Now Reading
Concert-lectură | Înger întunecat sau demon luminos

Concert-lectură | Înger întunecat sau demon luminos

Revista Psychologies
concert-lectură-înger-întunecat-sau-demon-luminos

Concertul-lectură „Înger întunecat sau demon luminos” se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, ediția a II-a, Iași, în data de 11 septembrie 2021, ora 17:00, Cinema Ateneu, psihanalizat de Ilinca Bălaș (on-line) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.

Concert-lectură dedicat baritonului Georg Ots – legenda muzicii estoniene

Vlad Ivanov – actor

Cristian Hodrea – bas-bariton

Lelia Serafinceanu – pian

Radu Rădescu – concept, scenariu, visuals

Georg Ots (1920-1975) a fost un bariton liric, actor și cântăreț de muzică pop și musical, considerat azi drept o adevărată efigie a muzicii din Estonia. Destinul său sinuos și singular a fost marcat de numeroase încercări și momente dramatice, identificându-se cu epopeea națiunii estoniene din secolul XX. A jucat numeroase roluri în teatre de operă din toată fosta Uniune Sovietică, având un repertoriu deosebit de bogat și divers. A cântat în limbile estonă, rusă, finlandeză, germană, italiană și franceză și a vorbit fluent în toate aceste șase limbi. Cel mai renumit rol al lui Ots, cu care este adesea identificat, a fost personajul principal în opera „Demonul” de Anton Rubinstein, al cărei libret (inspirat dintr-un poem de Mihail Lermontov) fusese odată interzis în URSS, invocând o alianță nepermisă între un înger întunecat și o inocentă prințesă georgiană. În rolul îngerului negru, Georg Ots a vrăjit audiențele și a primit recenzii deosebit de elogioase, făcând controversatul poem al lui Lermontov și mai faimos. Turneele sale au avut loc în special în țări din blocul comunist, ceea ce l-a privat de o binemeritată faimă mondială. Popularitatea sa a culminat în 1958, odată cu lansarea filmului sovietic „Mister Iks”, bazat pe opereta „Prințesa circului” de Kálmán. Lui Georg Ots i-a plăcut întotdeauna să interpreteze melodii populare, fiind un interpret devotat al cântecelor tradiționale estone. Vocea lui s-a făcut auzită la radio și TV în întreaga Uniunea Sovietică, iar toate înregistrările sale au fost vândute aproape imediat, devenind astfel o legendă încă din timpul vieții.

Scenariul concertului-lectură este construit pe modelul monodramei, în care își fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări și senzații trăite, introspecții, confesiuni și meditații din universul public sau intim al personajului, care oferă componentei muzicale sursele de inspirație, prin cele mai cunoscute repere ale traiectoriei urmate de cariera lui Georg Ots. În structura dramatică a spectacolului se strecoară o serie de piese reprezentative pentru personalitatea sa artistică, alese dintre cele care au condus la celebritatea numelui său. Astfel, protagonistul filonului dramatic al spectacolului își povestește viața la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de autoficțiune, toate fiind însoțite de muzică live (voce și pian), punctând astfel momentele esențiale pe care le străbate personajul de-a lungul narațiunii. Prin muzică, dar și imagine (proiecții video), se construiesc semnificațiile personale și reflexiile mediatice ale unui destin uman și artistic aparte, privite printr-un melanj între subiectivitate și detașare. Spectacolul vorbește astfel despre condiția artistului și relația dintre libertate și constrângere într-un regim totalitar, dar mai ales despre forța de caracter și inepuizabilele resurse sufletești ale unui Om pus față în față cu Istoria.

Detalii și bilete pe cinemaiasi.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top