Now Reading
Arta spa pentru parul tau

Arta spa pentru parul tau

Revista Psychologies

Foarte vulnerabil la stres si emotii, parul adora sa fie in centrul atentiei si reactioneaza repede la tratamentul primit. Sensibil in mod special la acest final de vara, cand pana si cel mai sanatos par este mai uscat si casant, ingrijirea trebuie sa reprezinte mai mult decat sampon si balsam. Este momentul sa ii oferim o adevarata ceremonie a frumusetii: regulat, timp de o luna, doua ore dedicate special pentru el, cu un rezultat demn de saloanele sau spa-urile de lux.

Atmosfera vindecatoare

Inchide televizorul si laptopul, pune CD-ul preferat, lumina las-o difuza, aprinde lumanari parfumate. Tu trebuie sa fii in centrul atentiei, sa iti asculti nevoile interioare si ce vrea sa iti transmita corpul tau. Creeaza si intretine legatura cu propria persoana, conecteaza-te la tine insati. Inteligenta senzoriala este un bun indicator a ceea ce ai nevoie.

De exemplu, daca simti nevoia sa aprinzi o lumanare parfumata sau betisoare cu aroma fresh, energizanta, aceasta se va traduce prin oboseala si dorinta de revigorare. Daca, dimpotriva, cauti note relaxante, inseamna ca esti stresat si trebuie sa incerci sa te detasezi de probleme. Indiferent care este diagnosticul, acest tip de soul searching trebuie facut fara graba, acordandu-ti tot timpul de care ai nevoie. Iar parul va beneficia, si el, de starea de bine.

Ventileaza-ti parul

Foloseste doua perii: ideal ar fi una din lemn de maslin, iar cealalta dintr-un par natural. Perie-ti parul in fiecare dimineata, alternandu-le pe zile. Stai in picioare si apleaca-ti capul in fata. Piaptana-ti parul de la ceafa catre frunte, pe toata lungimea, apoi din lateral catre frunte si la final numai in fata.

Este important sa nu iti atingi scalpul, pentru a nu-l irita. Ridica capul, da parul pe spate si acum perie la fel, dar in sens invers. Acest ritual aeriseste podoaba capilara, ii da volum, indeparteaza firele rupte, produsele de styling in exces si particulele de praf sau poluare. Procedura trebuie efectuata numai pe par uscat, seara, timp de trei minute. Fara a uita de igiena periei, spalata cu apa si sapun dupa fiecare utilizare.

Maseaza-ti scalpul

Iata o etapa esentiala, pentru ca de sanatatea scalpului depinde si sanatatea parului. Firul de par nu este hranit prin capilare – asadar, obiectivul masajului este de a relaxa si activa micro¬circulatia, de a favoriza aportul de nutrienti la nivelul radacinii. Concentreaza-te asupra scalpului, vizualizeaza-l si asociaza-l cu o tesatura foarte fina, de matase, pe care o mangai cu placere.

Asaza-te pe un scaun, pune coatele pe masa, lasa capul putin in fata, gura intredeschisa, pentru a nu inclesta maxilarele si a elibera tensiunile. Atinge-ti pielea capului cu varful degetelor, si de la ceafa catre frunte misca-le inainte si inapoi, ca si cum le afunzi in par si apoi vrei sa le scoti. Tehnica este similara celei precedente: se incepe de la ceafa catre frunte si apoi pe lateral. Urmatorul pas este sa exerciti usor presiune cu varful degetelor, de la centru catre exterior, insistand pe cele cinci puncte energetice: ceafa, varful craniului, fruntea la nivelul firelor de par si in spatele urechilor.

Daca nu esti foarte sigura pe gesturile tale, nu trebuie sa iti faci probleme. Din moment ce intentia este buna, parul o primeste ca pe un cadou, iar, in timp, miscarile stangace se transforma in cele ale unui profesionist. Orice masaj bland are rezultate. Frecventa este de doua ori pe saptamana, pe parul uscat, inainte de samponare, timp de cinci minute.

Gomajul scalpului

Un gomaj adecvat elibereaza scalpul de toate impuritatile si celulele moarte, il oxigeneaza si activeaza microcirculatia. Pare o inovatie, dar gomajul capilar este folosit de fapt inca din Antichitate, cand femeile foloseau o mixtura de sare sau argila pentru a-si freca scalpul si a avea un par mai frumos.

