CITESTI ACUM
Mit sau realitate? Au oamenii frumoși mai mult succes în iubire?

Mit sau realitate? Au oamenii frumoși mai mult succes în iubire?

Frumusețea fizică este un avantaj clar atunci când îți cauți un partener. Dar oare oamenii frumoși chiar au mai mult succes în iubire? Răspunsul te poate surprinde.

Citește și:

Ce înseamnă să ai drepturi egale în relația de cuplu

13 motive pentru care bărbații înșală femeile pe care le iubesc

Tindem să credem că oamenii care sunt frumoşi din punct de verede fizic au mai mult succes în iubire, sunt mai fericiţi decât ceilalţi, idee alimentată, probabil, de diversele poveşti de pe marile şi micile ecrane, din cărţi sau din alte surse.

Pe de altă parte, supraestimând persoanele atrăgătoare, generalizăm succesul lor în toate aspectele vieţii. Este un mit sau o realitate?

 

Frumuseţea fizică aduce succes în carieră

Conform cercetărilor pe această temă, este cât se poate de adevărat că oamenii frumoşi au mai mult succes în carieră.

Daniel Hamermesh, autorul cărţii Beauty Pays: Why Attractive People Are More Successful, face un rezumat al acestor studii ce demonstrează că persoanele care sunt înzestrate cu un nivel de atractivitate peste medie vând mai bine sau aduc mai mulţi bani în companie şi, prin urmare, sunt consideraţi angajaţi mai valoroşi şi obţin cu o mai mare uşurinţă promovările şi alte beneficii sau bonusuri.

De asemenea, aceste persoane reuşesc să se angajeze mai devreme şi mai uşor, câştigând în medie un venit cu 3-4% mai mare decât oamenii consideraţi mai puţin atrăgători.

 

Percepţii despre oamenii frumoşi

Faptul că există o tendinţă pozitivă generală legată de persoanele atrăgătoare din punct de vedere fizic şi că le evaluăm ca fiind mai inteligente, mai competente şi mai prietenoase decât celelalte, considerate mai puţin frumoase, sunt lucruri deja bine cunoscute şi evidenţiate de studii.

Dintr-o cercetare coordonată de profesorul de psihologie de la Universitatea din Columbia Britanică, Jeremy Biesanz, rezultă că oamenii tind să acorde mai multă atenţie persoanelor despre care cred că sunt frumoase.

Astfel, subiecţii experimentului au identificat cu o precizie mai mare trăsăturile de personalitate ale persoanelor atrăgătoare decât însuşirile celor cu o atractivitate sub medie.

Rezultatele sunt explicate prin faptul că oamenii acordă o atenţie mai mare persoanelor frumoase din dorinţa de a le deveni prieteni, din curiozitate sau dintr-un interes romantic.

 

Oamenii frumoşi şi succesul în iubire

În privinţa norocului în dragoste, contrar aşteptărilor, o cercetare recentă coordonată de Christine Ma-Kellams de la Universitatea Harvard arată că oamenii atrăgători din punct de vedere fizic nu au acelaşi succes în relaţiile de iubire la fel ca în celelalte aspecte ale vieţii.

De exemplu, este mai probabil ca aceste persoane să aibă relaţii mai degrabă de scurtă durată decât pe termen lung.

De asemenea, în cazul persoanelor celebre cotate cu o frumuseţe peste medie, s-a dovedit că atractivitatea fizică este un predictor pentru probabilitatea de a divorţa.

În aceeaşi cercetare, autorii au mai demostrat că oamenii care se consideră frumoşi şi sunt implicaţi într-o relaţie tind să rămână deschişi către alte alternative romantice.

Altfel spus, este mai probabil ca ei să fie atraşi de o altă persoană, mai ales dacă evaluează relaţia în care sunt deja implicaţi ca fiind nesatisfăcătoare, comparativ persoanele mai puţin atrăgătoare care nu au această tendinţă.

Aşadar, legătura dintre frumuseţea fizică şi încheierea unor relaţii după o perioadă relativ scurtă de timp poate fi explicată prin faptul că persoanele atrăgătoare au mai multe alternative, au mai multe opţiuni, fiindu-le foarte uşor să îşi găsească un alt partener, ceea ce pune în pericol relaţia deja existentă.

O altă explicaţie ce poate fi adăugată aici este că partenerii persoanelor frumoase ar putea să se desconsidere pe ei înşişi, nu doar din punct de vedere fizic, şi să renunţe la relaţie deoarece simt că nu o merită.

Astfel, ideea că oamenii frumoşi au mai mult succes în iubire pare a fi doar un mit, acestora fiindu-le uşor să intre într-o relaţie, să îşi găsească un partener, însă le este mai dificil să o menţină pentru o perioadă mai lungă de timp.

Totuşi este important de menţionat faptul că fiecare persoană este unică şi frumoasă în felul ei, indiferent de atractivitatea fizică.

De asemenea, felul în care ne simţim noi este mai relevant, decât modul în care ne văd ceilalţi. Foarte potrivită aici este melodia „Beautiful people” a celebrei cântăreţe Melanie Safka, din care redăm două versuri: „Pentru că toţi oamenii frumoşi fac acest lucru (au grijă unii de alţii – n.r.)/ Şi voi sunteţi cu toţii oameni frumoşi”.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologică, psihoterapie, relaxare şi hipnoză

Tel.: 0742.556.775

[email protected]

www.romedic.ro/psiholog-elena-irina-macovei

www.la-psiholog.ro/macovei-elena-irina-cabinet-individual-de-psihologie

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!