Now Reading
Pentru vindecarea interioară este necesar să ne exprimăm și eliberăm de emoții

Pentru vindecarea interioară este necesar să ne exprimăm și eliberăm de emoții

Îți conștientizezi propriile emoții sau ai obiceiul să le ascunzi, ba chiar să manifești comportamente pe care nici tu nu ți le explici prea bine? Iată de ce este important să știm să ne exprimăm emoțiile și să ne eliberăm de sub controlul lor.

Citește și:

Cu ce ne ajuta inteligenta emotionala

Ce e de făcut când cineva îți înșală încrederea

Rolul „măștilor” în viața noastră

De foarte multe ori, avem tendința de a purta măști în diverse contexte sociale, de teama de a nu genera conflicte cu ceilalți, de teama de a nu fi percepuți ca fiind mai „ciudati” decât restul oamenilor și, în final, ajungem să dăm crezare măștilor pe care le purtăm.

Pe parcurs, intervin factori distractori care ne amână acest proces de conștientizare a propriilor emoții.

Prin urmare, ne pierdem capacitatea de a reflecta asupra stării noastre emoționale. Suntem concentrați pe alte probleme care ni se par mai urgente.

Dacă ar fi să analizăm abordarea exprimării emoțiilor de-a lungul timpului, am putea spune că în trecut, o persoană care reușea să-și „controleze” emoțiile era considerată educată. Astfel, putem deduce faptul ca trăirile autentice personale nu erau acceptate.

Majoritatea persoanelor recurgeau la reprimare și la o distorsionare la nivelul manifestărilor emoționale. În timp, toată energia negativă acumulată putea duce la declanșarea unor reacții explozive, puternice în momente inoportune.

În psihologie, modalitatea de a gestiona emoțiile de furie poartă numele de comportament pasiv-agresiv.

În cazul în care reprimarea emoțiilor devine extrem de puternică, este posibil să nu recunoaștem acea stare de frică sau furie. În schimb, ne putem confrunta cu o serie de simptome fizice: greață, migrene, oboseală și altele, care maschează adevărata problemă.

 

Importanța inteligenței emoționale în relația cu noi și cu ceilalți

În prezent, lucrurile s-au schimbat considerabil, cel puțin la nivel teoretic. Astfel, se pune un accent tot mai mare asupra conceptului de „inteligență emoțională”, termen care se referă la capacitatea de a recunoaște, de a exprima și de a gestiona propriile stări emoționale, procese care ne conferă posibilitatea de a avea o relație sănătoasă și armonioasă cu noi, dar și cu persoanele din jur.

Este foarte important de reținut următorul aspect: Toate emoțiile noastre sunt bune, ele vor să ne transmită mesaje esențiale despre starea noastră.

Este recomandat, pe cât posibil, să nu încercam să le evităm. Evitarea ne face bine pe termen scurt, însă pe termen lung, acest proces poate produce un dezechilibru la nivel psihic și fizic.

Așa că, data viitoare când vrei să îți reprimi o stare de tristețe pentru că ți se pare inconfortabilă, gândește-te mai bine la mesajul din spatele ei și recunoaște că ceva nu este tocmai în regulă. Este de preferat să acționezi, pentru că altfel, problema va rămâne acolo.

De Alexandra Irimes, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, NLP coach

www.alexandrapsiholog.ro

Tel.: 0743.005.362

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top