Now Reading
Pedeapsa nu rezolvă nimic, colaborarea da

Pedeapsa nu rezolvă nimic, colaborarea da

Parentingul autoritar mai înseamnă cereri mari și slabă responsivitate emoțională din partea părintelui, răceală și control. Iată cu ce putem înlocui pedeapsa.

 

Părintele folosește cel mai adesea pedeapsa pentru a obține de la copil complianța. De cele mai multe ori, pedeapsa nu e doar ineficientă, pentru că nu ajunge la scopul scontat, ci face foarte mult rău.

Pedeapsa, așa cum spune Alfie Kohn, specialist în educație, le taie copiilor creativitatea și capacitatea de autoreglare.

Dar ce anume funcționează: specialiștii în psihologia copilului spun că cel mai indicat este să aveți abordări bazate pe colaborare.

Când copilul face ceva rău, părinții nu ar trebui să îl pedepsească ci să lucreze alături de el pentru ca cel mic să înțeleagă unde e răul și data viitoare să acționeze altfel.

Citește și:

Părinți prea autoritari și abuzivi, copii și adulți cu depresie

Cum să îți crești copilul fără pedeapsă

De exemplu, dacă o fetiță își lovește sora mai mică, în loc să o pedepsească, mama îi va arăta că cea mica suferă și plânge.

Chiar dacă ea a fost prima care a luat jucăriile celei mai mari, cea mare nu trebuie să o lovească, pentru că în acest fel sora mai mică va plânge, dar nu va înțelege ce a greșit.

Cum poate sora mai mare să evite să îi fie luate jucăriile? Poate să vorbească cu cea mică? Poate să i le împrumute pentru un timp, apoi să le ia înapoi?

Trebuie vorbit mult cu copilul, pentru ca acesta să găsească singur alternative mai bune pentru comportamentul nedorit.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top