Now Reading
Cinci pasi catre schimbare

Cinci pasi catre schimbare

Revista Psychologies

Fie ca este vorba despre culoarea de par, obiceiurile alimentare sau alte comportamente care ne dau batai de cap, spunem ca ne dorim o schimbare. Doar sa spunem acest lucru, nu ne ajuta prea mult, intrucat schimbarea este un proces dificil. In special intrucat ceea ce ne dorim sa schimbam face deja parte dintr-un tipar cu care ne-am obisnuit si, chiar daca nu recunoastem, ne ofera siguranta.

 

Incepe cu schimbari mici. Nu iti propune schimbari radicale din start ci incearca sa te dedici cate unui scop pe rand. In cazul unei schimbari minore vei putea sa iti observi rezistentele, obstacolele pe care le intalnesti si te vei putea pregati pentru o schimbare mai importanta.

Totodata, cand vrei sa schimbi prea multe lucruri odata, vei ajunge la epuizare si vei abandona cu usurinta.

 

Identifica motivul pentru care iti doresti schimbarea. Daca motivul nu iti este clar, nu vei gasi resursele necesare perseverarii.

Cu cat iti stabilesti obiectivul mai precis si iti spui clar de ce crezi ca meriti si ai nevoie de aceasta schimbare, te vei putea incuraja pe parcursul procesului dificil, reflectand la motivele pe care le ai.

 

Afla cum te ajuti de comportamentul respectiv. Atunci cand vrem sa schimbam un comportament, chiar daca ne este indezirabil, cumva el ne si ajuta.

Nu inseamna ca ne este benefic, dar avem un tipar de a-l utiliza, in care ne simtim confortabil. Identificarea modului in care ne ajuta acel comportament, vom putea rezista dificultatilor si stresului pe care le vom regasi in schimbarea lui.

 

Analizeaza-ti disconfortul. De-a lungul procesului schimbarii, cum spuneam, vom avea multe stari de disconfort. In loc sa fugim de ele, pentru a ne asigura reusita este indicat sa le permitem sa se manifeste si sa ne analizam propriile trairi.

Incearca sa identifici ce anume il face intolerabil. Astfel vei putea redescoperi motive pentru care te agatai de comportamentul stiut. Confruntand acest disconfort te ajuti in schimbare si descoperi lucruri noi despre tine.

 

Nu iti fixa o limita in timp. Schimbarile nu se produc chiar atat de repede, dar cum toata viata ni se deruleaza cu viteza si ne-am obisnuit sa cerem si sa vrem totul pe loc, uitam acest lucru.

Permite-ti sa ai „recaderi”, sa esuezi, sa nu obtii rezultate imediat. In schimb, persevereaza si nu iti uita motivele pentru care iti doresti schimbarea. Semnele acesteia vor fi marunte pentru inceput, dar ele arata ca este posibila si merita sa continui.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top