Now Reading
Online dating, chiar functioneaza?

Online dating, chiar functioneaza?

Mici capcane

Suntem convinsi ca, atunci cand apar capcane, ele nu sunt lansate de tipul care iti scrie „mi-ar placea sa schimbam complimente, clipiri maiestre, impresii mai mult sau mai putin nevinovate, poate si ceva zambete“.

Pentru ca, daca ambii neuroni iti sunt functionali pe moment, daca vrei balade, recitesti Miorita si nu New message from HotGentleStud.

Probleme pot aparea cand pare OK…, prea OK. Precautia maxima trebuie sa apara atunci cand cei mai tineri folosesc aceste retele si cand riscurile sunt mai mari decat in cazul adultilor.

Dan Ivanescu ne atrage astfel atentia ca „cele mai intalnite capcane sunt cele legate de inducerea in eroare a modului in care aratam, care ne sunt intentiile si cum am ajuns sa apelam la un astfel de serviciu.

Cele mai periculoase capcane sunt legate de intentii – aici ii putem incadra si pe cei care cauta sa racoleze tinere/minori pentru prostitutie sau cei care sufera de tulburari psihice si sunt potential periculosi.

Ar trebui sa fim destul de reticienti cel putin pana ajungem sa cunoastem persoana si sa vedem daca este cine spune ca este“.

 

De ce online? Merita?

Bineinteles, motivele pentru care suntem prezenti pe aceste platforme sunt multe si variate. Fie ca ne plictisim, fie ca nu avem prea mult timp de relationare din cauza serviciului, fie pentru propriul amuzament, mare parte din viata actuala, pana la urma, ne-o petrecem legati de conexiunea la internet.

Suficient de mult cat „un grup de cercetatori britanici“ sa poata afirma ca noua piramida a trebuintelor construita de Maslow include acum, pe prima treapta a nevoilor bazale, pe langa foame, sete, sex si… WI-FI.

In plus, Dan Ivanescu afirma ca „exista sanse de relationare reala pornind de la mediul virtual – in teorie, asta este si scopul acestui gen de serviciu, dar in practica sunt multe persoane care nu merg mai departe si se multumesc cu o «relatie» doar online.

Avantajul unei relatii online este ca nu ne expunem foarte mult si ca o putem opri oricand, fara prea multe batai de cap. In egala masura, nu exista intensitatea sentimentelor pe care o regasim in relatiile din realitate“.

Asadar, ne putem multumi cu virtualul, daca avem nevoie de conversatie mai mult sau mai putin semnificativa, putem sa ne simtim mai relaxati la adapostul unui semianonimat, putem chiar sa exersam acele neajunsuri personale care ne pun piedici uneori in relationarea reala.

 

Un teren al proiectiilor

Totusi, cand ajungem sa ne simtim cumva legati de un partener oarecare de conversatie, este bine sa fim constienti ca „da, este posibil sa te indragostesti on-line de un cumul de calitati si defecte prezentate de persoana de la celalalt capat al discutiei.

Dar totodata sa fim pregatiti ca, dupa ce ne intalnim fata in fata, sa descoperim ca ceea ce ne-a placut si de care ne-am indragostit sa nu fie real…

Un sfat ar fi ca, daca e prea frumos sa fie adevarat, de obicei, nu este adevarat. E bine sa fim atenti,  oricine poate prezenta o imagine dupa cum doreste, chiar daca aceasta nu are legatura cu realitatea.

Pentru cei care sunt mai timizi, este in regula, pentru ca ii ajuta sa sparga gheata in a initia o posibila relatie, lucru care, pentru unii, ar fi foarte greu de facut prin metodele traditionale“, spune Dan Ivanescu.

Adevarul este ca, da, poate merita sa petreci timpul on-line, sa incerci sa cunosti oameni, sa cauti ce crezi tu ca ai nevoie… Dar, totodata, sa stii care sunt limitele, sa stii la ce sa te astepti si, mai ales, la ce sa nu te astepti si sa nu iti limitezi niciodata optiunile.

Asta, pentru ca viata reala ajunge sa bata on-line-ul, de departe. Iar cum tu existi aici si acum, raportarile trebuie sa le faci la ceea ce este prezent in realitatea ta.

Avem nevoie de contact uman, oricat am incerca sa ne pacalim ca ne este de ajuns virtualul. Folositi virtualul doar pentru a cauta si eventual gasi persoane pe care vreti sa le cunoasteti si in viata de zi cu zi.

De Iulia Bârcă

Dan Ivanescu este psiholog clinician, presedinte la Asociatiei de Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii

e-mail: [email protected]

Telefon:0732065411

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top