Now Reading
Fericit: cu ce pret?

Fericit: cu ce pret?

Revista Psychologies

copil, copii, familie, fericire

Educatia ar putea fi astfel comparata cu o forma de ecologie, intrucat echilibrul intre diferitele dimensiuni este cel care contureaza un copil fericit. „Din pacate, armonia familiala – ce creeaza spatiul propice de dezvoltare fizica, psihologica si spirituala a copilului – este astazi din ce in ce mai rar intalnita. Sunt din ce in ce mai multi copii care trec prin situatiile tensionate ale separarii sau divortului parintilor“, explica psihologul Elena Anghel.

Autonom, incetul cu incetul

Stimulat, fara exces, cu rezultate, dar fara sa aiba ca unic scop performanta, adaptabil, dar la timpul potrivit, copilul fericit ar fi in primul rand acela care trece prin diferitele etape ale cresterii in ritmul sau, inteles si acceptat de catre familia sa. Psihologul Cristiana Haica ii fa­ce portretul: „copilul fericit se simte foarte aproape de parintii sai, care stiu si inteleg si accepta cum se simte si cum simte. Ii este usor sa le vorbeasca nu numai despre succesele, dar si despre greselile si nerealizarile lui. Este un copil in care parintii sai cred“.

Un viitor adult fericit

Fericit copilul care ajunge sa se separe de parintii lui! Mai e nevoie ca ei sa-l ajute in acest proces, adica sa-l lase sa se indeparteze treptat, fara a-l abandona complet. Sufocati la sanul unei mame prea exclusiviste sau, dimpotriva, negli­jati prea devreme de parinti care nu au socotit in mod corect stadiul de ma­turitate la care se afla, anumiti co­pii intalnesc dificultati in procesul de dezvoltare. Vor fi ei niste adulti nefericiti? Nu neaparat. Orice gra­di­nar stie ca exista inflorire chiar si dupa cele mai cumplite ingheturi.

Un copil este fericit cand…

Ioana M., 9 ani: „Un copil are nevoie de lucruri simple, neinsemnate, la care unii oameni nici nu se gandesc, ca sa fie fericit. Eu sunt fericita cand ma uit la o floare. In mintea mea, un copil bucuros este sensibil si atent la tot ce-l inconjoara. Eu sunt fericita cand sunt cu parintii mei sau cand merg cu prietenii mei la film sau in parc.”

Dragos S., 31 ani, director de vanzari, tatal Anastasiei, 3 ani : „Cand nu arde etapele copilariei si nu este fortat sa se maturizeze… Un copil are nevoie de confirmarea si increderea familiei. Eu am fost foarte mahnit fiindca parintii mei nu erau mandri de mine. Anastasia pare fericita cand invata ceva nou si ne arata.“

Maria M., 53 ani, invatatoare: „Copilul fericit e cel care are o familie armonioasa, cu mama si tata. Un astfel de copil este vesel mai tot timpul, are mai mult chef de viata, isi face mai usor prieteni, este mai bun, mai sincer, iar rezultatele la invatatura sunt mai bune.”

Psiholog Cristiana Haica: „Acel copil ai carui parinti isi gasesc timp in fiecare zi pentru a-i spune ca il iubesc, pentru a-l lua in brate si a-l saruta fara graba sau cu gandul in alta parte. Un copil nefericit, chiar daca este mai greu de recunoscut cu ochiul liber, este acela caruia i s-a spus „nu esti in stare”, „nu poti face nimic cum trebuie”, un copil ai carui parinti sunt adesea furiosi, care il fac sa se simta nesigur de el si de dragostea lor, care nu il inteleg si il critica permanent.”

Adaptare de Adriana Mocca
Foto: GULIVER / Taxi / Stone

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top