Now Reading
Cele mai populare motive de invidie

Cele mai populare motive de invidie

Revista Psychologies

Din cand in cand cu totii ne simtim invidiosi, oricat de mult am incerca sa fim mai presus de acest sentiment care ne poate afecta o relatie de prietenie, bazata de regula pe sprijin reciproc si nu pe competitie. Iata o lista a celor mai des intalnite motive de invidie.

 

Banii

Orice s-ar spune, banii conteaza, in special daca intr-o relatie de prietenie vorbim de diferente intre status financiar, in care unul dintre prieteni are mai mult decat suficient, iar celalalt traieste de la un salariu la altul.

In cercurile sociale in care exista persoane cu venituri substantiale, cineva cu un venit mai mic poate deveni foarte constient de situatia lui prin comparatie.

 

Statusul relational

Daca o relatie romantica reprezinta o prioritate pentru tine, cu siguranta implicarea intr-o relatie a celei mai bune prietene atrage sentimente de invidie. In egala masura acest lucru este valabil si pentru barbati.

Observarea unui prieten apropiat care mereu pare sa aiba pe cate cineva pe cand noi cautam si nu gasim, atrage dupa sine nu doar invidie dar erodeaza in timp si stima de sine.

Pe termen lung, un astfel de sentiment se va concentra in intrebari obsesive pe care ni le repetam la infinit despre ce calitati prezinta acel/acea prieten(a) si care noua ne lipsesc.

 

Copiii

O cauza frecventa a competitiei intre femeile de 20, 30, sau, cum varsta maternitatii a avansat, chiar 40 de ani este fertilitatea.

Atunci cand un cuplu face eforturi din diferite cauze, pentru a procrea, iar alt cuplu prieten deja este la al doilea sau al treilea copil, oricat de apropiata ar fi prietenia, sentimentele de invidie vor aparea.

Principiul este ca putem sa fim fericiti pentru o alta persoana atunci cand deja suntem fericiti pentru noi insine.

 

Atractivitatea

Acesta atinge punctul culminant al importantei la varstele de cautare a identitatii proprii, cand devenim mai constienti de propria persoana, respectiv varsta adolescentei.

Nu inseamna ca la 30 de ani vom fi scutiti de aceasta invidie. O stima de sine scazuta atrage astfel de comparatii, intrucat astfel de persoane tind sa isi exagereze anumite neajunsuri, ajungand sa se compare negativ cu prieteni mai atragatori.

Chiar si mai tarziu in viata exista o competitie intre cei care reusesc sa „imbatraneasca frumos” si cei care… nu.

 

Greutatea corporala

Daca ai tinut macar o dieta la viata ta, stii ce ravagii face excesul de greutate asupra stimei de sine. Surplusul kilogramelor afecteaza negativ viata, iar un prieten apropiat care nu se lupta cu aceasta problema este un factor care declanseaza invidia.

 

Succesul profesional

Nu toti reusim sa avem o cariera, iar in situatia economica actuala, adaptarea joaca cel mai important rol. Totusi, cu totii avem un ideal al succesului profesional care atrage dupa sine stima, importanta, putere si evident, venituri mai substantiale.

Cand balanta este inclinata in favoarea unui prieten care pare sa reuseasca cu usurinta, in timp ce tu schimbi foarte des locurile de munca, invidia isi va face aparitia.

Chiar si intre doi prieteni care ocupa pozitii similare poate aparea aceasta competitie in momentul in care unul dintre ei este avansat.

 

Foto: Hepta

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top