Now Reading
Furia – 5 moduri de a-i face fata

Furia – 5 moduri de a-i face fata

Revista Psychologies

Furia este o emotie normala pe care este important sa o intelegem. Felul in care ii raspundem insa variaza de la suprimare pana la izbucniri agresive. Iata cinci moduri de a o gestiona in diferite etape ale procesului.

 

Odihna

Un somn regulat, sanatos, este o componenta importanta in gestionarea furiei. Atunci cand esti obosita, experientele negative au un impact mai mare decat normal.

Mai mult, lipsa somnului diminueaza activitatea din lobul frontal, responsabil cu controlul impulsurilor. Astfel, privarea de somn ne priveaza si de capacitatea de ne controla impusurile nervoase.

 

Ia in considerare interpretari alternative

Intrucat nu putem controla lucrurile sau situatiile in care suntem provocati, evident putem controla felul in care le raspundem.

Pentru a diminua furia incearca sa gasesti interpretari alternative si intreaba-te ce dovezi ti-ar motiva interpretarea furioasa? Anumite situatii pot ramane la nivel de frustrari trecatoare, fara a ajunge sa ne infurie.

 

Respira profund

Respiratia controlata este una dintre tehnicile pe care psihoterapeutii ne indeamna sa le practicam atunci cand dorim sa preluam controlul asupra propriului organism si psihic.

In special atunci cand interpretam corect o situatie care ne infurie. Ca rezultat, ne creste ritmul cardiac si musculatura devine tensionata.

Relaxand reactia fizica a organismului, stresul devine suportabil. Este recomandata respiratia profunda, in care implicam diafragma, nu doar pieptul.

 

Catharsisul nu functioneaza mereu

Mitul catharsisului ne invata ca eliberarea emotiei prin furie si agresivitate ne protejeaza de stocarea emotiilor negative.

Din pacate, acesta de multe ori este contraproductiv, deoarece ajunge sa sporeasca starea pe care o avem in acel moment in loc sa ne elibereze de ea.

Mai mult, cercetarile arata ca acesta in timp creste riscul bolilor cardiovasculare, precum si riscul de a deveni agresivi cu cei din jur, chiar cei neimplicati in situatia data.

 

Constientizeaza ca este normal sa fii nervoasa

Furia este vazuta ca fiind negativa, ca un sentiment pe care nu ar trebui sa il traim si cu siguranta sa nu actionam asupra lui. Dar sunt si momente in care nu este doar rezonabil ci chiar corect sa fim nervosi.

In situatiile clare in care ai fost tratata incorect sau provocata ar trebui sa te infurii. Este o reactie normala si fireasca, mai ciudat este din partea unei persoane sa nu raspunda astfel.

Este ok sa raspunzi cu furie atata timp cat reusesti sa pastrezi limitele, sa fii mai degraba asertiva, nu agresiva si sa te calmezi ulterior.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top