Now Reading
Cum sa supravietuiesti unei mame care culpabilizeaza

Cum sa supravietuiesti unei mame care culpabilizeaza

Revista Psychologies

familie, mama, copil

Este necesar sa fii foarte ferm. Poti incepe printr-un „nu pot“ si termina printr-un „nu vreau“ daca presiunea este prea mare. Trebuie deci sa actionezi fata de o mama care te invinovateste precum faci cu o… meduza intepatoare: sa o cufunzi in apa rece, adica nu te teme sa ii schimbi parerea, sa ii amintesti ca esti adult, ca modul tau de viata nu seamana cu al ei. Poti sa ii spui ca o iubesti, evident, dar cerandu-i sa accepte limitele pe care le impui, pentru ca acestea creeaza spatiul de care ai ne­voie pentru a-ti construi viata. Cu totii stim cazuri de barbati sau femei care nu isi intemeiaza niciodata o familie si nu se desprind de parinti.

Corina Calin ne explica: „Exista nenumarate cazuri in care copilul ramane langa mama pana la maturitate, nefiind capabil sa-si intemeieze propria familie, sa-si coordoneze propria viata datorita pu­terii de control si de manipulare a mamei. Chiar si intr-o astfel de situatie mama invinovateste copilul pentru nerea­lizarile sale, intarindu-i astfel motivatia inconstienta de a nu se rupe de camin. De ce? «Pentru ca nu este capabil» – ar spune mama.“

Improvizeaza pentru a te mentine pe pozitie

Aceste mame nu cred in iubirea copiilor decat daca le ofera totul… In anumite cazuri se recurge la minciuna pentru a crea distanta necesara. Mihai, 33 de ani, ii spune mamei sale ca e bolnav pentru a justifica vizitele mai rare. Iar cand discutam de ruptura totala ea poate fi doar o metoda pentru a nu-ti infrunta mama.

„Controlul si domi­natia impuse de mama dau nastere lipsei de incredere in fortele proprii. De aceea sunt necesare toate demersurile pentru ca desprinderea sa se produca. Sunt copii care au plecat din orasul natal pentru a usura si mentine ruptura. Altii mint sau disimuleaza tocmai pentru ca au constientizat puterea pe care o are invinuirea parintelui. Solutia ramane una singura: mentinerea pe pozitie in lupta pentru dezvoltarea personala“, spune psihologul.

Ideal este sa negociezi, sa faci astfel incat mama sa se concentreze cat mai putin asupra ta. Cel mai bine ar fi sa-ti traiesti propria viata, sa o construiesti in conformitate cu ceea ce vrei si sa o controlezi fara influenta materna. Cum recunosti ca mama si-a pierdut puterea asupra ta? Atunci cand po­ti spune „nu“ fara sa te simti vinovat sau „da“ fara probleme. Intr-un cuvant, cand si-a pierdut puterea de a te exaspera, a-ti controla si influenta viata pe toate planurile!

Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top