Now Reading
Jurnal de fapte bune: Carina serveste decisiv pentru victorie

Jurnal de fapte bune: Carina serveste decisiv pentru victorie

Revista Psychologies

La 12 ani, Carina Balasa este una dintre cele mai talentate tinere jucatoare de badminton din Romania, multipla laureata la campionatele nationale in ultimii ani. A ajuns aici dupa ani petrecuti la la antrenamente sau in cantonamente, totul pentru a atinge performantele dorite, deloc modeste. Pentru talentul si ambitia de care da dovada zi de zi, Carina este noul caz selectat pentru a fi ajutat de Jurnalul de Fapte Bune.

 

„E2 – E4”. Prima mutare de pe tabla de sah. Apoi, daca adversarul nu realiza la timp, urmau rapid alte 3-4 mutari si gata! Il faceai mat! O sa va intrebati ce legatura are sahul cu povestea unei fetite talentate la badminton. Are, pentru ca, pe cand avea 8 ani, micuta Carina Balasa tocmai castiga o competitie de sah organizata de CSS Onesti.

„Dupa concurs eram pe-afara, ma zbenguiam cu colegii, cand un domn profesor a venit la mine si m-a intrebat daca n-as vrea sa fac badminton. Ma vazuse mai energica, probabil”, povesteste Carina in timp ce cu privirea urmareste fluturasii loviti cu sete de colegii de antrenament de la lotul national U 15 (sub 15 ani).

Respectivul profesor era, de fapt, Mircea Agapi, antrenor emerit, director al clubului din Onesti, vicepresedinte al Federatiei de specialitate si considerat „parintele badmintonului romanesc”. O personalitate binecunoscuta in lumea sportiva, care a pregatit-o la un moment dat pe insasi Nadia Comaneci, despre care spune ca „juca badminton cu mare placere”.

Un om care si-a facut o adevarata profesiune de credinta si din a oferi, prin sport, prin badminton, o sansa ca aceea de care vorbeam la inceputul articolului: sansa de a lupta cu un destin mai putin generos, sansa de a-ti crea unul diferit, mai bun.

Asa a ajuns si Carina sa beneficieze de aceasta sansa, chiar daca mamica ii ramasese paralizata exact dupa nasterea ei, iar „laptele si mierea” nu au curs niciodata prin viata familiei. Nu stia nimic despre badminton, doar ca se joaca lovind cu niste rachete un fel de minge mai speciala numita fluturas.

Un an mai tarziu, este adevarat, un an cu antrenamente de sapte ori pe saptamana, Carina a devenit vicecampioana nationala la categoria ei de varsta. Iar acum nici nu se mai imagineaza facand altceva: „Daca nu as face badminton… hmm… nu, nu cred ca exista aceasta posibilitate”, spune razand, dar cu toata convingerea posibila la o fetita de 12 ani si jumatate.

Nu ii pare deloc rau ca abia de-si mai aduce aminte mutarile de la sah, ca nu se mai joaca deloc cu masinutele – „eu preferam masinutele, nu papusile” – ori ca nu s-a indreptat catre muzica, desi ii place si astazi sa mai cante atunci cand are timp ori starea necesara.

 

Citeste continuarea articolului AICI.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top