Now Reading
Irvin Yalom: Toti cautam un sens

Irvin Yalom: Toti cautam un sens

Revista Psychologies

Biografie

  • Irvin Yalom este unul dintre cei mai cunoscuti psi­ho­terapeuti pe plan mondial.
  • S-a nascut la Washington, pe 13 iunie 1931, din emigranti rusi.
  • In adolescenta ci­tes­te multa lite­ra­tura si se de­cide sa devina medic psihiatru. Se apropie de aceasta specia­litate pentru „povestea pe care pacientii i-o spuneau“.

In viata exista anumite eta­pe care accentueaza preocuparea in ceea ce priveste moartea. De exemplu, a­cum imi vin in minte copiii in­tre patru si cinci ani. Cred ca moartea fa­­ce par­te din preocuparile noas­­­­­tre pe tot parcursul vietii, dar sunt momen­­­te cand suntem mai con­­­­stienti de asta.

De exemplu, la patru-cinci ani este varsta la care descoperim prima oara ca moartea exista. Copiii la aceasta varsta vorbesc despre asta cu parintii lor, pun intrebari des­pre sensul acestui fapt. Pentru parinti este dificil cand sunt con­frun­tati cu aceste intrebari, pentru ca ei insisi nu au gasit raspunsuri la ele. Apoi, acest interes se diminueaza pentru cativa ani, dar re­­­­vine in adolescenta.

Adolescentii sunt foar­te preocupati de moarte, de cum sa-i faca fata. De aceea se anga­jeaza uneori in actiuni cu caracter sfidator la adresa mortii. Sunt in­draz­neti si necugetati, ca si cum si-ar dori sa intalneasca moartea, sa o cunoasca.

Apoi, pe masura ce trec anii, viata se umple cu doar doua lu­­­­cruri: cresterea unei familii si re­usita profesionala. Moartea trece in plan secund pentru o vreme, pana la criza varstei de mijloc. Atunci, oamenii isi reevalueaza existenta in­cer­cand sa gaseasca un sens in ea. Toti cautam un sens.

Ce ii sfatuiti pe toti acestia?
Unii oameni fac fata mortii folosind negarea. Orice om, orice animal vrea sa isi continue existenta si se teme de moarte. Vrea sa o evite. Acesta e modul in care religiile s-au dezvoltat, incercand sa gaseasca modalitati de a face fata mortii. Religiile ofera multa alinare in fata mortii. Dar si negarea mortii, prin aceea ca propovaduiesc o viata de dupa moarte, acesta e un aspect important al crestinismului. Terape­u­tii trebuie sa fie mult mai deschisi cand vorbesc despre aceasta teama. Ei impartasesc impreuna cu paci­en­tul con­di­tia umana.

Cum sunteti receptat de catre cititori?
Unul dintre romanele mele, Plansul lui Nietzsche, a castigat medalia de aur… Calaul dragostei a fost mult timp pe lista New York Bestsellers. Acum scriu un roman despre filozoful Schopenhauer, din aceeasi clasa cu Plansul lui Nietzsche. Incerc sa-i cercetez filozofia, originea ideilor sale, de unde i-au venit ele.

Faceti un fel de terapie prin literatura?
Da, pentru ca acum sunt un scriitor. Cartile mele reprezinta un mod de a preda ceea ce stiu.

Viviana Musa si Ioana Lazar.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top