Now Reading
Lucruri pe care le poti invata dupa o experienta traumatizanta

Lucruri pe care le poti invata dupa o experienta traumatizanta

Revista Psychologies

O experienta traumatizanta lasa urme adanci. Si totusi, o poti folosi ca instrument in dezvoltarea ta personala. Iata ce poti invata din experientele care ti-au adus suferinta.

 

O alta perspectiva asupra vietii

Dupa o pierdere sau dupa o intamplare care le pune propria existenta in pericol, unii oameni incep sa priveasca viata cu alti ochi.

Incep sa se gandeasca la lucrurile pe care le-au facut, la ce si-ar fi dorit sa faca, la ce nu au facut din teama sau alte motive, si isi dau seama ca timpul tututor pe pamant este limitat. Simt ca au primit o noua sansa sa se bucure de viata, sa faca lucruri pe care pana atunci nu le-au facut.

Isi dau seama ca viata, cu bune si cu rele, e frumoasa si trebuie traita din plin, iar astfel incep sa se bucure de lucruri simple pe care poate pana atunci le ignorau: o zi insorita, o plimbare, momentele petrecute alaturi de oamenii care conteaza.

In fond, viata e facuta din clipe petrecute langa oameni dragi, indiferent daca avem parte si de esecuri sau tristeti, toate au rolul lor in experienta personala.

 

Descoperirea fortei interioare

Dupa ce trec printr-o experienta de viata stresanta si neplacuta, oamenii pot descoperi ca sunt mai puternici decat ar fi crezut.

Astfel de experiente, dincolo de emotiile negative pe care le aduc, vin si cu dovezi ale fortei interioare de existenta careia multi poate nici nu stiau.

Astfel de momente arata ca toti sunt vulnerabili in fata tragediilor, dar si ca suntem echipati din punct de vedere emotional pentru a le face fata.

Pana la urma, vorba „ce nu te omoara te face mai puternic” se dovedeste a fi adevarata. Fie capeti putere pe parcurs, fie iese la suprafata o forta de mult timp existenta, dar necunoscuta pana atunci.

Prin intamplari stresante, neplacute si imprevizibile, oamenii se pot redescoperi pe ei insisi si isi vor vedea trasaturi pe care nu credeau ca le au.

 

Relatii mai bune cu ceilalti

In momentele linistite si frumoase relatiile interumane sunt floare la ureche, dar cand apar greutati si evenimente dificile, lucrurile se pot schimba.

Daca la bine oamenii stau aproape unul de celalalt, la greu fie se pot indeparta, fie din contra, vor deveni mult mai apropiati.

O situatie de criza poate fi o oportunitate de a vedea cine e mereu langa noi, indiferent de circumstante. Oamenii care nu ii lasa pe ceilalti singuri cand le e greu, care le ofera un sprijin oricat de mic ar parea el din exterior (o imbratisare, o vorba calda, un umar pe care sa planga, o incurajare etc.), sunt pritenii care trebuie si merita tinuti aproape.

Daca aventurile amuzante, confidentele si timpul petrecut impreuna, consolideaza relatiile interumane, faptul ca oamenii raman impreuna si in momentele tensionate sudeaza relatia lor, ii apropie poate mai mult.

Pentru ca sunt acolo, desi nimeni nu ii obliga sa faca acest lucru, cand ceilalti sunt vulnerabili, cand au nevoie de cineva, oamenii pot sa creeze legaturi durabile si puternice.

 

Aparitia unor noi posibilitati

Poate pare greu de crezut, dar tragediile pot deschide drumul catre noi posibilitati, noi oportunitati si noi scopuri in viata. O persoana care supravietuieste violentei domestice, de exemplu, poate deveni un aparator al altor victime aflate in aceeasi situatie in care a fost si ea candva.

Dupa dificultati, unii oameni isi pot schimba prioritatile, vazand ca exista probleme de existenta carora nu stiau inainte, pe care nu le considerau atat de grave sau pe care, pur si simplu, le ignorau.

Totodata, depasind un moment dificil in viata ta, poti reprezenta un sprijin pentru altii care se confrunta cu aceeasi problema.

Vei putea fi mai aproape de ei intelegand exact prin ce trec, vei sti cat de important si necesar le este sprijinul si ii vei putea insoti pe drumul dificil.

Mai mult, poti inspira si alte persoane sa schimbe situatia cu care se confrunta, daca sta in puterea lor schimbarea, sau sa gaseasca speranta oricat de dificil este momentul prezent.

 

Mai multa ingaduinta

Uneori, privilegiatii vietii au aroganta de a nu intelege dificultatile celor din jur. Este un dat firesc sa iti fie necunoscut la nivel emotional un sentiment cu care nu te-ai confruntat: de disperare, de neputinta, de pierdere.

Dar nimeni nu ramane privilegiat la nesfarsit, intrucat nu putem controla factorii din jur, iar hazardul isi poate spune cuvantul.

Odata ce ne confruntam direct cu o anumita problema, cunoasterea ei in profunzime ne poate ajuta sa ii intelegem mai bine pe cei din jur si sa devenim mai empatici.

Judecatile superficiale sau pur si simplu din nestiinta sunt inlocuite de toleranta si acceptare a celuilalt. Practic, intra in actiune gandirea conform careia nu stim niciodata ce lupta duce fiecare dintre noi.

 

Schimbari spirituale

Oamenii nu se gandesc mereu la propria mortalitate si poate nu devin constienti de ea decat atunci cand viata le este pusa in pericol, iar cand lucrul acesta se intampla, ei isi pot schimba modul de a gandi in privinta credintelor spirituale.

Poate unii oameni care nu credeau pana atunci in divinitate, vor incepe sa creada, poate cei credinciosi isi vor consolida credinta sau poate vor dobandi o intelegere mai buna a lucrurilor spirituale.

Indiferent de directia in care va merge fiecare din punct de vedere spiritual dupa unele incidente, un eveniment de amploare ii poate ajuta sa dea un alt sens vietii.

Nimeni nu si le doreste, dar cand ele apar, experientele traumatizante pot aduce mai mult decat ganduri si emotii negative. Desi nu este usor de crezut, ele ne pot ajuta sa descoperim lucruri la care poate nici nu ne-am fi gandit pana atunci.

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top