Now Reading
Sunt femeile egale cu barbatii?

Sunt femeile egale cu barbatii?

Modele feminine cam… putine

Incepe sa capete sens imaginea femeii care refuza sa devina urmatoarea Marie Curie, pentru ca ea prefera, daca are de ales, sa practice medicina in loc sa faca cercetare?

In prezent, in tarile bogate, unde educatia incurajeaza fetele si femeile sa se apuce de inginerie aerospatiala sau de nanotehnologii, vedem destul de putine care sa dea curs acestui tip de cariera.

Paradoxul este ca mai multe inginere se gasesc in Rusia, Filipine si Thailanda, tari sarace, unde alegerea profesiei e data de promisiunea unei plati mai bune.

In SUA ori Canada, raportat la numarul total de ingineri, femeile sunt inca subreprezentate. Mai e ceva: femeile prefera sa faca ceva cu sens, sa contribuie la ceva, sa lase ceva in urma, sa salveze pe cineva…

De aceea, multe din avocatele de succes abandoneaza la un moment dat meciul inalt competitiv al dreptului economic, de pilda, pentru a se angaja in ONG-uri sau alte locuri unde nu prea castigi bani decat daca… ceri donatii.

Pe femei le demotiveaza si meciul exigent al carierei academice la varf (bine, nu vorbim de Romania, aici e relativ simplu sa devii doctor in ceva, dupa cum stim din istoria recenta), pentru ca cercetarea la varf cere munca pe branci, continua.

Femeile care vor sa devina profesoare universitare au rata de fertilitate cea mai scazuta (amana maternitatea pana dupa referatul X sau obtinerea doctoratului). Jumatate dintre cele care aspira la cariere academice sunt necasatorite.

 

Egali, dar foarte diferiti

In aceste conditii, despre ce egalitate cu barbatii vorbim? Poate ca e momentul sa nu mai formulam problema in termenii egalitatii (imposibila sau chiar falsa si dureroasa, dupa cum se vede din cele de mai sus) si sa punem problema implinirii fiecaruia si fiecareia in termenii diferentei.

Femeile vor egalitate cu barbatii in drepturi civile si libertati. Asta li se cuvine, da. Si vor sa aiba puterea de a face politici adaptate nevoilor lor (pentru mame singure, categorie sociala defavorizata sau dreptul la planificare familiala, avort, etc.).

In rest, vor sa aiba voie sa nu fie ca barbatii. Pentru ca „femeile nu sunt clone ale barbatilor“, spune Susan Pinker, si mare dreptate are! Ele au prioritatile lor, privilegiaza relatia, familia.

Femeile nu sunt doar niste variatii ale barbatilor. De aceea nu vom vedea, probabil nici in viitor, prea multe savante, inginere, presedinti de tari si continente.

Sa retinem ca nu e vorba de o infirmitate structurala (de pilda, sa afirmi ca femeile sunt mai neajutorate intelectual decat barbatii si ca de asta nu sunt ele la varf in IT e o prostie), ci de motivatii diferite. La fel de bune si de utile umanitatii ca si cele care au facut din barbati creatori ai civilizatiei…

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top