Now Reading
Psihanaliza

Psihanaliza

Revista Psychologies


Intr-un cuplu, daca unul din parteneri incepe o analiza, divortul e aproape sigur

Fals, cu exceptia cazului in care pacientul intelege, in cursul terapiei, ca de fapt se foloseste de relatia respectiva pentru a-si face rau. De cele mai multe ori, faptul ca unul dintre parteneri urmeaza o analiza ajuta relatia sa progreseze. Cuplul reuseste astfel sa se armonizeze mai bine si sa atenueze aspectele discordante. Se intampla, de exemplu, sa ajungi la analist fiindca vrei sa divortezi si sa iti dai seama apoi ca de fapt asta e ultimul lucru pe care ti-l doresti. Bineinteles, se poate intampla si invers.

Analiza te va transforma intr-o alta persoana

Transformarea este chiar miza curei analitice! Nu mai functionezi la fel ca inainte, fiindca se produce o ruptura. Chiar daca e mentinut un anumit numar de modele de functionare (e rara situatia in care, de exemplu, un intelectual ajunge sa deteste chestiunile spirituale), raporturile cu ceilalti si cu viata in general se modifica in profunzime, iar de aici apar o multime de beneficii. Cineva cu o parere proasta despre propria persoana si lipsit de incredere in propriile abilitati va deveni mai sigur pe el. Nu inseamna neaparat ca se va iubi mai mult pe sine, dar chestiunea „iubirii” va avea mai putina importanta in ochii sai si nu ii va mai afecta relatiile sociale.

E de preferat o terapie scurta psihanalizei
Nu e acelasi lucru: nu se poate realiza, in cateva saptamani sau cateva luni, un travaliu identic cu cel care dureaza cativa ani. E adevarat, o analiza dureaza mai mult: vreo zece ani in medie. Si reprezinta o investitie autentica: in fond, te costa cam cat o masina. Dar de ce dureaza atat de mult? In primul rand, pentru ca procesele psihice evolueaza foarte lent, de fapt, ele avanseaza in functie de ceea ce poate suporta pacientul si de timpul de care are nevoie pentru a-si intelege problemele. Apoi, pentru ca analizele merg mult mai departe decat mergeau pe vremea lui Freud si pentru ca se lucreaza diferit: Freud isi vedea pacientii zilnic, timp de mai multe ore, pe cand acum sedintele sunt mai putin frecvente (doua-trei sedinte de patruzeci si cinci de minute pe saptamana). O precizare importanta: o analiza se poate derula pe „transe” succesive vreme de unul, doi sau trei ani, adica timpul necesar pentru rezolvarea unei probleme specifice (afective, profesionale etc.) In plus, ea poate fi reluata mai tarziu daca vrei sa o mai aprofundezi.

Dupa o analiza, esti mai nevrozat decat inainte
Fals! In analiza, indeosebi spre sfarsit, survin intr-adevar momente dificile – angoasa, depresie etc. Incercarile acestea dureroase indica faptul ca urmeaza sa iasa la lumina un adevar greu de infruntat ori ca vom abandona o convingere care ne domina viata pana atunci. In mod evident, in astfel de momente cei din anturaj ajung sa afirme ca „ii mergea mai bine inainte…” Nu. E adevarat si ca, imediat dupa ce te-ai despartit de analistul tau, ai tendinta sa repui in scena situatii afective si/sau relationale dureroase… Acum insa, esti in stare sa spui „nu” atunci cand te simti agresat, simti ca poti functiona si altfel. Iar lucrurile continua sa evolueze pana cand atitudinea ta fata de viata si propriile experiente de pana atunci se va fi transformat in profunzime.

Nu, psihanaliza nu te ajuta sa iti gasesti sufletul pereche

Aceasta e o alta prejudecata foarte la moda: cum ca e destul sa te intinzi pe divan ca sa pui capat singuratatii si sa iti gasesti jumatatea. Ei, ar fi bine daca ar fi asa de simplu… Din pacate sau din fericire, analistii nu sunt nici vrajitori, nici agentii matrimoniale. De fapt, o analiza te ajuta sa intelegi de ce dai gres in relatiile sentimentale, fara ca prin aceasta sa iti garanteze reusita urmatoarei relatii. Putem spune ca ea iti permite sa renunti la asteptarile si comportamentele nevrotice, pentru ca apoi sa te invete sa construiesti o relatie viabila cu un partener. Ceea ce nu e rau deloc…

de Isabelle Taubes
traducere si adaptare Sabina Dorneanu

poze din arhiva Edipresse.

Pages: 1 2 3 4
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top