Now Reading
4 beneficii ale gustărilor și de ce ar trebui incluse ele între mesele principale ale zilei

4 beneficii ale gustărilor și de ce ar trebui incluse ele între mesele principale ale zilei

Deseori, cele mai multe recomandări sănătoasă se referă la mesele principale ale zilei. În mod evident, acestea trebuie respectate, însă la fel de importante sunt și gustările, care deseori ori înlocuiesc complet o masă principală, ori sunt pline de ingrediente nesănătoase, precum zaharuri sau grăsimi care nu ajută în niciun fel organismul. Un studiu publicat în 2010 în The Journal of Nutrition arată că, în Statele Unite ale Americii, aproape 97 dintre americani consumă gustări pe timpul zilei, care totalizează 24% din caloriile totale de peste zi. Cum acest procentaj este destul de mare, e foarte importantă grijă privind calitatea gustărilor. Desigur, timpul joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre pregătirea hranei din fiecare zi, așa că în locul unor gustări nesănătoase, precum batoanele de ciocolată sau produse de panificație luate de pe stradă, ai putea învăța câteva rețete rapide pentru sandvișuri care pot deveni gustările tale preferate de peste zi.

 4 beneficii ale gustărilor și de ce ar trebui incluse ele între mesele principale ale zilei:

  1. Te ajută să nu mănânci prea mult

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face pe parcursul unei zile este să te așezi la masă extrem de înfometată sau să pleci la cumpărături după o zi lungă în care nu ai apucat să mănânci deloc. Acela va fi și momentul în care alegerile vor foarte neinspirate, iar cantitățile vor fi mai mari decât ar trebui. Rolul gustărilor dintre mesele principale ale zilei este de a menține metabolismul activ pe tot parcursul zilei și de a te ajuta să nu te simți în niciun moment înfometată. Poți merge pe produse din făină integrală, precum ideile de sandvișuri de mai sus, pe fructe sau legume ușoare, alături de surse de proteine, precum nuci sau lactate. Acestea îți vor oferi o stare de sațietate care te va ajuta să aștepți prânzul răbdătoare.

  1. Îți stabilizează nivelul glicemiei

Un alt beneficiu al gustărilor este reglarea nivelului glicemiei din organism. Acest lucru este foarte important mai ales pentru persoanele care suferă sau sunt predispuse la diabet, însă și pentru oricine altcineva. Gustările vor regla creșterile rapide și scăderile bruște al zahărului din sânge, probleme care pot crește riscuri pentru rezistența la insulină, diabetul de tip 2, problemele de inimă și tensiunea arterială.

  1. Reprezintă o sursă importantă de nutrienți

Mesele de tip fast-food sunt deseori pline de calorii goale, adică acele calorii care au o valoare energetică foarte scăzută, care mai departe ajung să se depună sub forma unor celule de grăsime. Acesta este și motivul pentru care aceste mese, alese de obicei atunci când senzația de foame este ridicată, ar trebui evitate și înlocuite cu gustări pline de nutrienți importanți pentru organism, precum vitamine și minerale.

  1. Te ajută să te concentrezi mai bine

Mai ales în zilele agitate de la birou, gustările sunt foarte importante pentru a te putea concentra mai bine. De altfel, gustări precum: fructele de pădure, avocado, legumele verzi, ciocolata neagră și chiar și peștele gras pot reprezenta mici gustări pline de nutrienți de bază, extrem de utile pentru a duce la bun sfârșit o zi mai dificilă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Syda Productions

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top