Now Reading
Dependenta de droguri si terapia

Dependenta de droguri si terapia

Dependenta de droguri afecteaza nu doar consumatorul, si ci intreaga familie. Din acest motiv, cu totii au nevoie de sprijinul specialistilor. Dar terapia este doar un pas catre vindecare pentru dependent, suportul celor apropiati fiind absolut necesar.

 

Oare ce poate fi mai greu de aflat decat ca ai un fiu sau o fiica ce consuma substante interzise? Si chiar daca nu ar fi interzise (etnobotanicele nu sunt interzise) sa stii ca odrasla are astfel de preferinte e foarte, foarte neplacut.

Lanturile dependentei de substante sunt foarte solide si greu de rupt, fie ca vorbim de cocaina, heroina, marijuana sau alcool. Sau chiar tutun! In Romania, incidenta consumului e in crestere, din pacate, si nici macar nu se stiu cifrele reale (cati consuma) pentru ca nu te lauzi cu asa ceva.

Alina Ciupercovici e psihoterapeut si manager al Clinicii Rezidentiale Aliat Dorna Arini si Clinicii Aliat Suceava. Este o clinica din reteaua nationala ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor), o asociatie non-guvernamentala si non-profit, infiintata in anul 1993 de specialisti in sanatate mintala, care activeaza in domeniul tratamentului abuzului si dependentei de alcool si droguri.

Am avut privilegiul de a asista la o zi de terapie cu rezidentii de acolo, am mers cu ei pe munte, am facut sport alaturi de ei si, in general, am simtit pe pielea mea ce inseamna o zi de rezidenta acolo. Pot sa va spun ca e foarte placut.

Oamenii aceia reinvata sa traiasca simplu, fara stimularea cauzata de drog. Reinvata gesturi firesti, cum ar fi sa mearga pe munte si sa se bucure de ceea ce vad.

Dar asta nu e tot, ca, daca era asa de simplu, ar fi fost bine. Cum spuneam, dependenta e puternica, riscul de recadere e mereu dupa colt. Dar exista si succese.

 

Cum reusesc oamenii care intra in rezidenta sa devina… clean?

Alina Ciupercovici: In general primul pas este detoxul. Acesta are loc intr-o clinica psihiatrica. Serviciile noastre sunt de post-cura, noi suntem verigile de dupa. Un tanar care consuma ajunge la noi de regula dupa detox. Daca ajunge in faza de consum ii spunem ca trebuie detox.

Dupa detox se face prima evaluare a consumatorului, respectiv starea psihologica, apoi se stabileste un plan de recuperare alaturi de el. Daca pacientul e in proximitatea noastra (Moldova) si poate sa vina la terapie, preferam sa incepem in ambulatoriu, sa ii evaluam nevoia de suport si sa vedem daca are diagnostice secundare.

Uneori in evaluare apar tulburari de personalitate de tip impulsiv sau antisocial, care de obicei sunt mascate, si e nevoie de timp sa fie dezvaluite. Pentru asta trebuie terapie.

Un plan de tratament presupune, daca dependenta e cronica si severa, minim 10 sedinte de terapie individuala, 5 sedinte de terapie familie, 3 de art terapie (sa se exprime emotional) si minim 5 intalniri de grup.

Acesta e pachetul pentru un consumator cronic. Apoi, daca este insuficient, poate sa se prelungeasca, adaugandu-se alte servicii in functie de nevoi.

Daca e abstinent si revine in terapie, daca e pregatit emotional, ii propunem intrarea in rezidenta, unde se consolideaza ceea ce a lucrat in terapia ambulatorie si vedem ce se intampla cu el, cum reactioneaza.

Vin familii si spun ca intr-adevar copilul a facut niste schimbari, dar tot nu e ordonat, tot nu isi face curatienie in camera, etc. Atunci tratamentul rezidential ne ofera posibilitatea sa vedem indeaproape ce se intampla cu el, cum evolueaza si il ajutam sa redescopere anumite abilitati sau sa le invete daca nu le-a invatat anterior.

