Now Reading
3 obiceiuri care afectează relația de cuplu și cum le remediem. Toți avem cel puțin unul

3 obiceiuri care afectează relația de cuplu și cum le remediem. Toți avem cel puțin unul

Când unul dintre parteneri are diverse obiceiuri care îi afectează confortul celuilalt, certurile pot izbucni din lucruri mărunte, care ar putea fi foarte ușor remediate.

Fiecare dintre noi are anumite obiceiuri personale considerate iritante de către partenerii noștri. Fie că este vorba despre dușul de dimineață care durează câteva zeci de minute bune, despre ascultarea știrilor la volum maxim sau despre obiceiuri și mai mărunte, este cert că într-un cuplu este nevoie să acordăm atenție doleanțelor partenerului și să găsim faimoasa cale de mijloc aristotelică.

  • Un obicei care stârnește adesea discuții în cupluri poate fi abordat într-o manieră nouă, din care nimeni nu are de pierdut

Dacă doar unul dintre parteneri are acest obicei, el este în măsură să provoace nenumărate discuții. Este vorba despre fumat, un obicei pe care îl au un sfert dintre români. Cum acesta este și asociat momentelor de relaxare – o ieșire la cină, un concediu, cafeaua de dimineață – care se petrec adesea în doi, el poate fi deranjant pentru partenerul nefumător. În cazul acesta, calea de mijloc ce mulțumește pe toată lumea vine sub forma unor astfel de dispozitive care nu generează clasicul fum cu miros neplăcut pe care îl emană țigările.

IQOS se aseamănă foarte mult cu o țigară pentru fumător – are aproape aceeași formă, așa că nu îl privează de gestul clasic asociat cu fumatul și cu care este atât de obișnuit și eliberează un aerosol ca un abur, un alt aspect important pentru fumător. Pentru partenerul nefumător, în schimb, el nu provoacă nicio neplăcere, pentru că mirosul este aproape insesizabil. Nici săruturile și gesturile tandre nu vor mai fi afectate de mirosul și gustul de țigară.  

  • Mereu cu telefonul în mână și cu ochii în el

Un alt comportament ce s-a transformat într-un obicei ce afectează relațiile de cuplu este verificarea telefonului sau butonarea lui în permanență la cină, la film sau la ieșirile cu prietenii. Este un obicei ce poate fi foarte deranjant pentru partener, care se simte neglijat. Un studiu publicat în jurnalul Psychology of Popular Media Culture și citat de publicația americană Time arăta că persoanele dependente de telefon s-au declarat mai puțin fericite în viața de cuplu, dar și că persoanele care își descriau partenerul drept dependent de telefon s-au declarat mai puțin satisfăcute de relația lor.  

Pare un obicei pe care toată lumea îl are. E de ajuns să ne uităm pe stradă și vom vedea o mulțime de persoane cu ochii în ecranul telefonului, dar asta nu înseamnă că este și un obicei benefic. Pare paradoxal, dar poți descărca pe telefon aplicații care să îți reducă dependența de smartphone. Una dintre ele este, de pildă, Break Free Cell Phone Addiction, care este gratuită și te ajută să reduci timpul petrecut cu ochii în telefon.

  • Invadarea spațiului, la propriu, poate determina o mulțime de frustrări

Un alt comportament ce poate duce la diverse certuri este invadarea spațiului personal, la propriu. Cu alte cuvinte, dezordinea și acapararea întregului spațiu din locuință cu obiectele personale. Cel mai des femeile au acest obicei din cauză că și dețin mai multe lucruri. Este frustrant pentru oricine să ajungă acasă și să observe peste tot obiecte împrăștiate. Imaginează-ți că vrei să-ți pui cana de cafea pe măsuța din living și pe ea să troneze o mulțime de lucruri. Este destul de deranjant, nu-i așa?

Pentru a scăpa de acest obicei trebuie, în primul rând, să îți organizezi casa în așa fel încât să ai câte un spațiu dedicat pentru fiecare lucru. Începe cu amenajarea sau achiziționarea unor spații de depozitare și apoi lucrează în fiecare zi la a menține ordinea. Dacă dedici 2-3 minute zilnic acestui aspect, poți scuti zeci de minute de certuri și discuții neplăcute.

Am enumerat doar trei dintre cele mai frecvente obiceiuri din sfera casnică ce duc la nemulțumiri în relația de cuplu, însă există și altele. Tu ce ai mai adăuga pe lista noastră? Ce obicei neplăcut are partenerul tău?

Sursa foto: Shutterstock  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top