Now Reading
Cum te pregătești înainte de susținerea examenelor

Cum te pregătești înainte de susținerea examenelor

Revista Psychologies
cum-te-pregătești-înainte-de-susținerea-examenelor

Fie că vorbim despre Evaluarea Națională, bacalaureat, admiterea la facultate sau sesiune, obținerea permisului auto sau absolvirea unui curs suplimentar, abordarea examenelor diferă în funcție de personalitatea fiecăruia și de preferința pentru o anumită metodă de acumulare a informațiilor. Unele persoane rețin mai bine materia dacă învață noaptea, în timp ce altele se concentrează cel mai bine dimineața. Unii oameni au memorie fotografică și rețin vizual informațiile, în funcție de așezarea în pagină, de exemplu, în timp ce alții acumulează cel mai eficient informațiile și materia prin realizarea unor scheme și notițe separate față de cele de la curs.

Oricare ar fi metoda preferată, există câteva lucruri pe care le avem cu toții în comun, lucruri esențiale fără de care nu putem învăța la capacitate maximă.  

Materialele de învățare necesare 

Indiferent de domeniul în care te pregătești sau de nivelul la care te afli, asigură-te că ai toate materialele necesare pentru ca procesul de învățare să se desfășoare în cele mai bune condiții. Fie că vorbim despre cărți, cursuri, dicționare, materiale suplimentare recomandate de către profesori sau alți colegi, cumpără-le sau împrumută-le din timp, pentru ca perioada examenelor să nu te ia pe nepregătite.

Învață în ritmul tău 

Repetarea materiei înainte de examene poate părea la prima vedere o corvoadă, însă, cu puțină organizare și o strategie eficientă, nu te vei simți copleșit de cantitatea de informații noi sau pe care trebuie să le revizitezi. Cum întreaga materie pentru un examen nu poate fi repetată sau acumulată în câteva zile, este recomandat să o împarți pe zile și să lași un interval generos pentru recapitulare și pentru eventuale teste menite să-ți verifice cunoștințele.

Locul preferat pentru învățat 

Suntem diferiți nu doar în ceea ce privește modul în care învățăm, ci și atunci când vine vorba despre lucrurile de care avem nevoie pentru a ne concentra cât mai bine. Cel mai potrivit spațiu de lucru este acela în care te simți comod, fără însă a te invita la relaxare, care primește suficientă lumină naturală, dacă preferi să înveți în timpul zilei, și în care nu există lucruri care să-ți distragă atenția, cum ar fi un televizor pornit. 

Nu ignora nevoia de odihnă 

Chiar și în plină sesiune sau înainte de un alt examen important, corpul are nevoie de intervale de odihnă. Aceasta este necesară nu doar pentru sănătatea fizică, dar ne ajută să ne relaxăm mintea și să fim pregătiți pentru o nouă sesiune de învățare atunci când ne trezim. Nu doar somnul ne ajută să ne refacem capacitatea de a reține informații, ci și odihna activă, momentele în care ne relaxăm făcând lucrurile care ne plac, de exemplu, să ne plimbăm în parc, să ne uităm la serialul preferat, să ascultăm muzică sau să citim o carte. 

Ai grijă la alimentație și hidratare 

Alimentația și hidratarea sunt importante în orice etapă a vieții noastre, iar perioadele în care învățăm pentru un examen sunt extrem de stresante, așa că este nevoie să asigurăm organismului cantitatea necesară de nutrienți pentru a funcționa corespunzător. Pentru a avea randament, creierul are nevoie de alimente sănătoase – cum ar fi semințe, avocado, pește, ouă și cereale integrale – și este recomandat să evităm excesul de alimente dulci și mâncărurile grase, greu de digerat. Hidratarea este la fel de importantă, așa că este necesar să consumăm cel puțin doi litri de lichide pe zi: apă, ceai neîndulcit sau sucuri cât mai naturale din fructe.

Perioada examenelor este extrem de stresantă și avem tendința de a pune presiune suplimentară asupra corpului și minții, pentru a ne asigura reușita. Aceste excese pot duce la probleme de sănătate, de aceea este important să urmăm câteva sfaturi pentru a ne asigura că învățăm eficient, ne odihnim suficient și avem grijă de nutrienții pe care îi oferim organismului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top