Now Reading
Mici mofturi, mari probleme

Mici mofturi, mari probleme

Revista Psychologies

NU EXISTA PROBLEME DE NEDEPASIT…

Psiholog Anca Boalca, Centrul Medical MEDAS, Call Center: 021.9232

„Parintele este responsabil pentru dezvoltarea emotionala a copilui sau“

  • Copiii invata comportamentele agresive in momentul in care cele doua modele, mama si tata, manifesta un comportament agresiv unul fata de celalalt, fata de copil sau de alte persoane. De asemenea, nesupravegherea copilului poate duce la anumite situatii in care el este implicat, cu potential de invatare a unor comportamente agresive.
     
  •  Lipsa de comunicare cu copilul, nesupravegherea copilului – lasat in fata televizorului, lasat singur in fata calculatorului – nu fac decat sa dezvolte la copil comportamentele reactive.
     
  • Agresivitatea se interpreteaza ca reactivitate, copilul avand anumite comportamente reactive la alte situatii din viata de zi cu zi.
     
  • De foarte multe ori, urmarirea unor desene animate, in care personajele sunt agresive unele cu celelalte sau interactiunea cu unele jocuri pe internet, nu sunt cele mai bune activitati pentru un copil. Parintele are responsabilitatea de a-i explica celui mic de ce personajele sunt agresive unele cu celelalte.
     
  • Este important ca un copil sa se simta in siguranta si iubit in familia sa. La fel de important este ca familia sa ii acorde atentie si sa investigheze cauzele agresivitatii.
     
  • Un copil se manifesta agresiv fie pentru ca asa a vazut in familie, fie vrea sa transmita un mesaj, iar transmiterea mesajului se face la un nivel inconstient emotional.
     
  • In momentul in care un copil imita comportamentul agresiv al unui personaj din desene animate, responsabilitatea parintelui este sa il intrebe de ce face lucrul respectiv si sa ii explice ca nu este un comportament bun.
     
  • Copilul mai poate avea comportamente reactive in urma unor traume, unor abuzuri, iar in cazul acesta agresivitatea se poate rasfrange asupra propriei persoane sau a celorlalti. Este modalitatea lui de a transmite un mesaj. Este rolul parintelui acela de a investiga cum a debutat acel comportament agresiv, daca sunt anumite situatii specifice cand se manifesta, daca agresivitatea se manifesta asupra lui sau a celorlalti.
     
  • Agresivitatea este manifesta sau latenta – cea manifesta se desfasoara direct fata de propria persoana sau fata de ceilalti, facand crize de furie, se loveste singur sau ii loveste pe ceilalti, iar agresivitatea latenta intervine cand copilul isi manifesta furia prin desen (deseneaza scene agresive), cand prefera jocuri violente pe calculator sau prefera sa se uite la filme agresive.
     
  • Parintele este responsabil pentru dezvoltarea emotionala a copilului sau. Cu cat mediul in care se dezvolta este mai sigur (se simte in siguranta, iubit, protejat), cu cat este invatat ce este bine si ce nu este bine, cu cat invata sa comunice asertiv cu ceilalti, cu atat copilul se dezvolta mai armonios si intelege mult mai multe despre lumea in care traieste.

 

 Articol de Iulia Barca

Credi foto: Shutterstock

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top