Now Reading
Ai un comportament pasiv-agresiv? Invata sa-l controlezi !

Ai un comportament pasiv-agresiv? Invata sa-l controlezi !

Revista Psychologies

Comportamentul pasiv-agresiv iti poate afecta serios relatia cu prietenii, partenerul, familia sau colegii de serviciu.  Asadar e important sa vedem care sunt manifestarile sale si sa le eliminam.

 

Semne ale comportamentului pasiv-agresiv

Persoanele pasiv-agresive au tendinta de a evita conflictele, incearca sa para sigure pe ele, sa nu faca ceva gresit, de teama ca vor fi respinse sau criticate.

Ele pot arata ca sunt tolerante, amabile, pot evita sa dea raspunsuri exacte, pot retine informatii sau chiar mint.

Toate aceste lucruri se pot intampla nu pentru ca sunt o persoane mincinoase sau rele, ci datorita reproducerii unor mecanisme formate in copilarie. De exemplu, copii fiind, poate au fost invatati ca nu e in regula sa isi exprime furia.

In loc sa isi exprime furia, unii oameni apeleaza la strategii precum sarcasmul, datul ochilor peste cap, victimizarea, sabotarea, imbufnarea, retragerea, retineri in ceea ce priveste intimitatea etc.

In plus, unii se confrunta cu anumite dependente – de mancare, de alcool, de tehnologie etc – pentru ca astfel isi manevreaza mai usor furia, decat prin confruntare directa cu persoanele sau situatiile care ii fac furiosi.

 

Identifica-ti acest comportament

Observa daca reactionezi in mod pasiv-agresiv. Asa cum ai vazut mai sus, exista cateva semne ale acestui comportament.

Fii atent la modul in care raspunzi in anumite situatii si noteaza scenariile care par sa te conduca spre acest comportament.

Poti nota aceste lucruri intr-un jurnal, pentru ca astfel iti va fi mai usor sa identifici, sa evaluezi si iti permiti sa fii sincer cu tine insuti.

 

Identifica sabloanele si factorii declansatori

Dupa ce iti notezi momentele si situatiile care te-au facut sa reactionezi in mod pasiv-agresiv, vezi daca exista anumite sabloane, cauta factorii declansatori.

Ai in vedere urmatoarele intrebari: Cu cine erai cand ai avut o astfel de reactie? Unde s-a intamplat? (la scoala, la seviciu, acasa, la petrecere, pe strada etc), Cand s-a intamplat? (uneori acest comportament poate sa apara in anumite momente, cum ar fi sezonul aglomerat al sarbatorilor etc).

Analizeaza apoi cum s-a desfasurat incidentul, ce s-a intamplat la final si daca ai obtinut deznodamantul pe care ti l-ai dorit.

Intrebarile te vor ajuta sa iti analizezi actiunile din trecut, iti vor arata daca ai tendinta sa repeti modul in care raspunzi in fata anumitor situatii sau a anumitor persoane si daca la final te-ai simtit mai bine sau mai rau.

Identificand sabloanele si factorii declansatori, iti va fi mai usor sa te opresti data viitoare cand esti pus intr-o situatie al carei rezultat ar putea fi un comportament pasiv-agresiv.

 

Accepta-ti emotiile

Negarea lucrurilor pe care le simti cu adevarat este o componenta importanta a acestui comportament. Pentru ca nu vrei ca ceilalti sa vada ca esti furios, ranit, indignat, te porti ca si cum totul ar fi in regula.

Astfel, sentimentele negative se intensifica pentru ca nu ti-ai oferit ocazia sa scapi de ele intr-un mod sanatos.

Trebuie sa fii sincer cu tine insuti pentru a intelege motivele acelor emotii negative. Ti s-a spus ceva care te-a deranjat? Te-ai simtit obligat sa faci ceva ca nu voiai? Nu ti s-au recunoscut meritele?

Asadar, este important sa iti intelegi si sa iti accepti emotiile daca vrei sa iti controlezi comportamentul pasiv-agresiv.

 

Asculta si observa

Comunicarea inseamna sa asculti, sa „citesti” mesajele nerostite de interlocutor, precum si sa vorbesti deschis si direct.

Ia in considerare ce spun sau ce nu spun cei de langa tine ca raspuns la actiunile tale. Ar putea fi si ei pasiv-agresivi. Incearca sa vezi lucrurile si dintr-o perspectiva diferita.

Asculta si ceea ce spui tu. Observa limbajul pe care il folosesti cand esti pasiv-agresiv. Invatand sa recunosti frazele specifice acestui comportament, iti va fi mai usor sa le eviti.

 

Fii o prioritate pentru tine

Daca stii ca ai dreptul sa te exprimi, este putin probabil sa te temi ca vei fi influentat de opiniile celorlalti sau respins daca vei spune cu voce tare ce-ti doresti sau ce gandesti.

Cu cat te temi mai putin de astfel de scenarii, cu atat mai direct vei deveni. Cum inveti ca nevoile tale sunt la fel de valabile ca ale celorlalti? Fiind o prioritate pentru tine insuti.

Nu face ceva pentru ca tu crezi ca asa ar trebui sa faci, nu iti stabili obiective in functie de ceea ce crezi ca ar trebui sa vrei. Asculta ce vrei si ofera-ti. Fii prioritatea ta.

 

Da-ti timp sa te schimbi

Ca sa-ti schimbi un comportament vechi e nevoie de timp. Schimbarea nu e un proces liniar, asa ca sa nu-ti fie teama sa o iei de la inceput si sa-ti reevaluezi comportamentul si nu fi dur cu tine insuti daca nu vei avea succes de la prima incercare.

Nu renunta daca vrei sa vezi schimbarile pe care le astepti. Cu timpul, vei invata sa sesizezi si sa iti controlezi comportamentul pasiv-agresiv, iar de-a lungul procesului vei invata si lucruri noi despre tine.

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shuttertock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top