Now Reading
Ce efecte neașteptate poate avea un buchet de flori asupra creierului tău

Ce efecte neașteptate poate avea un buchet de flori asupra creierului tău

Numeroase studii au demonstrat că plantele au un efect pozitiv asupra creierului; schimbă starea de spirit, reduc stresul și chiar ajută ca oamenii să se vindece mai repede prin culori, arome și simbolistică.

  1. Influențează anumite părți ale creierul

Mai multe studii, asa cum sunt descrise pe site-ul humanflowerproject.com, spun că femeile care primesc flori afișează așa numitul zâmbet Duchenne, sau zâmbetul autentic care este declanșat d o anumită parte a creierului și care este cu adevărat un indicator pentru fericire. Acest zâmbet este asociat cu anumite schimbări în creier, responsabile pentru emoții pozitive.

Se pare că primirea unui buchet de flori atrage după sine și un comportament social mai liber și mai prietenos.

  1. Grăbesc procesul de vindecare

În urma studiilor s-a descoperit faptul că prezența florilor în saloanele de spital reduc timpul de vindecare pentru pacienți. Chiar și admirarea de la fereastră a unei grădini accelerează timpul de vindecare.

Terapia prin horticultură s-a dovedit că reduce perioada de vindecare necesară după anumite proceduri medicale.

  1. Sunt purtătoare de simboluri  

De-a lungul istoriei florile au simbolizat viață, creștere, fertilitate și reînnoire. Florile sunt vestitorii primăverii, ai reînvierii după anotimpul rece, iar acest lucru poate fi responsabil pentru felul pozitiv în care oamenii primesc flori. Este posibil și ca simplul fapt că dăruirea unui unui buchet de flori exprimă dragoste, prietenie sau admirație să fie de ajuns pentru a stârni fericirea.

Mai mult, florile știu să te recompenseze atunci când ai grijă de ele așa cum trebuie. Poți resimți o adevărată împlinire dacă înveți de exemplu, cum să păstrezi o orhidee înflorită, aceasta având nevoie de atenție specială.

  1. Te influențează prin terapia culorilor

Florile generează anumite stări și datorită culorilor lor. Efectele  culorilor asupra creierului sunt binecunoscute: albastru și verde relaxează, roz și violet trimit mesaje despre confort și intimitate, în timp ce roșu și portocaliu vorbesc despre pasiune, iar florile galbene transmit o stare de bucurie și de sărbătoare.

  1. Florile reduc stresul și stimulează creierul

Alte cercetări, scrie kremp.com arată că cei care primesc flori se descurcă mai bine la teste de memorie și sunt mai fericiți. Totodată, florile sau plantele existente într-un mediu de lucru stimulează creierul și ajută la concentrare, ceea ce duce în cele din urmă la un randament mai bun la locul de muncă.

De asemenea, s-a demonstrat că florile ajută la diminuarea anxietății și depresiei și cresc nivelul de compasiune față de cei din jur.

  1. Îți schimbă starea prin aromaterapie

Aromele sunt un alt mod prin care florile pot influența creierul nostru și prin urmare starea de spirit. Este cunoscut faptul că mirosul de levănțică sau iasomie relaxează, în timp ce aroma trandafirilor conține substanțe chimice responsabile pentru endorfinele care generează euforia și dragostea.

Aromaterapia este în sine un întreg domeniu dedicat efectelor aromelor asupra creierului.

Beneficiile grădinăritului

Dar nu trebuie neapărat să primești flori ca să te poți bucura de beneficiile lor. Grădinăritul este la îndemâna tuturor și o cale foarte bună  pentru a obține toate avantajele de mai jos:

  • Relaxează. Este cunoscut faptul că grădinăritul scade nivelul de cortizol (hormonul stresului). În urma unui studiu s-a descoperit că cei care aleg să petreacă 30 de minute în grădină vor fi mai fericiți decât cineva care alege să petreacă acest timp citind.
  • Crește imunitatea. Se spune de asemenea că dacă petreci timp în preajma plantelor și a pământului acest lucru îți va crește imunitatea.
  • Te ajută să produci Vitamina D.  Grădinăritul în aer liber și expunerea la soare ajută ca organismul tău să producă vitamina D.
  • Îți face mintea mai ascuțită:  Un alt studiu a descoperit că grădinăritul constant ar putea reduce șansa de demență cu 36%, fiind o activitate foarte bună pentru antrenarea creierului.

Iar pentru a te bucura de beneficiile plantelor nu e nevoie să ai o grădină mare, poți avea grijă de plante într-un spațiu oricât de mic!

Surse foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top