Citești
Despre psihanaliza

Despre psihanaliza

Revista Psychologies

Psihanaliza, ca sistem de interpretare a realitatii poate constitui o paradigma de abordare a istoriei, culturii?

–  Inainte de a fi “inventatorul” psihanalizei, Freud a fost un om de mare cultura. Aceasta cultura l-a ajutat sa particularizeze niste concepte generale. De exemplu, complexul lui Oedip, piatra unghiulara a conceptelor fundamentale din psihanaliza. Nu se poate concepe o constructie psihanalitica logica in absenta lui. Toti psihanalistii sunt de acord ca este universal valabil. Complexul Oedip nu functioneaza doar in interiorul familiei iudeo-crestine burgheze din Viena lui 1900. El are o valoare universala.

Numai ca, pentru a fi constienti de aceasta unversalitate, nu ar mai trebui sa mentalizam Mama ca pe o persoana biologica, ci sa o inlocuim cu functia materna. Mai bine zis, orice poate sa-i ofere copilului un model de functionare de tip matern. Daca facem aceasta mica schimbre si in locul mamei introducem o persoana care sa functioneze in raport cu copilul drept un ocupant al pozitiei falice (tatal), daca facem aceste inlocuiri de mecanism, de dinamica, observam ca si in jungla amazoniana, ca in orice societate de tip arhaic, chiar si acolo functioneaza legea mecanismului oedipian.

Freud nu intamplator a numit aceasta poveste Complexul Oedip. Sofocle a initiat un mit al regelui Oedip, ce ar putea fi matricea dupa care functioneaza legitatea oedipiana: copilul are, fara exceptie, o relatie afectiv pozitiva cu parintele de sex opus, si una de rivalitate cu parintele de acelasi sex. Abia dupa aceasta faza dezvoltarea copilului devine de dependenta de un sex biologic (acest moment se situeaza in jurul a trei ani, dar e foarte relativ) dezvoltarea psihica a copilului nu depinde pana in acest moment de apartenenta la un sex biologic).

Cu alte cuvinte devenim femei sau barbati dupa etapa Complexului lui Oedip…

In timpul! Si nu atat diferentele noastre biologice ne fac femei sau barbati, cat aceste diferente socio-culturale care deriva din Oedip. Sunt roluri care deriva din acest complex. Putem vedea oriunde ca exista femei mai falice decat un barbat.

Cum adica? ce se intelege prin femeie falica?

–  O femeie care detine puterea, care in mod ancestral, din punct de vedere socio-cultural, i se atribuie unui mascul.

Asadar “titlul” de “femeile falica” e rodul unei atribuiri culturale…

–  Exact, noi, femeile si barbatii, avem tendinta sa respectam aceste reguli. Dar sunt multe conditii care conduc la alte realitati.

Ce inseamna, de fapt, falic? Ce legatura are acest cuvant cu organul sexual masculin?

Buna intrebare. Aceasta distinctie este utila. Acea bucatica anatomica ce face distinctia intre o structura masculina si una feminina. Falusul este functionarea socio-culturala ce decurge din apartenenta la aceasta categorie de “detinator de penis”.

Interviu realizat de Iuliana Alexa

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
Vezi comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus