Now Reading
„E necesar un management al perioadei de divort“

„E necesar un management al perioadei de divort“

Revista Psychologies

De pe 25 noiembrie pana pe 10 decembrie, peste tot in lume se desfasoara o campanie Internationala de Combatere a Violentei Impotriva Femeilor. Mai jos e partea a doua interviului cu Dan Antonescu, despre aceasta problema, cea a violentei asupra femeilor, la care mentalitatea romaneasca de supunere lor contribuie din plin. Iata de ce este necesar un management al perioadei de divort.

 

 

Cand sunt femeile vulnerabile?

Una din perioadele cele mai vulnerabile pentru femeile – victime ale violentei domestice este cea de dupa decizia de divort, cand daca tu, femeia, te-ai decis sa divortezi, nu e destul. E nevoie de un management al despartirii si divortului.

Intr-un caz de al meu, pentru ca sotia si-a permis sa solicite partajul, sotul a ucis-o. Nu concepea ca ea are dreptul la avutul comun. In alt caz vazut de mine, sotul, dupa ce ea l-a anuntat ca divorteaza, a omorat copilul lor, ca sa se razbune pe ea. A incercat sa se omoare si el dar nu a reusit.

Daca te-ai decis sa te desparti, e necesara o perioada de gestioare a despartirii. Cel care initiaza divortul trebuie sa ii lase celuilalt o perioada pentru a digera si accepta sub o forma sau alta ideea de divort.

Sunt barbati care considera ca sotia e proprietatea lor, un bun al lor, personal. E un raport de putere. E un raport de proprietar – proprietate. Si in aceasta perioada de adaptare trebuie masuri de siguranta. Ordinul de protectie e unul din aceste masuri.

In 2014 au fost admise 365 de cereri de Ordin de Protectie, jumatate din ele erau doar in Bucuresti. Anul urmator, in 2015, au fost admise 1077!

Aproape de 3 ori mai multe, pe tara (cam jumatate se aproba din cele cerute, pentru ca multe din acestea sunt pretexte, sunt cerute pentru a obtine niste avantaje, si daca se dovedesc nefondate, sunt respinse; ea spune ca a fost batuta atunci si se dovedeste ca el nu era in oras, etc, deci sunt si minciuni).

Din 2016, in sase luni, sunt 1500 de Ordine de Protectie aprobate. Din 3000 cerute! Asta inseamna ca violenta, desi e constanta, incepe sa fie lumea mai educata si sa capete incredere in eficacitatea Ordinului. Incalcarea unui OP prevede amenda sau inchisoare de pana la 1 an.

In Codul Penal, pedepsa e pana la 2 ani pentru incalcarea Ordinului Judecatoresc. Cand exista acest Ordin de Protectie, politia are mai multa putere. Nu il mai ia doar pentru incalcarea linistii publice ci pentru incalcarea unei hotarari judecatoresti.

Legea Privind Combaterea Violentei in Familie, la articolul 28 prevede o multime de restrictii care se impun agresorului. Sa paraseasca domiciliul conjugal, sa stea departe de casa si partenera, eventual cu chirie pana la 6 luni maxim.

Sunt prevederi in avantajul victimei. Daca astea se pun in practica, in perioada de divort ii asigura femeii o distanta de acest individ, daca el nu accepta despartirea. Problema e socul de inceput, apoi se impaca cu ideea. Daca nu, il trimiti la puscarie unde se poate potoli sau, dimpotriva, inrai. Managerierea rupturii este foarte importanta.

Si nu vorbim aici numai de soti, ci de cupluri de toate varstele si conditiile sociale. Am facut un episod la TVR despre doua adolescente ucise de iubitii lor de atunci, tot minori si ei. O fata s-a suparat, a rupt relatia. El a cerut inca o ultima intalnire, ea a lasat garda jos.

Prima fata a fost ucisa de Craciun. El i-a spus ca ii da un cadou, si cand a intalnit-o a sugrumat-o si a lasat-o acolo in zapada, inghetata. A doua fata, din Iasi, la fel. A fost ucisa de fostul iubit. Crime izvorate din sentimentul de proprietate asupra femeii.

Ce sa stie victima: ca cea mai buna aparare este sa se distanteze de el cat mai mult. Nu raspunzi la niciun fel de solicitare, nu te intalnesti cu el in doi. Prezenta altei persoane e descurajanta pentru agresor.

Pentru el e un gest firesc sa-si bata sotia si are curaj numai cu cea cu care e obisnuit sa o bata. Sunt si niste ipocriti, dupa ce o bat pe femeie, o pun sa se machieze ca sa nu se vada si sa primeasca prietenii… Cu o terta persoana ii piere elanul.

Nu te duce singura! Apoi sa stie ca ea trebuie sa iasa din diada aceea, de Agresor-Victima. Nu fiti Victime.

 

Pe Dan Antonescu il gasiti aici

 

 

Citeste si:

25 noiembrie, Ziua Internationala de Combatere a Violentei Impotriva Femeilor

Adevarul despre vioenta domestica

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top