Now Reading
Avem nevoie de reguli de comunicare

Avem nevoie de reguli de comunicare

Revista Psychologies

Jaques Salomé, interviu, scriitor
Jaques Salomé a venit in Romania la Targul de carte. Dincolo de lansarea de noi titluri care se vand bine, el vine sa pledeze pentru comunicare. Spune ca aceasta ar trebui sa constituie o materie de studiu la scoala. Sa fie comunicarea o idee excentrica sau o necesitate vitala?


Psychologies: Cum gasiti psihologia din Romania?

Jaques Salome: Romanii, de la Revolutie incoace, se afla intr-o tranzitie: nevoile de su­pravietuire sunt tot mai satis­fa­cute, vedem inceputul unui zambet. Mai demult nu exista. Acum vad ceva nou. Nevoile relationale sunt descoperite. Vedem relatii mai bune la munca, in cuplu, cu copiii, cu sine. „Psychologies” va avea succes pentru ca raspunde unor nevoi reale. Exista o astep­ta­re, in Franta revista „Psychologies” are cel mai mare succes.

Credeti ca romanii invata sa comunice astazi?

Nu trebuie confundata intentia cu realizarea. Intentii exista destule, sa vrei sa te lasi de fumat, de exemplu. La nivel de realizare e mai dificil. Eu am 62 de ani si scriu de 15 ani pentru „Psychologies” Fran­ta, dar vad rezistentele, vad dorinta de a comunica mai bine, insa si rezistenta la ea. Daca incep sa ma schimb, sa comunic, pun in pericol relatiile pe care le am. Orice demers de comunicare reala destabilizeaza, dezechilibreaza anturajul, relatia. Veti zice: „Cum de nu mai esti asa cum te stiam?” Invat sa spun „nu”, sa deschid un conflict, sa fac afirmatii. Pot fi judecat sau respins. Orice demers contine acest paradox: in primul moment nu se amelioreaza, ci ris­cam sa pierdem relatia. Dar merita riscul. Eu spun ca m-am nascut la 35 de ani. Pana atunci nu stiam sa spun „nu”, sa ma definesc.

Comunicarea se invata? Sau e… ceva natural?
Nu, nu e naturala. Eu pot sa va iubesc la nebunie, dar dvs. imi propuneti o relatie de netrait. Regulile de igiena relationala se invata. De 200 de ani avem nevoie de reguli de comunicare. Inainte nu aveam. Acum „intalnim” milioane de persoane, pe mail, la telefon… Cu cat avem mai multe mijloace de comunicare, cu atat se inmultesc ambuteiajele. Avem atatea mijloace, dar niciodata nu am comunicat asa de prost ca astazi. In trecut aveam familie, puteam vorbi cu mama daca eram certati cu tata. Azi nu mai este asa. Suntem mult mai singuri. Sunt mai multe mijloace astazi si mai putina comunicare. De asta avem astazi foarte multa violenta. Originea violentei este lipsa de comunicare. Somajul sau conflictele etnice sunt cauzele amplificatoare ale violentei, dar nu cau­zele prime. Cauza prima este lipsa de comunicare. Nu trebuie confundate originile cu mecanismele care amplifica violenta.

Credeti ca exista si lucruri care nu se pot comunica?

Nu, noi oamenii suntem fundamental fiinte ale relatiei. „Tricotam” 7 mari relatii in viata: pri­ma este dragostea pentru parinti, o relatie paradoxala. Pot sa-i iubesc ambivalent, sa am chef sa-i omor uneori. Apoi e necesara igiena terenului relational. Trebuie sa „fac curatenie” inainte de a deveni ceva. Sa ma pregatesc interior. De exemplu, pentru a avea copii. Copiii sunt partea noastra de eternitate, trebuie sa fim echilibrati pentru ei. Apoi e relatia armonioasa care devine cuplu. Sa privim in jurul nostru. La nivel mondial un cuplu din patru se separa pentru ca nu stiu sa comunice. Apoi, este profesia. Exista multa violenta la lucru in ziua de azi. O alta relatie fundamentala e cea cu noi insine, cu corpul nostru. Nu in ultimul rand, este cea cu mediul, cu planeta Terra, pe care am maltratat-o. Avem probleme cu apa, cu ce mancam in viitor. Apoi vine relatia cu Divinitatea. Eu, personal, sunt agnostic, dar cred ca avem Divinitatea in noi. Acestea sunt cele 7 relatii care ne fac sa cunoastem lumea si ne fac sa fim companioni buni cu ceilalti si cu noi insine.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top