Now Reading
Picteaza ca sa te vindeci

Picteaza ca sa te vindeci

Revista Psychologies

Studii recente arata ca un eveniment dificil, repetat si retrait (exclusiv) verbal, risca sa adanceasca rana emotionala a clientului.

Un alt avantaj al folosirii art terapiei este accesarea integratoare a celor doua emisfere.

Astfel, dupa ce se stabileste verbal scopul sedintei, se trece la ilustrarea neverbala a problematicii, iar in final se integreaza prin verbalizare ceea ce s-a constientizat.

Fiecare faza poate avea durate diferite, pot fi prezente toate trei sau doar una (de obicei partea de ilustrare, de obiectivare neverbala).

Art terapia permite contactarea si apoi exersarea creativitatii prezente in fiecare dintre noi.

Contactata si exersata in cabinet, creativitatea astfel descatusata se va manifesta in toate aspectele vietii noastre, de la relatiile cu sine la relatiile cu ceilalti, din sfera profesionala in cea privata, de la gasirea unor cai alternative de a obtine si pastra o stare de bine pana la managementul stresului si ajustarea creativa in fata sarcinilor vietii.

Scopurile art-terapiei

Scopurile art-terapiei variaza in functie de necesitatile individuale ale fiecarui client cu care un art-terapeut lucreaza. Si, pe masura ce relatia terapeutica se dezvolta si evolueaza, aceste cerinte se pot modifica.

In practica, art-terapia presupune atat procesul, cat si rezultatul realizarii prin mijloace expresive a unei imagini, a unui produs (de la simple mazgaleli pana la imagini si produse mai sofisticate), in cadrul unei relatii terapeutice.

Cadrul si relatia terapeutica faciliteaza exprimarea clientului, aparitia unor imagini si obiecte care sunt apoi explorate, cu scopul precis de a cauta si a gasi sensurile, deseori neconstientizate, pe care acestea le-ar putea avea pentru client.

Odata constientizate si intelese, aceste semnificatii ofera clientului o intelegere mai buna de sine, o noua perspectiva asupra situatiei concrete de viata in care acesta „s-a blocat“.

Aceasta intelegere determina o schimbare pozitiva si de durata a imaginii despre sine si ceilalti, o imbunatatire a relatiilor personale si profesionale, a calitatii vietii, in general.

(Re)contactarea si explorarea creativitatii noastre ofera mijloacele de a gasi noi solutii, concrete sau simbolice, pentru tensiunile interioare si problemele de care toate fiintele umane sufera, intr-o masura mai mare sau mai mica.

Efecte ale art-terapiei

Prin intermediul procesului creativ in sine precum si datoria (auto)reflectiei si discutiei despre produsul artistic realizat, clientii care apeleaza la art terapie isi dezvolta gradul de constientizare despre sine si despre ceilalti.

Redescopera (noi) strategii si solutii de a face fata simptomelor si experientelor traumatice, de prevenire si reducere a stresului. Isi imbunatatesc abilitatile cognitive si creative. Isi recontacteaza energia personala vitala (numita de unele orientari „copilul interior“).

Pentru ca toate acestea sa aiba loc, este necesar ca art terapeutul sa beneficieze de o pregatire profesionala corespunzatoare, care include, pe langa seminarii teoretico-aplicative si art-terapie personala, individuala si in grup.

Cum se desfasoara o sedinta

O sedinta individuala dureaza circa 50 de minute, o data pe saptamana, in aceasi zi si la aceasi ora, pentru a oferi un cadru stabil si regulat. Desigur, confidentialitatea a ceea ce se spune in cabinet este fundamentala si trebuie respectata cu strictete.

La inceput, clientul, cu ajutorul art-terapeutului, stabileste o tema pe care va lucra in acea sesiune. Apoi isi alege materialele (vom detalia acest aspect mai incolo) si trece la masa de lucru.

Art-terapeutul asista, in tacere, procesul creativ al clientului. Rareori, in momente cheie, intervine, fara a manipula procesul terapeutic. Atunci cand clientul considera ca a terminat, incepe din nou partea de lucru verbal, discutand despre produsul obtinut.

Si in acesta faza, art-terapeutul este atent sa insoteasca, sa sustina si sa incurajeze clientul in a-si descoperi propriile semnificatii, in a-si accesa propriile resurse.

Sunt si sedinte in care clientul trece direct la masa de lucru sau nu doreste sa vorbeasca dupa realizarea produsului. Orice cale alege, este calea sa, modul sau de a fi si de a se misca in lume si este acceptat asa cum este.
 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top