Now Reading
O de la Orgasm. 7 motive pentru care o căsnicie fără sex nu rezistă

O de la Orgasm. 7 motive pentru care o căsnicie fără sex nu rezistă

Revista Psychologies

O căsnicie fără sex e vulnerabilă. Char dacă ne spunem că sexul nu e important, că mai important e să le fie copiilor bine, că uite, am construit ceva împreună și vom îmbătrâni împreună, toate astea nu sunt decât niște jalnice scuze pentru o căsnicie fără sex.

 

Citește și:

O de la Orgasm. 7 mituri despre masturbare

O de la Orgasm. De ce dispare cheful de sex la femei?

Dar de ce este sexul așa o chestie mimportantă? Până la urmă, odată funcția reproductivă bifată, odată cu venirea pe lume a copiilor, bărbații și femeile ar trebui să simtă oareșce liniște sexuală. Că doar așa pățesc primatele. Nu?!

Păi nu. Pentru că sexul e mereu mai mult decât simpla funcție reproductivă. Cel puțin la om.

Sexul înseamnă comunicare, atașament, timp de calitate petrecut împreună. Sexul înseamnă acei hormoni minunați care ne fac să fim legați sufletește de celălalt, să-l vedem ca pe jumătatea cea mai bună a noastră.

Sexul e felul cum putem păstra o căsnicie vie și solidă.

Deci ce poate face cuplul atunci când sexul s-a dus pe apa sâmbetei? Când „Bună, iubi, mă duc să mă culc!“ e cea mai detaliată comunicare din cuplu?

Păi ar putea începe prin a se întreba de ce s-a dus pe apa sâmbetei sexualitatea lor. Dacă vreodată a fost ceva deosebit și de care se bucurau ambii parteneri, de ce a dispărut bucuria asta?

 

Timp de calitate? Lipsă.

Între școlile copiilor, stresul de la serviciu, stresul din trafic și problemele părinților care înaintează în vârstă, proritățile unui cuplu pot cădea la baza listei.

Viața nu e generoasă, în cea mai mare parte din cazuri și repercusiunile sunt la nivel de cuplu și de viață sexuală. Ce trebuie făcut?

Timp rezervat pentru activitatea sexuală, la fel cum rezervați timp pentru weekend la mama ta sau la tatăl lui.

Și acel timp trebuie să fie sacru, de neatins, prioritatea fără de care începe războiul atomic, ciuma bubonică, etc. Adică fără discuție și fără derogări. Și mai ales fără telefoane mobile în apropiere.

 

Motivație pentur sex? Canci!

Adesea unul din parteneri (sau amândoi) experimentează o scădere dramatică de libido, din varii motive. De ce să mai faci sex dacă tot s-a măritat cu tine? Doar e aproape, acolo, când vrei.

Sau de ce să te mai îmbraci seducător pentru soțul tău dacă nici el nu mai ține cont de numărul de mici și a făcut o burtă neîmbietoare?

Sau de ce să mai faceți sex când a dormi e mult mai plăcut?  De ce, de ce, de ce? Pentru că fără sex mariajul vostru e în pericol și gata.

 

Conflicte emoționale

Gata, ea începe iar să țipe la el sau să se retragă, botoasă, într-un colț. El își pune căștile pe urechi și rămâne câteva ore la un joc pe calculator.

Ostilitatea prezentă în atâtea cupluri poate mina sexualitatea ca nimic altceva.

Chiar dacă cel care e ținta unui tratament dur nu vrea să răspundă tot cu răutate, fii sigur/ă că libidoul său nu mai e pe culmi când te vede, pentru că iubirea lui sau ei e înlocuită de anxietate în acel moment.

 

Probleme emoționale și corporale vechi, traume nevindecate

Atingeri nepermise când erai mic sau mică? Viol, poate? Asta e ceva foarte grav, și dacă nu ai grijă de tine să rezolvi cât de cât trauma emoțională, reminiscențele acesteia pot să te facă indisponibil sexual pe viață.

O femeie care a fost violată în adolescență, deși s-a căsătorit, la scurt timp nu a mai putut să suporte atingerea soțului. Deși o iubește, acesta e permanent frustrat că ea nici măcar nu vrea să facă o terapie.

 

Vârsta, bat-o vina.

Gata, avem 50 de ani și s-a dus vremea când făceam nebunii. Nu-i așa că auzi adesea fraza aceasta?

Pentru că oamenii cred că există o anumită vârstă dedicată iubirii, lucru fals. Până la vârste înaintate sexul poate aduce beneficii grozave unui mariaj, poate strânge legătura afectivă și comunicarea intimă. De ce să renunți la așa ceva?

 

Nici unul nu ia inițiativa

„Acum 10 ani mai voia el să facem dragoste, acum nu mai vrea nici el. Deci de ce să deranjez echilibrul?“

Dar e o impresie falsă, poate că cel care ar mai vrea sex crede că celălalt va refuza din principiu. Și nimic nu inhibă mai tare încrederea decât această resemnare cu un refuz aprioric.

 

Biologia, corpul care te trădează

O depresie poate face ravagii la orice nivel al vieții, darmite la cel sexual. Medicamentele care combat depresia sunt celebre pentru efectul lor de omorâre a libidoului.

Apoi contraceptivele. Ele au fost la baza eliberării sexuale a femeilor, dar tot ele pot să dea în cap serios chefului de a face dragoste, pentru că acționează asupra hormonilor care ne fac …dornice.

Unele cupluri ajung la concluzia că asta e, sexul nu mai e pentru ei. Ani de zile trăiesc astfel, împărțind bucătăria și patul ca doi frați. Ce e de făcut? Nu există un singur și simplu răspuns: de la caz la caz.

Unii poate că pot începe prin a rezolva conflictele emoționale, alții pot începe, muncitorește, chiar cu sexul.

Din ambele capete ale problemei soluția s-ar putea să fie cea bună, pentru că sexualitatea se supune unui cerc virtuos: cu cât faci mai des sex, cu atât corpul tău secretă mai mult testosteron, care te face să vrei mai des.

Și mai multă oxitocină, frumosul hormon al atașamentului, care te face să vrei și mai multe atingeri de la celălalt. Nu e minunat?

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top