare de negasit. Iti e cunoscuta situatia lor?

 

Multe medicamente afecteaza libidoul, cele mai nocive sunt antidepresivele. Si contraceptivele pot duce la o anumita diminuare a dorintei de a face sex.

 

Ana Maria, 39 de ani, profesoara de engleza – „Trece, asa cum trece cheful de ciocolata daca mananci in fiecare zi cate un tort de ciocolata: dimineata, la pranz si seara…“

„Sunt, ceea ce se poate numi o «femeie experimentata»… Am avut doi soti si vreo sapte amanti in lunga mea viata de femeie care a iubit cu patima barbatii. Ce sa va spun eu acum despre libidou?! Ca trece! Si trece destul de repede!

Nu aflam asta niciodata atunci cand suntem foarte tineri, nu ne spun nici mama, nici tata si nici prietenele mai in varsta.

Trece, asa cum trece cheful de ciocolata daca mananci in fiecare zi cate un tort de ciocolata: dimineata, la pranz si seara. Adica, e o pofta care trece, si ea, ca toate poftele.

Ei, acum vine intrebarea: ce te faci daca pentru urmatorii 10, 15, 30 de ani, stii ca vei avea in fiecare zi, la masa, ciocolata?! Cam asa vad eu treaba cu libidoul. Ceva bun, dar de care te saturi cand e prea mult. Daca ne uitam in jur si vedem cate cupluri se plang ca nu mai fac dragoste (ca ea nu mai vrea, ca el e prea ocupat), zau ca eu ii inteleg! Saracii!

Probabil ca se iubesc ei ca la inceput, dar cum sa vrei acelasi lucru mereu si mereu?! Problema se pune altfel cand apare in peisaj cineva nou.

Noutatea e asa de placuta… Cand ani de zile ai avut parte doar de ciocolata (mmmbun!), cum sa nu tanjesti dupa ceva mai acrisor? Glumesc si voi intelegeti asta. Ce vreau sa spun este ca nimeni nu scapa de tentatie: nici femeile, nici barbatii.

Dorinta nu tine, pur si simplu; ar trebui sa nu ne mai batem capul cu asta. Sa gasim solutii. De la o pauza binevenita, la mariaj deschis sau mai stiu eu ce. Dar nu va scriu aici, ca veti spune ca indemn oamenii la prostii.

De fiecare data, am simtit ca dragostea fizica nu rezista rutinei, banalizarii si obisnuintei alaturi de celalalt. De unul din amantii mei m-am despartit ca sforaia. De altul, pentru ca manca plescaind. De altul, pentru ca nu facea sport.

Vreau sa zic ca dorinta e foarte fragila. Si ca, atunci cand se termina sexul, se termina tot. Si tandretea, si afectiunea, si umorul.

Celalalt incepe sa te enerveze pentru orice. Daca lasa scrumiera nespalata, e un argument bun sa-i dai papucii. Pentru ca dorinta, intre timp, s-a dus. Daca il mai doreai, il iertai pentru scrumiera. Nu aveti decat sa ma judecati ca sunt o frivola si ca o sa mor singura. Probabil. Dar cert e ca nu voi muri plictisita…“

 

Libidoul la femei ajunge la apogeu in jurul varstei de 32 de ani. La barbati – in jurul varstei de 18 ani.

 

Ana M., 39 de ani, producator TV – „Traiul in comun ucide libidoul“

„Inainte sa-mi incep viata sexuala, credeam ca atractia fizica are legatura cu filmele de la Hollywood: il vezi, ti se taie respiratia, iar preludiul dureaza cinci spre zece ani si traiesti asa, din adoratie eterna.

E drept, el ar fi trebuit sa semene perfect cu Keanu Reeves sau, dupa caz, cu Kevin Costner. Dupa aia, am sperat ca dorinta aia de a trai lipita de barbatul de langa tine (care aducea macar putin cu Serban din Liceenii) o sa treaca cu bine peste prima febra musculara si senzatia de usturime din zone pe care nu stiai ca le ai.

Si peste sosetele uitate in picioare. Si peste capacul de WC lasat ridicat. Si peste farfuria murdara din chiuveta. Si peste toate cliseele care-ti vin acum in minte.

Cred sincer ca traiul in comun ucide libidoul! Incepi sa-l privesti altfel pe celalalt, scaparile devin mai dese si lipsurile, mai evidente.

Cand imaginatia (sau bunele intentii, sau simtul datoriei – spuneti-i cum vreti) nu mai reuseste sa acopere golurile, e inceputul sfarsitului.

Dorinta are mare legatura cu imaginea pe care ne-o cream despre celalalt, iar traiul zilnic impreuna nu mai lasa loc de imaginatie. Dimpotriva.

Am avut o perioada destul de lunga in care am pus cariera pe primul plan. Contrar asteptarilor, nu asta a ucis libidoul. Ma rog, nu in cazul meu – eu eram pe val, ma simteam puternica, dezirabila, eram o partida, ce mai!

In schimb, partenerul meu n-a fost tocmai flatat de situatie. Cam atunci ne-am despartit prima oara. Am reluat relatia dupa vreo sase luni, dar n-a mai fost acelasi lucru. Iar lucrurile s-au deteriorat ireversibil dupa nasterea copilului.

Raspunsul cel mai simplu e rutina. Cand incetezi sa-l mai privesti pe celalalt ca pe obiectul dorintelor tale, cand incepi sa iei lucrurile for granted si nu mai faci niciun efort ca sa semeni macar cu Margelatu, cred ca e mai bine sa mergi mai departe…“

 

Citeste si:

Cum mentinem dorinta si pasiunea in cuplu

Sfaturi pentru mai multa dorinta si atractie in cuplu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top