Now Reading
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a anului și nu mai ajung să fie împlinite.

Dacă îți dorești să faci o schimbare care să te ajute, iată, mai jos, cum să stabilești corect o rezoluție pentru a reuși să o împlinești cu succes:

Conturează un plan realist

Rezoluțiile fixate nu vor apărea ca prin magie, așa că ai nevoie de un plan care să ducă la îndeplinirea obiectivului, mai ales dacă este vorba de obiceiuri bine înrădăcinate care au nevoie de mai mult timp. Amintește-ți că oricât de bine pus la punct este planul, schimbarea este grea, dar nu imposibilă și merită tot efortul din partea ta, pentru ca la sfârșit să te bucuri de rezultatele muncii tale.

Aplică schimbările pas cu pas și recompensează-te pentru fiecare mic succes. De exemplu, dacă fumezi și te deranjează că mereu hainele, părul și toate obiectele personale îți miros a fum, iar anul acesta ți-ai propus să faci o schimbare, poți încerca un dispozitiv IQOS de incalzire a tutunului care te ajută să ai aceeași experiență, dar fără fum și scrum.

Alege doar rezoluțiile care ți se potrivesc

Vei avea cele mai mari șanse să îți atingi obiectivul dacă rezoluția are două caracteristici importante: este realizabilă și are o însemnătate pentru tine. Se întâmplă ca de multe ori oamenii să-ți fixeze rezoluții nerealiste și apoi să fie dezamăgiți că nu le-au putut atinge. Alte motive pentru care rezoluțiile tale eșuează pot fi acestea: sunt vag formulate, nu există un plan prin care le poți atinge sau sunt rezoluții fixate în urma constrângerilor sociale și nu crezi neapărat că îți trebuie acel lucru.

Pentru a formula o rezoluție care are toate șansele să devină realitate, e nevoie ca aceasta să urmeze regula SMART (un acronim folosit în management, dar care funcționează oricând ai un obiectiv de realizat) adică să fie un obiectiv Specific – care să țintească un anumit segment din viața ta, Măsurabil – să poți cuantifica fiecare pas făcut, Accesibil – să ai resursele necesare pentru a-l pune în practică, Relevant – să fie important pentru tine și să se încadreze în Timp – să fie menționată perioada în care vei adopta nou obicei.

Bazează-te pe susținerea unui grup de prieteni

Oricât de bine te organizezi, nu trebuie să treci prin acest proces de unul singur, iar secretul unei rezoluții de succes este să te bucuri de o comunitate care te înțelege și te susține. Nu trebuie să cauți un grup de sprijin, ci doar să vorbești cu unul sau doi prieteni despre intențiile tale de anul acesta și că le ceri ca la o anumită perioadă de timp (o dată pe săptămână, de exemplu) să te întrebe de etapele parcurse și să vorbiți despre stadiul în care te afli.

O altă idee pe care să te bazezi și care ți-ar putea aduce sprijinul comunității atunci când ai nevoie este să-ți faci obiectivul public pe o platformă de socializare cum este Facebook, Instagram, Twitter sau pe grupul cu care conversezi de obicei cu prietenii pe Whatsapp. Cu siguranță vei primi un val de simpatie,  chiar și de la persoane cu care nu ai vorbit din școala generală, iar asta îți va fi de folos ca să te mobilizezi chiar și în cele mai grele momente.

Sperăm că rezoluțiile de anul acesta sunt mai ușor de împlinit dacă pleci la drum cu un plan pus la punct, obiectivele stabilite sunt clare, ai un grup de sprijin și, mai ales, încredere în propriile forțe că vei reuși și îți vei duce planul la bun sfârșit.

 

(P) Material realizat in colaborare cu IQOS.

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top