Now Reading
Aparatele de bronzare – risc maxim de cancer

Aparatele de bronzare – risc maxim de cancer

Revista Psychologies

Agentia Internationala de Cercetari in domeniul Cancerului (IARC) a incadrat aparatele de bronzare cu raze ultraviolete in grupa 1 de risc “carcinogene pentru organismul uman”. Pana acum, acestea erau clasificate “probabil carginogene” (grupa 2A). 

Acesasta informatie a fost adusa la cunostinta publica de editia pe luna august a publicatiei The Lancet Oncology, fiind pusa la dispozitie de IARC Lyon, divizia pentru oncologie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Autorii ne informeaza: „Utilizarea surselor de raze UV este larg raspandita in rtarile dezvoltate, in special printre femeile tinere. Cercetarea a demonstrat ca riscul de melanom (o forma de cancer de piele) este mai ridicat cu 75 % in cazul utilizarii dispozitivelor de bronzare incepand de la o varsta sub 30 de ani. In plus, studiile au pus in evidenta legatura directa intre expunerea la radiatiile UV din aceste aparate si aparitia melanomului ocular. ”

Multa vreme, mutatiile genetice care la nivel celular cauzate de expunerea la radiatii UV au fost atribuite actiunii radiatiilor UVB. Expunerea soarecilor de laborator la radiatii UVA a produs la nivelul pielii lor acelasi tip de mutatii. In consecinta, IARC a reclasificat radiatiile UV in ansamblul lor – UVA, UVB si UVC – din probabil carcinogene (grupa 2A), in (sigur) carcinogene (grupa 1).

Toate tipurile de radiatii ionice sunt, de asemenea, clasate in grupa 1.

Exemple de radiatii ionice:

  • Radonul (din sol, din roci sau din materiale de constructii), care reprezinta a doua cauza a cancerului pulmonar 8 – 15 % dint cazuri), dupa fumul de tigara.
  • Plutoniul si produsii de descompunere, care afecteaza oasele, ficatul si plamanii celor care lucreaza intr-un mediu contaminat.
  • Radiul si produsii de descompunere, care afecteaza oasele pacientilor expusi la acest tip de radiatii.
  • Fosforul 32 (si produsii de descompunere), folosit in tratarea carcinomului celular bazal, poate cauza, in schimb, leucemie.
  • Iodul radioactiv care afecteaza glanda tiroida in special la copiii si tinerii care au supravietuit unui accident nuclear.

Societatea Americana a Cancerului recomanda inlocuirea solarului cu cremele autobronzante.

Informatie furnizata de Lancet Oncology, pe baza raportului prezentat de IARC – Lyon, divizia pentru oncologie a Organizatiei Mondiala a Sanatatii
Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top