O data pe saptamana, aplica gomajul pe scalpul uscat sau umed. Maseaza delicat, cu miscari circulare, si apoi clateste abundent. |ncheie cu un sampon – tratament specific tipului tau de par, pe care il lasi sa actioneze conform instructiunilor.
 

Puterea mastilor

Dupa samponare, tamponeaza-ti parul cu un prosop, fara a-l brusca, pentru a mai indeparta din umiditate. Apoi aplica o masca-tratament: hidratanta, cu unt de karite si bambus, daca ai parul uscat, cu argila, daca este gras. Distribuie bine pe toata lungimea firului de par, fara sa atinga scalpul.

Lasa sa actioneze 20 de minute, chiar daca in prospect poate scrie trei minute. Acesta este timpul real in care este penetrata fibra capilara. Piaptana-ti parul folosind un pieptene cu dintii rari, incepand de la varfuri. Apoi clateste bine. Parul trebuie sa scartaie sub degetele tale. Usuca-l intr-un prosop, iar daca folosesti foehnul, tine aparatul la distanta, setand la o temperatura medie.

Reintoarcerea la natura

Din fericire tot ceea ce avem nevoie pentru un par sanatos si frumos ne este oferit de natura. Daca avem bunici la tara ne putem aproviziona direct de la sursa, in caz contrar exista nenumarate magazine plafar cu o gama larga de produse la pret de criza. Nu trebuie sa uitam nici pietele, bogate si ofertante indiferent de anotimp.

Tratamentele cu urzici nu mai reprezinta demult un secret. Cu un continut mare de vitamine, oligoelemente, substante nutritive, saruri minerale care activeaza pielea capului, urzicile revigoreaza si firul de par. Le mai putem folosi macerate doua saptamani in otet de mere ca remediu al matretii. Preparate decoct si amestecate cu samponul sau sub forma de ceai la limpezire, in ultima apa. Rezultatul? Un par frumos, stralucitor si matasos.

Iti cade parul, secretia de sebum este abundenta, ai matreata? Solutia poarta numele de brusture. Decoctul fierbinte rezolva aceste probleme, fara prea mare efort – iti masezi pielea capului de doua ori pe saptam¥na sau iti limpezesti parul, dupa samponare.

Daca nu vrei sa te vopsesti dar sa iti inchizi parul la culoare sau sa pacalesti firele albe, ceaiul concentrat de salvie este folosit cu succes in acest sens de foarte multa vreme. Fierbe timp de 20 de minute o mana de frunze proaspete de salvie si gata „vopseaua“.

O buna sursa de sulf esentiala unui par sanatos este ceapa. Freaca-ti pielea capului cu jumatate de ceapa, lasa sa actioneze 30 de minute apoi samponeaza bine parul si spala-ti mainile. Astfel mirosul nu va mai reprezenta o problema.

Samburii de caise au si ei numeroase utilizari. Macinati asigura o exfoliere delicata, imbunatatind tonusul si textura pielii, iar uleiul de sambure de caisa are actiune de crestere a volumului parului. Emulsia usoara, care nu necesita clatire, lasa parul usor de pieptanat si previne formarea varfurilor despicate.

Baile de ulei

Fura din secretele gheiselor! Pentru ca aveau coafuri foarte complicate si solicitante, acestea isi alintau parul cu bai din ulei de camelie. Poti folosi si alte uleiuri, obligatoriu pe parul uscat, inainte de samponare.
Inmoaie-ti mainile in ulei si impregneaza-ti parul suvita cu suvita, insistand la varfuri. Pentru o mai buna distributie, te poti folosi si de un pieptan. Dupa ce este imbibat tot parul, infasoara-l intr-un prosop cald sau intr-o folie de plastic. Cantitatea de ulei folosita si timpul de actionare trebuie sa varieze in functie de tipul de par si afectiunile lui.

Pentru un par uscat, colorat si casant, putem aplica generos uleiul si sa-l lasam sa lucreze toata noaptea. Daca parul este gras sau mixt, cateva picaturi, 15 minute inainte de samponare, iar efectul este garantat. La final, parul va fi mai moale, stralucitor si hidratat. Uleiul il va proteja de efectul degresant al samponului si va facilita curatarea corecta.
La ce interval sunt recomandate baile cu ulei? O data sau de doua ori pe saptamana, in functie de nevoile proprii parului.

 

Editare de Catalina Cristescu

Credit foto: Guliver/ Getty Images

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top