Ne mai ajuta si sa vedem dinamica familiei sale si sa intervenim si acolo terapeutic. E nevoie de un proces indelungat.

Daca este necesar un nou de tratament in rezidenta si e nevoie de rupere de familie, atunci e mai delicat. Ii acceptam numai pe cei care doresc realmente sa vina si sunt motivati sa mearga mai departe.

Este necesara motivatia proprie, nu a familiei. Daca subiectul nu vrea, nu il acceptam. Trebuie sa simtim ca e pregatit pentru alta etapa terapeutica, cu alte tehnici, alta implicare.

In cazul in care consumatorul e dintr-o zona mai indepartata (avem clienti din strainatate) facem interviul telefonic sau pe skype si ne spune el ori familia care sunt problemele, de cand consuma, apoi il primim in clinica si evaluam situatia.

Acei clienti primesc recomandare sa revina in maxim 3 luni in rezidenta sau sa lucreze cu un psihoterapeut din zona lor. Noi le dam raportul, ei spun terapeutului ce au facut cu noi, apoi daca vor, revin in 2-3 luni.

Noi facem o reevaluare inainte sa se intoarca, iar unii raman la noi in terapie. Cam acesta e drumul, metodele prin care se poate ajunge la noi.

 

De ce e necesar sa intre in rezidenta si familia?

A. C.: Pentru ca un consumator traieste intr-un mediu familial. Orice schimbare a lui influenteaza familia si orice schimbari face familia influenteaza si consumatorul. Familia e un sistem, deci e necesar sa faca terapie de familie pentru a restabili echilibrul.

Ea sufera de codependenta. O persoana care consuma afecteaza emotional cel putin alte 7 persone din jur, e o statistica a OMS. In acel moment, daca tu, cosumatorul, faci niste schimbari de comportament, dar cei din jur nu vad asta, te vei izbi de un zid si vei fi tot mai demotivat. „Eu fac un efort dar ceilalti nu isi schimba atitudinea“.

Dispare atunci motivatia extrinseca, pentru ca nu mai este recompensat. De asemenea, la multi consumatori apar diagnostice psihiatrice. Familia percepe imbolnavirea drept o pierdere foarte grea si are nevoie de suport pentru asa ceva.

Noi le spunem celor din familie ca pacientii nu au acele comportamente in mod intentionat. Sa inteleaga ca atunci cand apare un episod psihotic cu halucinatii, cand in schizofrenie apare inversiunea afectiva, cand pacientul se intoarce impotriva mamei de exemplu, si ii spune ca o uraste, e simptomul bolii sale si nu el cel care exprima o realitate.

De asta e nevoie de interventie familiala. Pentru homeostazia familiei si acceptarea bolii.

 

Clinica Rezidentiala Aliat, sat Rusca, Dorna Arini, 727200 Vatra Dornei

Tel.: 0720.863.222

In Bucuresti: Str. C-tin. F. Robescu nr.4, Sector 3

Tel./Fax: +4021. 334.8406

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comment (1)
  • …. Nu ți-am citit articolul din simplu motiv ca nu cred în sintagma asta „dependenta de droguri”, nu cred ca un asa zis drog neacceptat de societate ne poate face mai rau decat unul care e unanim acceptat. Eu consider ca anumite asa zise droguri sunt ținute la distanta de oameni cu un anumit scop, și acela nu e raul pe care i l-ar putea face acelei persoane….ci mai degrabă faptul ca unele droguri pot deschide niște porți…. Si am putea naibi sa aflam niște răspunsuri despre noi. Iar odată aflând aceste răspunsuri se poate sa nu prea mai fim atat de interesați și atât de ancorați in simulacru asta ipocrit pe care-l numim societate și în aceasta „realitate”…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top