Now Reading
Invinge rusinea!

Invinge rusinea!

Revista Psychologies

Rusinea este sursa multor complexe, duce la depresie, auto-indoiala, izolare, singuratate, tulburari compulsive, perfectionism, sentimente de inferioritate. Asadar sa scapam de ea, iata cum.

 

Cand apare rusinea

Mesajele de rusinare sunt in mare parte verbale, dar puterea rusinii se poate manifesta si printr-o privire dispretuitoare, umilitoare sau plina de dezgust.

Un moment de rusine poate fi o umilinta atat de dureroasa sau o indignare atat de profunda, incat putem simti ca ne-a fost rapita demnitatea.

Nimeni nu se naste rusinat. Aceasta este o emotie invatata, ce incepe sa apara in jurul varstei de doi ani, cand invatam sa spunem nu. Perioada este confuza pentru cel mic deoarece este premiat cand nu face ce ar vrea sa faca doar pentru ca nu se cuvine.

Utilizarea rusinii de catre parinti are cele mai profunde efecte asupra copiilor. Imaginea de sine a unui copil poate fi afectata si din cauza mesajelor de rusinare ale parintilor, ale fratilor mai mari sau ale prietenilor.

Deoarece copiii sunt mult mai vulnerabili si impresionabili decat adultii, mesajele de rusinare primite in copilarie sunt dificil de sters.

Intram initial in contact cu acest sentiment asa cum am stabilit, in copilarie, in incercarea parintiilor de a ne face sa cunoastem limite, dupa care, apare sistematic pe tot parcursul vietii.

Experienta rusinii este insotita de dorinta de a ne ascunde. O persoana care se simte rusinata poate spune ca doreste sa fie inghitita de pamant.

Aceasta ascundere poate fi realizata fie printr-o masca  faciala inexpresiva,  fie prin cuvinte,  prin retragerea fizica de care vorbeam anterior.

Cand cineva se simte rusinat, inadecvat, in general nu doreste sa fie vazut. Sentimentul de rusine este cel de a fi expus, vizibil si examinat de un „altul critic“.

Este un simt profund al separarii, atat de tine insuti cat si de catre ceilalti. Persoana care simte rusine se simte singura. Rusinea implica ideea de „sunt o greseala“, atragand in mod automat si frica de abandon.

Oriunde exista rusine, exista si un agent ce o provoaca. Invatam sa ne fie rusine de noi insine deoarece cineva semnificativ din viata noastra ne-a umilit sau ne-a spus ca nu este bine ce facem deoarece este rusinos. Mesajele de rusinare sunt puternice atunci cand vin din partea celor apropiati, pe care ii iubim sau ii admiram.

Rusinea este invatata si transmisa din generatie in generatie. Este un cerc vicios ce se extinde si ne influenteaza modul in care ne comportam si ne vedem.

 

Cum recunoastem rusinea

Modalitatea prin care aceasta se manifesta este deseori vizibila: pleoapele sunt cazute, capul plecat si ingropat in umeri, respiratia accelerata, fata si gatul se inrosesc, ras nervos, balbaiala, zambet sfios, senzatie de greata, evitarea contactului vizual, voce pitigaiata, transpiratie excesiva, acoperirea fetei cu mainile, le facem pe plac celorlalti, stima de sine scazuta, agresiune sau atitudine slugarnica, perfectionism, tulburari de alimentatie sau dependente.

Traim intr-o lume in care aproape orice starneste rusine. Ne simtim rusinati cand nu suntem acceptati, tindem sa ne ascundem cand nu suntem in concordanta cu normele societatii, cand drepturile ne sunt incalcate, simtim rusine cand ne imbolnavim, cand nu suntem multumiti de coprul nostru,  cand dezamagim persoanele dragi, daca avem un job sub asteptarile noastre, putem de altfel sa simtim rusine si cand  realizam ca suntem intr-o relatie toxica.

Rusinea apare destul de des in viata noastra, afectandu-ne atat imaginea pe care o avem despre noi insine si indepartandu-ne de ceilalti.

Rusinea isi pune amprenta in toate relatiile noastre, in toate culturile si de asemenea isi face simtita prezenta si in relatia de cuplu, inca de la inceputul acestuia, continuand chiar si dupa ce ne familiarizam cu celalalt.

 

Cum depasim rusinea

Identifica momentele in care simti rusine si de unde provin ideile care cauzeaza ce simti.

Creste-ti stima de sine.

Rememoreaza o scena rusinoasa. Ce anume s-a intamplat? Ce te-ar fi ajutat sa gestionezi intr-un mod pozitiv situatia respectiva? Noteaza solutia si repet-o pana cand o folosesti in mod natural (instinctiv).

Fii curajoasa! Discuta cu o persoana care a trecut prin asta, recunoaste-ti vulnerabilitatea! O sa fie empatica si o sa te simti inteleasa.

 

De Alexandra Voica, psiholog, psihoterapeut integrativ, 0766.44.10.28

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top