Now Reading
Ce se întâmplă atunci când bem? 5 efecte ale alcoolului asupra psihicului nostru

Ce se întâmplă atunci când bem? 5 efecte ale alcoolului asupra psihicului nostru

La o primă vedere, cu toții știm ce se întâmplă din punct de vedere psihologic atunci când consumăm alcool: gândim mai puțin clar, inhibițiile noastre scad și luăm decizii mai riscante. Însă influența alcoolului nu se oprește aici. Bineînțeles, trebuie să facem o diferență clară între consumul moderat de alcool, în contexte sociale, și cel frecvent, care este foarte problematic din punctul de vedere al sănătății. Pericolele abuzului de băuturi alcoolice sunt suficient de clar dovedite încât nu avem nevoie de noi studii care să ne arată că măsura este foarte importantă.

Există însă multe aspecte pe care nu le cunoaștem încă despre influența pe care o are consumul moderat de băuturi alcoolice. Iată 5 efecte psihologice mai puțin cunoscute ale alcoolului:

  1. Un risc mai mic de depresie

Când discutăm despre efectele alcoolului, ne concentrăm de cele mai multe ori pe cele pe termen scurt, însă există efecte notabile și pe termen mediu și lung. Se pare că beneficiile vinului rosu includ și efecte pozitive asupra depresiei. Potrivit unui studiu realizat pe această temă, persoanele care au consumat cel puțin două și cel mult șapte pahare de vin pe săptămână au avut un risc mai mic atât de depresie, dar și de anxietate.

  1. Mai puțină inerție emoțională

Inerția emoțională se referă la procesul prin care ceea ce simțim în prezent este influențat de ce am simțit în trecut. Un studiu citat de Asociația Americană de Psihologie arată faptul că alcoolul, consumat moderat, ne ajută să fim mai ancorați în prezent din punct de vedere emoțional. Consumul moderat de alcool reduce inerția emoțională, emoțiile participanților la studiu fiind influențate mai puțin de cele din momentele precedente. Așa cum scrie și autorul acestui studiu, „alcoolul crește abilitatea de a experimenta momentele din prezent fără a fi legat de experiențele trecute”.

  1. Mai puțină anxietate

Probabil ai observat că, după câteva pahare, simți că ai mai mult curaj și îndrăzneală. Cercetătorii au studiat acest fenomen și au ajuns la concluzia că alcoolul scade semnificativ anxietatea, dar doar în anumite situații. Mai exact, în cadrul unui studiu din Psychological Science au fost testate reacțiile subiecților în două situații: în cazul unei amenințări certe și în cazul uneia posibile. Teama participanților la studiu a scăzut doar în a doua situație, atunci când aceștia nu erau siguri dacă urmează sau nu să primească un ușor șoc electric. Prin urmare, alcoolul nu contribuie la reducerea fricii atunci când amenințarea e certă, ci doar în cazul în care există un grad de incertitudine.    

  1. O conectare socială mai rapidă

Nu e doar un mit că prieteniile se leagă mai rapid atunci când bei. Din fericire, e suficient consumul moderat de alcool ca să te împrietenești mai repede și, potrivit unui studiu, într-un mod mai autentic. Un grup de cercetători a filmat un grup de trei străini și i-a comparat cu un grup care nu a consumat deloc alcool. Cei care au băut nu doar că s-au conectat mai repede, dar au zâmbit mult mai mult, conform studiului de pe Sage Journals. Spre deosebire de grupul fără alcool, aceștia au afișat zâmbete largi, în unele momente zâmbind chiar toți în același timp.

  1. O distragere a atenției mai ușoară de la evenimente stresante

Un alt efect aproape imediat al alcoolului este că te ajută să îți distragi atenția de la anumite griji. Într-un experiment, subiecții au fost anunțați că în scurt timp urmează să vorbească în public. Între timp, au fost rugați să privească opere de artă sau să aștepte pur și simplu. Persoanele care au consumat puțin alcool și care au privit la operele de artă au avut nivelele de anxietate cele mai reduse dintre toți participanții la studiu. Cercetătorii au atribuit acest rezultat efectelor alcoolului asupra capacității reduse de alocare a atenției. Persoanele care au consumat alcool, dar care au petrecut timpul așteptând nu au avut rezultate la fel de bune, așa că și activitatea aleasă pentru distragerea atenției contează.

Sursă foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top