Now Reading
Empatie, traume, (ne)iubire… cu Damian Drăghici

Empatie, traume, (ne)iubire… cu Damian Drăghici

delia-apostol-hanzelik3
empatie-traume-neiubire-cu-damian-drăghici

În societatea în care trăim, în viteza în care trăim, în competiţia în care trăim, sub presiunea atotputernicului social media prin care ne comparăm non‑stop cu alţii, crezi că mai avem timp să ne uităm spre partea aceea mai bună a noastră și să spunem „stop!”?

Psychologies: Damian, hai să vorbim puţin despre traumele emoţionale ale romilor.

Damian Drăghici: O să pornesc de la faptul că problema romilor nu este doar o problemă socială. Din punctul meu de vedere – am observat asta în toate mediile – există foarte multe lucruri similare în cultura afro‑americană, pe românește „la negri”. Mă refer la sindromul de stres posttraumatic.

Din copilărie, de unde li se trage?

D. D.: Din copilărie, da. Există și traumele transgeneraţionale și intergeneraţionale. Iar de asta se ocupă psihogenealogia, pentru care și noi avem specialiști în România. Chiar acum câteva zile am discutat cu Cristina Schmidt, psihoterapeut, pe o temă legată de psihogenealogie. Epigenetic vorbind, trauma se transmite generaţional până la șapte generaţii. Dacă ar fi să mergem înapoi pe firul istoriei, în epoca sclaviei, e clar că de acolo provin niște probleme, după care s‑au supraadăugat cele din perioada celor două războaie mondiale. Mă refer, în general, la persecuţie și discriminare de‑a lungul istoriei.

Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top