CITESTI ACUM
Feng Shui – arta celor 5 elemente

Feng Shui – arta celor 5 elemente

Feng Shui - arta celor 5 elemente, flori
In mod traditional, chinezii cred ca lumea este alcatuita din cinci elemente fundamentale: lemnul, focul, pamantul, metalul si apa. Ei considera ca fiecare element are energiile sale specifice si influenteaza in felul sau starea si destinul omului.

Consecventi credintelor orientale, maestrii Feng Shui opteaza pentru ’binecuvantata cale de mijloc”, adica a echilibrului si armoniei. Arta Feng Shui ne indruma spre echilibrarea energiilor si armonizarea cu mediul si cu semenii nostri… ’with a little help from my friends”: echilibrand lumea energetica inconjuratoare.

Lemnul

Lemnul intareste puterea de creatie si expansiune, pentru ca el reprezinta proprietati cum ar fi: cresterea, nasterea, puterea, flexibilitatea si intuitia. Prea mult lemn te poate face sa te simti coplesit, rigid, incapatanat si inflexibil, pe cand deficitul de lemn genereaza lipsa de creativitate, depresie, tulburari bipolare si stagnare.

Cand vrei sa adaugi elementul lemn intr-o camera, cauta sa fie urmatoarele tipuri de obiecte:

 • flori proaspete sau de matase;
 • plante, arbusti;
 • bumbac sau alte tesaturi naturale;
 • mobilier din lemn.

Cand proiectezi pe baza de lemn, alege formele care imita verticala coloanelor sau a trunchiurilor de copaci si moliciunea frunzelor si a florilor. Precum frunzele si cerul, culorile specifice elementului lemn sunt verdele si albastrul.

Focul

Sporeste-ti entuziasmul si capacitatea de conducere maximizand elementul foc. Foloseste acest element in design pentru a incuraja expresivitatea, inspiratia si indrazneala. Prea mult foc poate sa induca un comportament agresiv, iritabil si impulsiv. Pe de alta parte, prea putin foc duce la raceala emotionala, lipsa de viziune, inexpresivitate si stima de sine scazuta.

Pentru a imbogati prezenta elementului foc, adauga:

 • lumanari, surse de lumina incandescente, lumina solara;
 • nuante de rosu, roz sau violet;
 • echipament electronic;
 • imprimeuri care imita blana unor animale.

Pentru a-ti reactualiza mental calitatile focului, gandeste-te la rosu aprins, la energia intensa a oamenilor si animalelor.

Pamantul

Elementul pamant afecteaza forta fizica si ordinea, inducand o senzatie generala de stabilitate si echilibru. Daca elementul pamant este prezent in exces, vei simti o senzatie de greutate, de plictiseala, apatie si sobrietate. Daca elementul pamant este in deficit, te vei simti dezorganizat, haotic, in dificultate de concentrare.

Pentru a imbogati mediul cu elementul pamant, cauta:

 • tonuri specifice pamantului: maro, verde, sable;
 • forme rectangulare;
 • suprafete plane, joase;
 • imagini reprezentand peisaje.

Cand simti nevoia de pamant, gandeste-te la culorile calde ale pamantului, la acoperisuri rectangulare de tigla, la linia larga a orizontului dintr-un peisaj.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!