Now Reading
50 de nuante de bronz

50 de nuante de bronz

Revista Psychologies

Expunerea intensiva la soare nu mai este de bon ton si nici sanatoasa.Tenul nostru se vrea colorat, dar numai in proportia care trebuie.

 

Daca pielea alba a fost, timp de secole, asociata cu frumusetea elitista, pentru care reprezenta un semn distinctiv, azi, albul ca de branza e semn de oboseala sau de boala. Sa fie alungati cei care pre-dica frumusetea de marmura a pielii albe sau a cearcanelor – azi, paloarea este considerata ca fiind parte dintr-un univers al constrangerii sau fricii de natura.

Dar la fel de ciudat pare cel care afiseaza bronzul tropical, ce aminteste de lumea sclavilor ce traiesc numai sub soarele de la tropice. Nici asa nu pare a fi bine! Nuanta cea mai moderata insa probeaza capacitatea noastra de a ne bucura de soare fara sa ne lasam cotropiti de el. Bronzul sanatos evoca un stil de viata echilibrat, bronzul se instaleaza armonios lasfarsitul zilei, dupa toate activitatile in aer liber.

Tenul bronzat numai atat cat trebuie nu este o simpla moda ce succede tendintei extreme a anilor ’80-’90 si modei pielii albe din anii 2000. Este o tendinta de fond, ce intergreaza discursul alarmist al cancerologilor, dorinta de a pastra tineretea pielii, dar si mofturile modei, ce considera ca eleganta se exprima prin nuante subtile.

Nu trebuie decat sa te uiti atent la top modelul Gisele Bündchen si la tenul ei delicat, ca ambra. Mai bine decat orice discurs, tenul femeii acesteia superbe este creat de pudrele Chanel. Bej, o culoare indefinita, nici foarte luminoasa, nici prea fumurie. Am inteles: in 2013, bronzajul este sic, bronzul profund e vulgar. Laboratoarele cosmetice urmeaza tendinta…

 

Bronzata fara sa pari

Intr-o epoca in care tineretea este vazuta ca varsta de aur, este timpul sa ne asumam fragilitatea pielii proprii, faptul ca poate sa fie atat de usor patata de soare, afectata de riduri, de fotoimbatranire. Nimic mai nociv decat niste doze mari de raze UVA si UVB. Cade numai bine: expunerea prelungita la soare nu mai e in tendinte.

De acum inainte, in vacanta, ne plimbam, descoperim reliefuri dulci, aerul curat – bronzul este semn de reusita si de sanatate. „Este si cel mai bun ecran solar“, spune Isabelle Benoit, directoare de inovatii la institutul francez Esthederm. „Pentru ca migreaza la nivel de ADN celular si il protejeaza, melanina creeaza un filtru natural“, spune cercetatoarea. In mod ideal, ar trebui sa ne bronzam moderat inainte de a pleca in vacanta, sa facem sport in aer liber. La asta servesc lunile de primavara!

Dar cum soarele nu e mereu prezent la intalnire, laboratoarele de cosmetologie au inventat precursori ai melaninei cu putere mare antiradicali liberi. „Intentia e clara: ne dorim numai efectele bune ale soarelui: cresterea nivelului de melanina care coloreaza pielea atat de frumos. Daca radicalii liberi nu sunt neutralizati, pielea supraincarcata de toxine devine gri si lipsita de tonicitate“, spune Isabelle Benoit.

Formulate fara filtre UV, aceste noi creme de ingrijire a pielii in sezonul cald se aplica inainte de expunere, completeaza crema protectoare sau se folosesc seara, pentru diminuarea inflamatiilor cutanate. Sun Serum Teracotta, de la Guerlain, stimuleaza productia de melanina si fixeaza bronzul, de pilda. Iata o multime de beneficii, deopotriva pentru sanatate si estetica.

 

Protectie senzoriala

„Pentru a placea in orice moment“, iata sloganul celor mai noi lotiuni de protectie solara. Arta fabricantilor consta in crearea de texturi protectoare care dau chef de seductie continua… Iata unde sta secretul unei bune protectii solare si aplicarea din doua in doua ore. „Am redus la patru numarul de filtre UV din lotiunile noastre“, spune Valérie Périer, responsabila pentru produse solare de la Avène. Rezultatul? O mai buna toleranta a produsului si o neta ameliorare a calitatii cosmetice.

Venirea pe piata a uleiurilor de inalta protectie a modificat perceptia pe care o aveam despre aceste produse. Pana azi, in mod foarte schematic, erau cote foarte inalte de protectie in toate produsele cremoase, erau mai degraba albe la scoaterea din tub, chiar daca ulterior erau invizibile pe piele. Asta evoca, irezistibil, ceva medical… Pe de alta parte, sunt uleiurile senzuale, pe care ni le imaginam ca pe niste aliati ai pielii de satin, aurita numai bine.

Ar trebui talent si indrazneala pentru a gasi aceasta formula excelenta, si asta chiar s-a intamplat. Sa alunece de la indicele 30, la 40 sau 50 de protectie, invizibile si fotostabile, la acele texturi care evoca senzualitatea. Hipoalergenice, destinate fetei sau corpului, fara parabeni sau alcool: noile descoperiri tehnologice lasa sa se intrevada un viitor cosmetic ultrasenzorial. Si e adevarat ca te va face sa fii mai seducatoare acest val de lumina…

Gratie lui, pielea este protejata si pusa in valoare, pare mai fina, mai calda, mai imbietoare la atingere. „Tot ce evoca ambra sau aurul, trimite cu gandul la erotism“ , spune psihanalista Rebecca Lustmann. Disimuland semnele de oboseala sau imperfectiunile, bronzul cel mai fin ne face sa aratam lumii cea mai buna ipostaza.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top