CITESTI ACUM
Psihanaliza

Psihanaliza


Transferul: o etapa necesara
Transferul se instaleaza cand cel analizat, aflat intr-o situatie dificila, isi da seama ca in pofida eforturilor sale, nu poate depasi momentul. Prin urmare, isi spune ca exista o explicatie pentru suferintele sale, care lui ii scapa. In cultura noastra, cel despre care se presupune ca dispune de aceasta „explicatie” este psihoterapeutul. Drept recompensa pentru furnizarea acestei explicatii, el ajunge sa primeasca „cadou”… iubirea pacientului. De multe ori, analistul este privit ca un soi de ghicitor. Stranuta cumva? Pacientul isi imagineaza ca asta inseamna ceva! Cea mai lipsita de importanta afirmatie a acestuia capata valoare de oracol. Analistul nu cade in plasa acestei maguliri, dar nici nu ii arata pacientului ca se insala, caci „eroarea” aceasta este fecunda: in virtutea ei poate fi mentinut transferul p¢na la finalul psihanalizei.

Pentru a se cunoaste mai bine, pentru a scapa de simptome, este indispensabil ca pacientul sa revina la momentele cheie ale istoriei sale. Vehiculul care face posibila aceasta intoarcere este transferul. De fapt, pe masura ce vorbeste, pe masura ce face asocieri libere de idei si imagini, pacientul regreseaza in trecut. Motiv pentru care ajunge sa proiecteze asupra analistului figurile parentale, primele fiinte care i-au vorbit si pe care le-a iubit, carora le-a adresat intrebarile esentiale: „Cine sunt eu? De unde vin? Ce voi face in viata?” Dar mai ales: „Sunt demn de a fi iubit?” Aceste interogatii sunt transferate acum asupra terapeutului si la ele este somat sa raspunda psihanalistul. Cele mai marunte gesturi si vorbe ale sale sunt interpretate in mod automat in registrul iubirii si respingerii: daca analistul int¢rzie, pacientul se simte abandonat; daca analistul e prietenos, pacientul e convins ca acesta il iubeste…

Iubirea pentru analist e dublata aproape intotdeauna de o dorinta sexuala, oricare ar fi varsta si aspectul fizic al analistului. Analizatul are nevoie sa stie ca este dezirabil, dar analistul trebuie sa stie sa refuze aceste avansuri. E o necesitate absoluta pentru continuarea terapiei. Acceptarea ar produce o intrerupere a comunicarii verbale, o blocare a accesului la inconstient. De altfel, o relatie amoroasa indusa de transfer ar avea o temelie falsa.
Ce se int¢mpla cu transferul la finele analizei? In acest moment, pacientul a inteles ca nu exista o cunoastere prestabilita despre propria persoana. Dar, mai ales, a devenit constient de faptul ca nimeni altcineva in afara lui nu ii poate spune cine este el si ce trebuie sa faca. Acum stie ca trebuie sa isi inventeze propriile solutii.

Cum poti deveni psihanalist

Nu exista nici o diploma universitara care sa iti permita sa exerciti meseria de psihanalist. Ceea ce ii confera psihanalistului acest titlu este parcursul sau personal catre profunzimile inconstientului si explorarea mecanismelor psihice, gratie propriei analize. Etapa aceasta indispensabila de formare este completata de studii care se desfasoara in scoli de psihanaliza, sub forma de seminarii, discutii pe marginea unor texte si eventual de stagii efectuate in spitale de psihiatrie. Dupa un interval de sapte pana la zece ani, psihanalistul aspirant este gata sa ii ajute pe ceilalti.

La inceput, munca lui va fi supervizata in mod regulat de colegi mai experimentati, pe care ii va tine la curent cu rezultatele sale. Atata vreme cat practica, el continua sa discute despre activitatea sa cu colegii sai. A fi analist inseamna a adera la aportul teoretic si practic freudian, si in acelasi timp a impartasi o anumita viziune oarecum pesimista asupra omului, fiinta conflictuala, dominata de pulsiunea catre moarte, care il impinge sa isi aduca singur nefericirea, chiar si atunci cand crede ca se afla in cautarea fericirii.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2 3 4
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!