Now Reading
11 Martie – Ziua Moniala a Rinichiului

11 Martie – Ziua Moniala a Rinichiului

Revista Psychologies

Clinica Polisano

De Ziua Moniala a Rinichiului, Clinica Polisano deruleaza in toata tara actiuni GRATUITE de informare, consultatii si analize.

Locatiile implicate in proiect:
Policlinicile din Bucuresti: Cuza Voda (strada Cuza Voda nr. 53, sector 4 ), Baneasa (Ion Ionescu de la Brad nr. 1A, etaj 1 ) si Plaza (Bulevardul Timisoara, nr. 26Z, corp C, sector 6 )
Unitatile de Dializa din Bucuresti: Str. Industriilor nr.2N, sector 3 si Sema Park Splaiul Independentei nr.319, sector 6
Standul Clinicii Polisano din cadrul evenimentului Saptamana Sanatatii din Mall Vitan Bucuresti – parter vis a vis de Starbucks
Policlinica din Sibiu: Strada Constitutiei nr. 24
Policlinica din Tg. Jiu: Str. Lt. Col. Dumitru Petrescu nr.29
Centrul de Dializa din Sibiu: Strada Distributiei nr. 32
Centrul de Dializa din Miercurea Ciuc: Str. Harghita nr.44
•Centrul de Dializa din Odorheiu Seciuesc: str. Targului nr.6
•Centrul de Dializa din Bistrita: Calea MOLDOVEI, nr. 24 A
•Centrul de Dializa din Roman: Str. Sucedava nr.220

 

De Ziua Mondiala a Rinichiului (11 Martie), „Intreaba-ma despre bolile renale”.

Peste 100 de tari au ales sa sarbatoreasca Ziua Mondiala a Rinichiului pe 11 Martie. In acest fel se subliniaza antentia care trebuie acordata acestui organ. In ultimii ani a crescut foarte mult incidenta cazurilor cu boli renale care conduc la dializa. De multe ori bolile renale au evolutie silentioasa si inca mai sunt descoperite direct in stadiul in care este necesara dializa.

Semnificatia majora a acestei zile este de a readuce in atentia medicilor, a pacientilor cu boli ca pot afecta rinichiul si mai ales publicului larg importanta desoperirii la timp a unei boli renale.
Debutul unei boli renale poate fi evident si usor de diagnosticat, dar de cele mai multe ori este lipsit de simptome si semne evidente si numai investigatii tintite pot identifica boala la debut. Acestea sunt analizele de urina si de sange, dar si investigatii imagisticeecografia de exemplu.

Paradoxal, aceste investigatii sunt foarte simple, ieftine si accesibile. Cu toate acestea, ajung in centrele de dializa pacienti care ar fi avut ani de zile sansa sa-si trateze boala inainte ca rinichii sa-si piarda functiile. Tot ce ar fi trebuit sa faca era un control de rutina.

Din aceste motive in toate Policlinicile si Centrele de Dializa ale Clinicii Polisano se desfasoara in perioada 11-13 Martie ce coincide cu Ziua Mondiala a Rinichiului o campanie de informare despre bolile de rinichi, de depistare precoce a bolilor renale, de luare in evidenta nefrologica, de incepere / urmarire a tratamentului bolii renale.

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, diversele campaniile medicale care au vizat bolile renale au avut un impact pozitiv deosebit asupra pacientilor cu suferinte renale incipiente depistand boli care altfel ar fi condus la dializa sau transplant renal.

Cine ar trebui sa intrebe despre bolile renale:

  • oricine doreste sa se informeze despre bolile renale;
  • persoanele care suspecteaza boli renale pe baza unor simptome (dureri lombare, modificari urinare, oboseala), semne (edeme, tensiune arteriala crescuta, paloare) sau analize modificate (indeosebi uree si creatinina mai mari, anemie, examene de urina modificate);
  • persoanele care au in familie afectiunile renale grave (unele se transmit genetic, alte sunt favorizate de un mod de viata);
  • pacienti cu diverse suferinte renale cunoscute, pentru supraveghere si tratament;
  • pacientii cu patologii cunoscute in care afectarea renala este frecventa (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipertrofie prostatica, boli autoimune);
  • pacienti aflati in programul de pre-dializa;
  • pacientii aflati deja in tratament de dializa (hemodializa sau dializa peritoneala) sau cu transplant renal.

Personalul din Centrele de Dializa, prin cabinetul de Nefrologie va vor oferi GRATUIT sfaturi, consultatii, masurarea tensiunii arteriale, planuri de monitorizare conform nevoilor lor. Pentru persoanele identificate cu risc se vor efectua analize de sange si urina, ecografie renala.

In Romania, bolile renale nu sunt mai rare sau mai frecvente decat in restul tarilor lunii. Cum statisticile spun ca aproximativ una din 10 persoane are o boala renala, ar rezulta ca in tara sunt aproape doua milioane de persoane cu suferinta renala, cunoscuta sau nu. Se stie insa cu precizie ca sunt aproape 9000 de pacienti care si-au pierdut functia renala necesitand transplant renal sau dializa. Oricare dintre noi poate fi unul din cele 2 milioane. Nu uitati ca exista sansa de a depista la timp o afectiune renala, adresandu-va cabinetelor de nefrologie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top