Citești
Ameteala digitala

Ameteala digitala

Revista Psychologies

E-MAILUL

AVANTAJE:

LUMEA TOATA IN TASTATURA

E-mailul ofera posibilitatea de a comunica la mii de kilometri distanta. „Este un ciment comunitar extraordinar.“

El ne da sansa accesului la cei pe care in viata poate ca nu am fi avut ocazia sa-i cunoastem.
 

O REZERVA SANATOASA

Gratuit, nelimitat, e-mailul este ocazia de a ne extinde fara limite. Supapa de securitate, acest instrument dedramatizeaza, ofera ocazia unei rezerve sanatoase.

Pentru Arlette Garih, psihanalist, „sa poti scrie unei amice ca «sefa ma calca pe nervi» permite deja o ameliorare a dispozitiei.

E-mailul e o suprareactie, o mica terapie. In cuplu, el poate ajuta la aplanarea unui conflict, dand fiecaruia sansa de a se exprima fara a fi intrerupt.”


INCONVENIENTE:

LIPSA DE POLITETE

Plin de icon-uri, abrevieri, punctuatie gresita, e-mailul favorizeaza aparitia unui soi de limba vorbita care nu se incurca prea mult cu politetea.

„Multi gasesc greu un ton adecvat“, spune sociologul Philippe Breton. Ne spunem adesea: „Drept cine ma ia?“.

Partea rapida si inter-activa a postei electronice nu ne scuteste de nevoia de a fi politicosi, mai ales cu cei necunoscuti.

FUGA DE INTALNIREA REALA

Messenger, e-mail, facebook… Multi le folosesc pentru a se simti scutiti de nevoia de a intalni oamenii in carne si oase.

Este si un fel de a ne proteja, dar si de a ne instraina unii de altii.

SMS-UL

AVANTAJE:

CAT MAI PUTIN DERANJ

SMS-ul permite comunicarea unei informatii fara a deranja. J., 34 de ani, spune: „Ieri, eram deprimata si voiam sa vorbesc cu mama. Dar nu voiam sa o sun, ca sa nu se ingrijoreze. I-am trimis un SMS neutru, dar ea a citit printre randuri si m-a sunat“.


ESENTIALUL IN PUTINE CUVINTE

See Also

Sa ceri ajutor, sa multumesti, sa te scuzi sau se faci o declaratie de iubire… SMS-ul permite scrierea a ceea ce nu prea avem chef sa spunem cu voce tare.

Limitat la 16 cuvinte, este o invitatie la a spune esentialul. „Pregatisem terenul, dar nu ii spusesem clar mamei ca sunt gay“, spune F., 31 de ani.

„Atunci i-am scris un SMS: «Stii, cel pe care l-ai cunoscut e mai mult decat un amic».“


INCONVENIENTE:

FUGA DE RESPONSABILITATE

O cina anulata pe ultima suta de metri. SMS-ul e complicele micilor noastre lasitati. Prezenta destinatarului ramane abstracta, ne descarcam fara frica de a fi certati.

„La telefon, tonul vocii permite sa-ti faci o idee asupra reactiei interlocutorului,“ spune Arlette Garih. „In scris, grija asta dispare.“


RUPEREA BRUTALA A LEGATURII

Noaptea de Revelion: „educati“ pana cand se face 12 noaptea, invitatii la masa de Anul Nou incep sa trimita febril mesaje. „Textomania“ se poate vedea si la o cina romantica.

 

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top