Now Reading
Ne putem bloca in… abstinenta?!

Ne putem bloca in… abstinenta?!

Revista Psychologies

„Oare sunt blocat?“ „De ce nu mai am chef sau nu mai stiu sa fac amor?“ Intre­bari care au aparut in mintea oricarei persoane ce traieste in abstinenta mai mult timp.

O astfel de intrebare se naste din indoiala pe care o traim cu noi insine, mai degraba decat din cea legata de partener. Unele femei, punandu-si aceasta intrebare, dezvaluie reprezentarea pe care o au despre ele insele.

Aceasta imagine dezvaluie ce anume a reprezentat pentru ele descoperirea propriei sexualitati, precum si rolul pe care l-a jucat primul contact sexual.

La randul lor, anumiti barbati au probleme in a-si relua viata sexuala, temandu-se de energia considerabila pe care trebuie sa o aiba pentru a face acest pas.

Aceasta energie o asociaza cu o agresivitate crescuta, indreptata catre femeie, sau cu o dorinta asupra careia pot pierde controlul.

Anticiparea unui astfel de risc ii determina uneori sa renunte, simtindu-se inadecvati, ajungand intr-o postura inofensiva, cu dificultati in obtinerea unei erectii.

„Am avut o pauza de vreo doi ani intre casatoria mea si noul… prieten. Cu sotul meu avusesem o viata sexuala OK, dar nu iesita din comun, adica nu va ganditi la filmele alea americane! Cu prietenul meu post-pauza a fost nevoie de vreo doua luni ca sa ajungem in pat. Il doream, doar ca mi se parea ca sunt inadecvata, ca nu stiu sa fac dragoste cum trebuie cu cineva nou, ca nu il voi impresiona in niciun fel… Norocul meu ca el a fost un om intelegator, ca nu a facut presiuni. In final, indoielile mele s-au evaporat de la sine odata cu prima noastra noapte. Cred ca nimeni nu poate spune ca prima noapte cu cineva este magica… Lasati ideile primite. Abia de la a treia se poate vorbi de intelegere in pat…“

Cu aceste dificultati in reluarea activi­ta­tii sexuale ne punem intrebarea: de ce am ajuns absti­nenti? Poate fi o ruptura in relatia anterioara, o suferinta sau un obstacol in trairea amoroasa? Mai mult, ce anume a fragilizat, protejat sau alimentat (ori alinat) aceasta abstinenta?

Reluarea uneia din „marile bucurii ale vietii“ nu va fi simpla daca abstinenta a zdruncinat imaginea de sine, facandu-te sa te indoiesti de propriile capacitati de a placea, de a satisface.

Sau poate ca nu e decat un set de circumstante. Acestea se amesteca si cu istoria noastra personala, care, de-a lungul timpului, ne face sa devenim persoane increzatoare in propria sexualitate si putere de seductie. Sau dimpotriva.

La fel ca mersul pe bicicleta, nici cum sa faci dragoste nu ai cum sa uiti. In mod asemanator, nu uiti nici cum ai invatat, nereusitele avute si temerile. Dar depasirea temerilor atrage dupa sine libertatea aventurii!

Sexualitatea umana este plina de potential. Elanul vietii (dar si contextul potrivit, absenta stresului, starea generala de bine) ne da entuziasmul natural in amorul fizic.

Descoperirile si placerile intalnite cu aceasta ocazie reusesc de multe ori sa ne stabilizeze increderea si sa ne amplifice curiozitatea si placerea.

Si, sa nu uitam: sexul in sine e un motor important de crestere a stimei de sine. Si de generare a chefului. Cu alte cuvinte, pofta vine mancand.

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top