Now Reading
Cum ne asortăm parfumul la starea de spirit

Cum ne asortăm parfumul la starea de spirit

Studiile arată că parfumul ales ne poate afecta sau chiar schimba starea de spirit.

Mai mult decât atât, un parfum bine ales îți poate îmbunătăți performanța la serviciu sau chiar felul în care te comporți în anumite situații. Potrivit oamenilor de știință acest lucru se întâmplă într-un mod foarte ciudat. De fapt, nu parfumul are o influență asupra noastră. Noi suntem cei care, pe baza experiențelor de viață, ne asociem într-un fel sau altul unui anumit tip de miros.

Fenomenul descris mai sus se numește „învățare asociativă“ – procesul prin care un obiect sau un eveniment este asociat automat de creier unor experiențe din trecut. Astfel, la fel cum câinele lui Pavlov saliva când știa că se apropie ora mesei sau atunci când vedea mâncare, anumite mirosuri pot să genereze anumite emoții și sentimente. Astfel, un miros care aduce un sentiment de liniște pentru o persoană, poate să însemne cu totul altceva pentru alta.

Cum afectează, de fapt, un parfum starea de spirit?

Multe parfumuri și note – precum cele pe care le vezi și în aceste imagini – pot să ofere un efect de aromoterapie, care îți va modifica în bine starea de spirit. Cunoscând acest secret, multe companii producătoare de parfumuri investesc fonduri uriașe în crearea unor combinații de mirosuri care să aibă un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit.

Printre efectele pozitive pe care le poate avea un parfum se numără:

  • O stare de vigilență crescută;
  • Învigorare;
  • O stare de spirit bună;
  • Relaxare;
  • Motivare.

Cum știu ce parfum să aleg?

Numai încercând cât mai multe parfumuri, îți poți da seama ce funcționează mai bine în cazul tău. Testează cât mai multe parfumuri apoi alege bazându-te pe instinct unul care crezi că ar mirosi bine pe pielea ta. Poți apela și la ajutorul profesioniștilor, care îți pot face recomandări bazate pe personalitatea și felul tău de a fi.

Apoi, starea de spirit în care te afli atunci când alegi un parfum îți poate influența alegerea. Și asta pentru că psihicul nostru poate avea un efect major asupra PH-ului. Când ești într-o dispoziție bună, organismul tău se află în echilibru, iar simțul mirosului este activat la maximum. Pe de altă parte, stresul, de exemplu, poate bloca simțurile. Așa că lasă alegerea unui nou parfum pentru un moment în care ești bine dispusă.

Cum alegi un parfum în funcție de efectul pe care vrei să-l obții de la el

Un parfum îți poate aminti de momente plăcute și, astfel, acționa ca un sprijin în plus într-o zi dificilă. Sau îl poți alege în funcție de starea de spirit pe care dorești să o obții.

Note relaxante, cu efect calmant: muşeţel, iasomie, lavandă, neroli, santal, vanilie, tămâie, lemn de trandafir, fructe de pădure etc.

Note revitalizante: portocală, eucalipt, anason, chiparos, ghimbir, lămâie, lime, mandarină, grepfrut, nucșoară, smirnă, mentă, pin, molid, arbore de ceai, cimbru, trandafir etc.

Sunt o mulțime de parfumuri care pot să-ți influențeze starea de spirit. Cu siguranță poți găsi și tu unul care să-ți dea o stare de bine chiar și în cele mai dificile momente.

Sursă foto: Shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top