Now Reading
De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

Avatar photo

Nu te simți bine în propria piele, consideri că ai defecte de nedepășit? Asta îți face viața grea și îți poate afecta relațiile intime. Vestea bună? Găsește-ți un partener cu stil de atașament securizant.

Oamenii care se simt neadecvați și consideră că trebuie să se zbată pentru a merita dragostea altuia, au ceea ce se numește „stil de atașament anxios“. Viața lor este permanent sub semnul eforturilor făcute pentru a evita respingerea sau abandonarea.

Ei sunt oamenii geloși, care se agață de persoanele relevante pentru ei și tind să le controleze permanent, să se asigure de atașamentul lor. Ceea ce, inevitabil, duce la uzura relației.

Stilul de atașament este parțial efectul genelor, dar mai ales al modului în care copilul a avut parte, în primii ani ai copilăriei, de atenția, sprijinul și căldura părinților, mai ales a mamei.

La cei care au avut parte de neglijență, abuz sau critici permanente, zonele creierului implicate în formarea de atașamente nu se mai dezvoltă corespunzător.

Citește și:

Semne că ai un stil de atașament securizant

Test: Ai un stil de atașament dependent?

Punțile dintre regiuni sunt mai slabe, este afectată densitatea unor receptori importanți, cum sunt cei ai oxitocinei, iar genele răspunzătoare de producerea factorilor de creștere a sinapselor se manifestă insuficient.

Totul pare că sună a condamnare, dar lucrurile nu stau chiar așa. Un studiu realizat la Universitățile din Minnesota și Aukland relevă că oamenilor care au un stil de atașament anxios le face bine să aibă în preajmă persoane suportive, care să le treacă cu vederea defectele și să se concentreze pe calitățile lor.

Sau ceea ce unii numesc „fenomenul Michelangelo“ – așa cum celebrul sculptor reușea să scoată la lumină frumusețea dintr-un bloc de piatră, partenerul poate să scoată la lumină eul tău ideal. Un asemenea partener trebuie să aibă un stil de atașament numit „sigur“.

Acești oameni se simt bine în pielea lor, sunt stabili emoțional, își exprimă cu ușurință sentimentele, sunt grijulii și se așteaptă ca, și în relatiile pe care le au, să aibă parte de dragoste și confort emoțional.

De asemenea, ei tind să rămână deschiși și conectați emoțional cu partenerul în perioadele dificile sau stresante. Un aspect important, care face bine oamenilor cu un stil de atașament anxios, este abilitatea partenerului de a fi un bun ascultător și de a comunica eficient, stăpânindu-și emoțiile.

La fel ca tuturor, oamenilor atașați într-o manieră anxioasă le place să aibă multe în comun cu cei care le sunt alături, cum ar fi valorile, convingerile, obiceiurile din timpul liber, inclusiv delicata problemă de a avea copii și când anume.

Un partener care te respectă pentru ceea ce ești, nu pentru ceea ce și-ar dori el să fii, are un mare potențial vindecător. Practic, el poate să vă schimbe creierul.

Deci, atunci când cunoașteți pe cineva, dincolo de entuziasmul și emoțiile începutului, încercați să distingeți calitățile enumerate mai sus.

Dacă nu le găsiți sau ele nu se manifestă constant, atunci nu ați găsit persoana potrivită chiar dacă are o privire tulburătoare și zâmbește frumos. Doar în felul acesta puteți lua o decizie rațională, care s-ar putea dovedi cea mai importantă din viața voastră.

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Young couple laying on park lawn

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top