Now Reading
Fa din scoala o placere

Fa din scoala o placere

Revista Psychologies

copil, copii, scoala
Sportul, pe ultimul loc

Cu doua ore pe saptamana in scoala generala, sportul este aproape inexistent in scoala. Situatia corpului este e­sen­tiala. Prin el, copilul resimte lumea si tot prin corp el isi gaseste locul in ea. Echilibrul corpului conditioneaza psi­hicul. Daca se simte bine in pro­pria piele, este deschis spre lume.

Ce-i de facut ?

Pentru a acoperi aceasta lipsa, inscrie-l la o activitate in afara scolii, dupa interesul lui. Pentru un copil nesigur pe el sau care trebuie sa-si dezvolte musculatura, alege gimnastica; judo calmeaza nervozitatea, imbunatateste increderea in sine… Fii atenta, totusi, sa nu-l suprain­carci: cel mic are de asemenea nevoie sa se joace, sa viseze si sa nu faca nimic.

Copiii invata lucruri inutile

„Programa scolara e din ce in ce mai incarcata cu informatii prea putin folositoare. Din programa de liceu s-au scos marii scriitori si s-au introdus texte ale Comisiei Europene“, spune Violeta. Si obiectiile pot continua. Si­tu­a­tia invatamantului romanesc e de­parte de a fi cea mai buna. Parintii si profesorii se plang de o „criza“. Dar un lucru e sigur: motivatia elevului va fi cu atat mai mare, cu cat el va intelege scopul invataturii propuse.

Ce-i de facut?

Parintii le pot arata ca o anumita cunostinta sau o anumita indemana­re invatata la scoala le va servi mai tarziu si nu sunt, deci, fara rost. De ce sa nu profite de cumparaturile la supermarket pentru a face matematica practica? Sau de ce nu incurajezi descoperirea geografiei printr-o excursie pe la vulcanii noroiosi?

Program prea incarcat

Parintii cred ca micutii lor au totusi un program foarte incar­cat, in conditiile in care clasele I-II au cate 19 sau 20 de ore pe saptamana, iar cei din clasele II-IV au intre 21 si 23 ore sap­ta­ma­nal. Studiile arata ca dupa-amiaza este partea din zi in care copilul este cel mai receptiv. Dar programul copiilor se supune deseori programului adultilor. Numerosi scolari au cearcane si se plang ca stau asezati prea mult timp.

Ce-i de facut?

Micul dejun e un moment esential: el serveste ca perioada de tranzitie intre casa si scoala. Este recomandat sa se lase copilului timp suficient pentru a se trezi complet si pentru a intra in rolul lui de elev. Adesea, graba matinala nu i-o permite. Sa manance alimente care sa-l revigoreze si sa aiba parte de a­fec­tiune sunt lucruri obligatorii.

Dupa scoa­la elevul are nevoie sa se relaxeze. Este important sa im­par­ta­siti un moment de intimitate cu el – fie si la telefon – fara a aborda problema temelor.

Adaptare de Adriana Mocca
Foto: GULIVER/ Taxi

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top