Now Reading
Gestionarea relației părinte-copil pe timp de criză

Gestionarea relației părinte-copil pe timp de criză

Așa cum reiese și din titlu, întreaga lume trece printr-o perioadă de criză din cauza Coronavirusului. A fost necesară închiderea școlilor, a grădinițelor, after-school-urilor, a spațiilor de joacă pentru evitarea aglomerației și limitarea frecventării spațiilor publice pentru a opri răspândirea virusului și îmbolnăvirea populației.

Motiv de bucurie sau nu pentru copii, stare de alertă pentru părinții care deja se confruntă din partea copiilor cu întrebări și expresii de genul: ″Ce este și cu acest virus?″, ″Ce o să fac eu acum?″, ″O să mă plictisesc să stau numai în casă″.

Descoperiri din diverse domenii ale psihologiei dezvoltării sugerează că tot ceea ce ni se întâmplă- muzica pe care o ascultăm, oamenii pe care îi iubim, cărțile pe care le citim, tipul de disciplină pe care îl primim, emoțiile pe care le simțim- afectează profund dezvoltarea creierului.

De aceea, și în această perioadă de criză sau în special în aceste momente, când avem mai mult timp liber la dispoziție pentru a-l petrece cu copiii, putem ține cont de cele enumerate mai sus.

În continuare, vin cu câteva tipuri de activități propuse pentru gestionarea relației părinte-copil în această perioadă:

  • Vorbiți-le celor mici despre acest virus într-un limbaj cât mai simplu, pe înțelesul lor (puteți crea chiar o povestioară despre acesta, însoțită de desene pentru a aduce lămuriri)
  • Creați și respectați un program de activități zilnice
  • Există o multitudine de site-uri și aplicații structurate pentru fiecare clasă și materie, astfel încât copiii pot opta pentru studiul individual, în propriul ritm, folosindu-se de acestea. Neuitând însă de limitarea timpului petrecut în fața ecranelor (telefon, laptop, tabletă etc.)!!!
  • Folosiți jocuri de socializare (ghicitori, Jenga, Monopoly,Păcălici, Domino, Remy)
  • Citiți împreună cu aceștia lecturi specifice vârstei lor, chiar inventați dumneavoastră povești sau povestiți-le întâmplări reale din copilăria dumneavoastră
  • Ascultați muzică! Dansați!
  • Vizionați filme/desene animate împreună cu copiii
  • Rugați-i pe copii să vă ajute la treburile gospodărești (pregătirea/ strânsul mesei, ștergerea prafului, măturatul/ aspiratul- toate în funcție de vârsta copilului)
  • Dacă există posibilitatea locuirii la curte, este ideal pentru joaca afară în aer liber, acest lucru fiind condiționat de prezența unui număr cât mai redus de persoane.
  • Faceți activități ce țin de lucrul manual: decupaj, desene, modelaj etc. Ca sugestie, în perioada aceasta, este la modă desenarea unui curcubeu pe o foaie/tricou, unde puteți scris deasupra ″Totul va fi bine″ și lipit de geam ca semn de optimism și încredere de care dau dovadă copiii.
  • În ultimul rând, nu uitați de efectuarea temelor online care le primesc copiii, făcute într-un ritm nu alert, ci mai degrabă liniștiți și nepresați de timp.

 

Este o perioadă grea pentru toți oamenii, însă să nu uităm. Copiii sunt cei care simt înainte de toate starea de frică, agitație, tristețe, panică, dar și de bucurie, vioiciune, disponibilitate.
Să profităm de aceste zile petrecute alături de cei dragi fiind relaxați și în contact cu aceștia!

Surse online: www.google.ro, www.asq.ro, www.noriel.ro
Surse bibliografice: D.Siegel & T.P.Bryson, “Inteligența parentală:Disciplină dincolo de drame și haos emoțional”, Pagina de Psihologie, 2019

 

 

 

 

AUTOR: Menagi Serchen

Referințe:

Psiholog clinician/Psihoterapeut/Pedagog-social, Constanța

Absolventă a Universității „Ovidius” din Constanța, Fac.de Psihologie și Științele Educației, specializarea Psihologie; master -Psihodiagnoza complexă a personalității. Din 2013, implicată în activități în sectorul privat/ONG-lucru cu copiii și cu familiile acestora; practică privată-cabinetul.
Skype: serchen menagi
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top