Now Reading
O de la Orgasm: Sexul ne face mai vorbăreți

O de la Orgasm: Sexul ne face mai vorbăreți

Cum era de așteptat, atracția sexuală e împachetată în… vorbe. Interesul erotic sigur ne dezleagă limba! Iată cum sexul ne determină să ne împărtășim diverse intimități.

Citește și:

O de la Orgasm: Fericire autentică și orgasm mimat?

O de la Orgasm. Diferențele dintre bărbați și femei la capitolul sex

Comportamentul sexual a evoluat de-a lungul timpului și, ne place sau nu, substratul rămâne același: dorința de a procrea. Iar ca acest lucru să se întâmple, căutăm o parteneră fertilă pe care să o abordăm și să o convingem să facem sex

Dar odată cu apariția unui copil în urma actului sexual, ne trezim cu o ființă fragilă, a cărei dezvoltare necesită timp și multă implicare din partea noastră.

Din acest motiv, încă din vremuri îndepărtate, partnerii sexuali rămâneau împreună depunând eforturi pentru a crește șansele copilului de a supraviețui, de a crește și, la rândul său, de a se reproduce.

Așa ne bucurăm de gene răspândite de-a lungul multor generații. Pentru că, nu-i așa, cu toții credem că genele noastre sunt valoroase și merită să dăinuiască…

De-a lungul evoluției umanității, presiunea exercitată de selecția partenerilor a dezvoltat mecanisme care păstrează partenerii atașați pentru o perioadă lungă de timp, motivându-i să se implice în relații și în co-parentingul ce rezultă în urma nașterii copiilor.

În primul rând, anumite caracteristici ale sexualității umane sugereză că sistemul sexual a fost exploatat de procesul de evoluție. Apoi oamenii au tendința să facă sex într-un cadru intim, iar apoi să doarmă împreună.

Mai mult, majoritatea preferă poziția misionarului, care, în contrast cu pozițiile tipice din regnul animal, permite partenerilor să se priveacă în timpul actului sexual.

Astfel de comportamente favorizează contactul apropiat între partenerii sexuali și le crește gradul de intimitate, având drept rezultat tendința de a dezvolta un atașament.

Deși literatura sugerează că sexul contribuie la formarea și menținerea atașamentului, doar câteva studii abordează această posibilitate ca activarea sistemului sexual să atragă motivația de a te implica în alte comportamente non-sexuale.

Studii recente explorează dacă pregătirea sexuală crește folosirea strategiilor care duc la formarea unei relații dincolo de actul în sine.

Trei studii au examinat dacă prin expunerea oamenilor la stimuli sexuali, implicit sau explicit, i-ar motiva să dezvăluie informații personale către un potențial partener sexual, și dacă aceste dezvăluiri le cresc dorința de a interacționa și pe viitor cu această persoană.

În primul studiu, participanți heterosexuali au fost expuși subliminal (fără a conștientiza acest lucru) la stimuli fie sexuali, fie neutri.

Apoi li s-a cerut să evalueze compatibilitatea cu partenerul pereche din cadrul studiului prin dezvăluiri legate de preferințele culinare, vestimentale și față de un cadru în care ar prefera să aibă loc o întâlnire.

Ulterior, li s-a cerut să aleagă una dintre 2 optiuni în șapte categorii prezentate (ex. Culoarea hainelor: negru sau albastru; locația: bar sau restaurant).

Înainte de a li se prezenta fiecare pereche de opțiuni, erau expuși fie unui stimul sexual, fie unuia neutru, ambele subliminal.

În final, participanții dezvăluiau printr-un mesaj instant un eveniment personal unei persoane străine de sex opus.

Participanții, dar și cercetătorii au evaluam ce informații personale au fost dezvăluite prin aceasă interacțiune. Iar rezultatele au demonstrat că numai gândindu-te, chiar și trecător, la sex, fără să conștientizezi acest lucru, te dezvălui aluia mult mai mult.

Sudiul al doilea a reprodus aceste descoperiri în mediu natural. Participanții au vizionat o scenă erotică dintr-un film sau un film despre comportamentul pisicilor.

Apoi au fost rugați să dezvăluie o informație pe care o consideră rușinoasă unui alt participant, în timpul unei interacțiuni față în față.

Al treilea studiu și-a dorit să demonstreze că persoanele se dezvăluie mai mult atunci când urmăresc sexul decât atunci când își caută o relație, precum și motivația de a manifesta comportamente ce pot iniția o relație.

Participanții au vizionat filmulețe în care cuplurile erau fie implicate în activități sexuale, fie în relații intime, non-sexuale.

Ulterior, trebuiau să dezvăluie o informație intimă (de care se rușinează) prin intermediul unui mesaj instant. Participanții evaluau nivelul dezvăluirii și dacă își doreau să meargă la o întâlnire cu partenerul de sex opus.

Din cele trei studii rezultă foarte clar că activarea seistemului sexual încurajează dezvăluirile despre sine, o strategie care apropie o persoană de un potențial partener.

La rândul lor, aceste dezvăluiri cresc dorința față de partener și față de dezvoltarea unei relații. Împărtășirea de informații personale este modul prin care adulții cresc intimitatea interpresonală, iar activarea sexuală facilitează acest demers.

Iar în consecință, atunci când două persoane străine de sex opus se întâlnesc, interesul sexual determină ce informații personale sunt dezvăluite pe parcursul interacțiunii. Lipsa interesului sexual va inhiba această dorință, pe când existența lui… ne face muult mai vorbăreți.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top