Now Reading
Ameteala digitala

Ameteala digitala

Revista Psychologies

Cand o sun pe mama, imi spune ca ii place sa-mi auda vocea.

Cu prietena mea, Alina, lucrurile decurg astfel: ne trimitem mesaje pe mail, SMS-uri, apoi ne este mult mai simplu sa ne povestim vietile.“

Uneltele de comunicare din ziua de azi ne simplifica viata si ne-o complica in aceeasi masura.

Fiecare are un tip favorit de comunicare si nu are neaparat chef sa se adapteze preferintelor altuia.

Este cazul familiilor unde coabiteaza mai multe generatii (diferite sub raportul educatiei tehnologice). Chiar si alaturi de persoane cu care ne cunoastem bine, noile tehnologii sunt adesea surse de confuzie.

„Ne gandim ca ele faciliteaza comunicarea, dar ele o fac doar mai rapida“, constata sociologul specialist in stiintele informatiei si comunicarii Philippe Breton.

Cum sa evitam ce e mai rau in aceste inovatii si sa pastram ce e mai bun?

TELEFONUL MOBIL

AVANTAJE:

CONTACTUL DIRECT

„Ai vazut ce ti-am scris pe mail?“. Telefonul mobil permite sa facem un debrief pentru ceea ce am incredintat scrisului.

Desi are cel mai adesea ultimul cuvant, este singurul mijloc prin care avem acces direct la vocea, rasul celuilalt, la tacerile sale…

O prezenta cu atat mai pretioasa cu cat ne paste uneori o baterie pe cale sa se descarce, un tunel, „fuge“ reteaua sau o intalnire inopinata pe strada.


MULTIPLICAREA GRUPURILOR DE CONVERSATIE

E un fel de telecomanda, care ne da acces la lumea noastra personala. Telefonul mobil este central multor cercuri relationale.

Sunt cei din cercul de intimi pe care ii trecem la „numere preferate“, apropiatii, pe care ii sunam imediat ce simtim nevoia, apoi ceilalti, pe care ii sunam in orele cand compania ofera reduceri la apeluri.

INCONVENIENTE:

INTRUZIUNEA IN VIATA CELUILALT

„A da un telefon e un fel de negare a separarii“, explica psihanalistul Serge Tisseron.

„Unde esti?“, „Ce faci?“, „Esti singur?“ sunt intrebarile cel mai des auzite, care seamana cu cele adresate de mama, in copilarie.

Cordonul ombilical care ne tine legati de ceilalti e telefonul. Dar are si dezavantaje vizibile:

„Pentru consoarta mea trebuie sa fiu disponibil la telefon toata ziua“, se plange P., 38 de ani. „Nu mai am nicio libertate.“

NEVOIA DE IMEDIAT

Dand sentimentul ca celalalt poate fi gasit oricand, la orice ora, telefonul mobil da un sentiment de atotputernicie.

Cu noile tehnologii, oamenii se asteapta sa aiba parte de un raspuns imediat si se simt abandonati daca nu e asa“, subliniaza psihanalista Arlette Garih.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top