Now Reading
Cariera si familie: cum jonglezi cu cele doua roluri

Cariera si familie: cum jonglezi cu cele doua roluri

Revista Psychologies

Mama, copil

…dar de ce?

Daniel Bichis detaliaza acest mo­del foarte raspandit de relationare: „In mod traditional, ma­rile decizii sunt atribuite «capului» masculin al familiei, iar punerea in aplicare e delegata «gatului», care este sotia. Ro­lu­rile sunt clar distribite, barbatul fiind lider, femeia – manager. Es­te o sche­ma care a functionat mii de ani, in toate clasele sociale, asigurand atat re­prezentarea interese­lor, cat si buna gestionare a re­­surselor. Iesirea din ea creeaza ten­­siuni pentru persoana care in­cearca sa incalce ordinea aceasta arhetipala in relatiile sale cu cei din jur. La nivelul motivatiilor, barbatii sunt fascinati de putere si control. Femeile sunt atrase de afiliere si relationare. Desigur, fie­ca­re motivator permite obtinerea de satisfactii din celalalt plan, dar acestea sunt secunda­re“.

In unele si­tuatii, manifes­ta­rea do­rin­tei de a intemeia o fa­milie, de a avea un copil poate fa­ce ca o femeie sa re­nunte la aceea de a ob­tine un post de conducere. Acest lucru se poate ex­plica, insa, si prin faptul ca o pozitie de lider se men­tine mai greu in acest caz. O tanara middle-manager, de 32 de ani: „Sunt consilier in cadrul unei cor­poratii. Imi doresc sa a­van­sez si stiu ca sunt capabila sa o fac. Dar ma sperie gandul ca e posibil sa fiu nevoita, la un moment dat, sa aleg intre familie si cariera. Su­pe­riorul meu este femeie. A trebuit sa isi planifice sar­ci­na, sa o a­nunte si sa isi ia conce­diu post-natal de nu­mai doua luni, pentru a-si pas­tra postul! Mi se pare foar­te greu sa concurezi in aceasta lu­me de barbati atunci cand vrei sa ramai femeie“.

Adopta o noua perspectiva

Femei-lider? Da. Pentru ca a­cestea pot aduce o noua perspectiva asupra ideii de con­du­ce­re. O astfel de schimbare pre­supune demontarea unor prejudecati si aducerea a ceva nou si valoros, in schimb. Este o problematica de sex rol, mai ales in Romania, unde se stia clar ca femeia trebuie sa aiba grija de casa, iar barbatul sa munceasca. „Societatea umana evo­­lueaza datorita persoanelor care depasesc limitele impuse de cultura. Este extrem de importanta sustinerea femeilor care vor sa-si asume rolul de lider“, con­chi­de Daniel Bi­chis.

4 moduri de a fi tu insati

Daca vrem sa depasim prejudecatile celorlati si chiar si pe ale noastre, iata ce ne propune psihologul Daniel Bichis:

1. Alege inteligent organizatia in condu­cerea careia te angajezi. „Existenta unei culturi de tip patriarhal si cam autoritariste este posibil sa creeze multe bariere in calea promovarii femeilor si a acceptarii lor in posturi de conducere. In cazul acestor organizatii, pozitii de project manager sau middle-manager sunt, totusi, accesibile femeilor. Institutiile de stat si ONG-urile reprezinta un teritoriu foarte adecvat pentru leadership-ul feminin, datorita nivelului mai redus de stres si a culturii ce sustine diversitatea.”

2. Nu abuza de feminitatea ta, dar nici nu uita de existenta ei. „Femeile trebuie sa-si cultive un stil de comunicare echilibrat, in care sa recurga cat mai rar la armele seductiei feminine, dar fara a deveni, tot­odata, dure si transante. Astfel, se evita capcanele intinse de usurinta cu care pot fi, uneori, obtinute concesii din partea barbatilor, precum si respingerea din partea femeilor. Exista o forma feminina de conducere, dar care este la fel de eficienta ca si autoritarismul masculin.”

3. Evita stresul. „O femeie-lider trebuie sa isi asi­gure suficiente mijloace de reducere a stresului, atat profesional, cat si personal.
Sa vegheze la mentinerea starii ei de bine, prin alocarea de timp si resurse suficiente pentru intretinere corporala, (masaj, activitati culturale, artistice…)”.

4. Gandeste-te la ceea ce iti doresti cu adevarat. „Este bine ca o doamna aflata in­tr-un post de conducere sa isi clarifice foarte bine valorile si motivatiile. Este mai usor sa obtii satisfactii din pozitia de lider, daca stii ca o ocupi ca rezultat al asteptarilor si dorintelor tale si ale grupului, nu din concurenta.”

Text de Irina Gabriela Buda
Foto: Guliver/Getty Images

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top