Now Reading
Vera Sandor: A-i accepta inseamna a-i iubi asa cum sunt

Vera Sandor: A-i accepta inseamna a-i iubi asa cum sunt

Revista Psychologies

Relatia cu cei care ne-au dat viata si alaturi de care ne petrecem o buna parte din ea e destul de rar una calma. Dar pana unde e vorba de o revolta normala si unde incepe cea anormala, alimentata artificial? Ce inseamna iertarea si acceptarea parintilor? Iata explicatiile unui psihanalist cu experienta.
psiholog, vera sandor
Vera Sandor
este psihanalist si presedinte al Fundatiei Generatia, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru afiliat al Societatii de Psihanaliza din Paris.

Psychologies: Ce inseamna a-ti accepta parintii?
Vera Sandor: Fiecare persoana poate raspunde in felul ei la acesta intrebare, in functie de relatia cu parintii proprii. Generalizand, trebuie sa spunem ca parintele este o persoana. A-ti accepta parintii in­seamna a accepta ca sunt persoane cu istoria lor, sperantele, aspiratiile, esecurile, succesele lor, oameni ca si noi – inseamna deci a nu-i mai idealiza.

Inseamna a ne separa de atasamentul nostru dependent si asigurator fata de ei, a fi capabili sa ne luam viata in miini. Mai inseamna a ne desprinde de pro­iec­tiile lor asupra noastra, a tria astep­ta­rile lor, a pas­tra doar ceea ce corespunde cu fiinta noastra autentica, a nu mai proiecta asupra lor propriile noastre esecuri, interdictiile noastre interne, teama de viata, de dragoste, de competitie, de noi, de Celalalt… inseamna adesea a ne confrunta cu traumele, abuzurile, santajul afectiv, ce pot fi reale sau pot fi doar pro­iec­ti­­­­ile noastre…

Mai inseamna a putea deveni noi insine parinti. Copiii abuzati le re­pro­seaza parintilor ca au fost adusi pe lume si adesea ezita sa devina ei insisi astfel de „criminali”. Viata in­cepe si se termina cu ei, ca o raz­bu­nare ca viata a fost pentru ei numai durere. Dar ar trebui sa diferentiem de la inceput intre cei care au fost abuzati printr-un comportament pervers real si cei ale caror reprosuri sunt elaborate de ei…

A fi parinte, spunea Sigmund Freud, este una dintre „meseriile imposibile”…

Cand incepe confictul cu parintii?
„Conflictul” in sensul general al tensiunii dintre doua fiinte aflate intr-o relatie incepe chiar de la nas­te­re. In ecuatie este vorba des­pre un copil, o fiinta total dependenta adica, si o ma­ma sau un tata care au deja o istorie proprie, inter- si transgene­rationala. De asemenea, cei doi au un set de idealuri proprii, au aparari si angoase, dorinte si placeri care se transmit no­u­lui nascut in mod inconstient si automat.

Pe langa acestea, pot sa apara incompatibilitati de temperament intre parinti si copii. Acestea sunt fenomene ce tin de capacitatea mamei de a face fata din punct de vedere psihic si fi­zic relatiei de dependenta totala a copilului fata de ea. Imediat dupa nastere se pot acutiza in psihicul mamei conflictele clasice dintre feminitate si maternitate, diverse alte trairi…

Toate aceste tensiuni sunt simtite in relatia cu copilul si adesea ele se reflecta direct in gesturile de ingrijire a celui mic. Revenim deci la afirmatia „parintele este o persoana“, cu slabiciuni, cu nelinisti proprii.

De ce uneori ne explicam greselile personale prin comportamentul lor fata de noi?
Pentru ca, partial, este a­­­­­­­­­de­va­rat. Es­te insa necesa­ra sublinierea ca, excep­tand acei pa­rinti perversi care isi abuzeaza copiii, cam toti pa­rintii gre­sesc fata de copi­ii lor fara sa isi dea seama, si, evident, „avand cele mai bu­ne in­ten­tii”. Trebuie sa le acordam asadar si lor a­ceasta „cir­cums­tanta a­te­nuan­ta”. Se intampla ca unii parinti care vin la noi la ca­binet cu copiii, sa aiba ei in­­­sisi nevoie de o terapie care sa „de­­to­xifieze“ relatia cu copilul de toa­te mi­­­­zele si conflictele incons­ti­en­te.

Dra­­­­­­­gostea parinteasca este idealizata de cand lumea in pedagogie, religie sau arta, dar ea ramane un sen­timent pro­fund uman, supus tutu­ror li­­­­­­­­­­­­­­­­­mi­­­­­­­ta­ri­lor uma­ne: posesi­vi­ta­te, supu­ne­­­­­re, con­fuzia dintre tine si ce­la­lalt, co­pilul privit ca un trofeu sau ca o par­­­­te din tine etc. Toate acestea pro­­­­­­­vo­­­aca ten­­siune si revolta. Cum altfel?

Ce inseamna a-ti accepta parintii?
Inseamna a-i putea iubi exact asa cum sunt. Fiii si fiicele pretind a­ce­lasi lu­cru: sa fie iubiti asa cum sunt, pentru ei insisi. Fiecare fiinta umana are a­cest drept, chiar si pa­rin­tii, dar acest lu­cru este greu de realizat.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top